Zıplanacak içerik

Gerçek Kontrolü: Uzaydaki En Büyük Su Rezervuarının Dünya Okyanuslarından 140 Trilyon Kat Daha Fazla Su Tuttuğu Bildirildi

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Gerçek Kontrolü: Uzaydaki En Büyük Su Rezervuarının Dünya Okyanuslarından 140 Trilyon Kat Daha Fazla Su Tuttuğu Bildirildi

water-2208931.jpg

İddia:

Uzaydaki en büyük su rezervuarı, Dünya okyanuslarındaki suyun 140 trilyon katına eşdeğerdir.

Değerlendirme:

Doğru (Bu derecelendirme hakkında?)

Uzayın her yerinde kuasar olarak bilinen son derece aktif ve son derece parlak varlıklar bulunur. Bu galaktik çekirdeklerin içinde süper kütleli kara deliklere düşen ve elektromanyetik radyasyon yayan gaz ve toz yığınları bulunur. Ağustos 2023 itibarıyla gökbilimciler tarafından tespit edilen yaklaşık bir milyon kuasarın, özellikle bir tanesinin, Dünya'nın tüm okyanuslarında bulunan suyun 140 trilyon katı su miktarına ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

5 Haziran 2023'te X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan (burada arşivlendi) bir gönderide bu iddianın bir kez daha tekrarlandığı görüldü ve söz konusu kuasarın "uzaydaki en büyük su deposu" olduğuna dikkat çekildi. Bu yayının yayınlandığı tarihte gönderi 11.000'den fazla görüntüleme almıştı:

Bu iddia doğrudur. Güneşten 20 milyar kat daha büyük bir kara delik olan APM 08279+5255'teki suyun keşfi, 22 Temmuz 2011'de NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından duyuruldu (burada arşivlendi):

İki gökbilimci ekibi, evrende şimdiye kadar tespit edilen en büyük ve en uzak su rezervini keşfetti. Dünya okyanuslarındaki suyun 140 trilyon katına eşdeğer olan su, 12 milyar ışık yılından daha uzakta, kuasar adı verilen, besleyici, devasa bir kara deliği çevreliyor.

2011 yılında Amerikan Astronomi Topluluğu'nun hakemli dergisi The Astrophysical Journal Letters'da açıklanan APM 08279+5255'in, JPL tarafından "devasa bir güneş enerjisinin" üretimine izin veren bir ortamda "bin trilyon güneş" enerjisi ürettiği söylendi. su kütlesi."

Su buharının varlığı sürpriz değildi ancak miktarı araştırmacıları etkiledi. APM 08279+5255, Samanyolu'ndakinden 4.000 kat daha fazla su buharı tutuyor, bu da bu gök cisminin nasıl çalıştığını aydınlatıyor. JPL şöyle devam etti:

Su buharı kuasarın doğasını ortaya çıkaran önemli bir eser gazdır. Bu özel kuasarda, su buharı kara deliğin etrafında yüzlerce ışık yılı büyüklüğünde (bir ışık yılı yaklaşık altı trilyon mil) gazlı bir bölgede dağılmıştır. Varlığı, kuasarın gazı X ışınları ve kızılötesi radyasyonla yıkadığını ve gazın astronomik standartlara göre alışılmadık derecede sıcak ve yoğun olduğunu gösteriyor. Gaz eksi 63 Fahrenheit (eksi 53 santigrat derece) sıcaklıkta olmasına ve Dünya atmosferinden 300 trilyon kat daha az yoğun olmasına rağmen, Samanyolu gibi galaksilerde tipik olandan hala beş kat daha sıcak ve 10 ila 100 kat daha yoğundur.

Ancak sosyal medya paylaşımında paylaşılan görselin bir sanatçıya ait konsept olduğunu belirtmeliyiz. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'ne göre APM 08279+5255'in Dünya'dan yaklaşık 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta olduğu göz önüne alındığında, bu kadar ayrıntılı görüntülerin yakalanması oldukça zordur. Aşağıda kuasarın gerçek bir görüntüsü bulunmaktadır:

Kaynak: Snopes

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.