Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 13 Şubat , 2024 Admin Gönderi tarihi: 13 Şubat , 2024 Uzmanlara Kolesterolünüz İçin En Kötü 5 Gıdayı Açıkladı Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek kolesterol yaygın bir sorundur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, beş yetişkin Amerikalıdan ikisi bu durumla mücadele ediyor ve bu da onları felç ve kalp krizi riskini artırıyor. Kolesterol kanınızda dolaşan mumsu bir maddedir. Tek başına mutlaka tehlikeli değildir; hücre oluşturmamıza ve hormon üretmemize yardımcı olması için kolesterole ihtiyacımız vardır. Ancak fazlası sorunlara neden olabilir. Örneğin, Houston Methodist Hastanesi'nde önleyici kardiyolog olan Dr. Eleonora Avenatti, "damarlarınızın içinde çöp birikmesi" anlamına gelen, kandaki aşırı kolesterolün ateroskleroz oluşumunda ana faktör olduğunu söyledi. "Damarınızı, kanı iç organlarınıza (kalbinize, beyninize, böbreklerinize) taşımak zorunda olan borular olarak düşünürseniz, zamanla [kolesterol] bu boruların içinde çöp oluşturabilir, böylece kan akışı eskisi kadar iyi olmaz. olmalı. Bu da kalp krizi, felç ve böbrek fonksiyon bozuklukları gibi durumlara yol açabilir" dedi Avenatti. Kolesterolünüz, doktorunuzun talimatıyla bir kan testi (lipit paneli olarak bilinir) aracılığıyla ölçülür. Kolesterolünüz yüksekse, size ilaç tedavisi veya diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri reçete edilebilir. En doğal değişimlerden biri yemekle başlar. Uzmanlar, bazı gıdaların kolesterol seviyenizi etkileyebileceğini ve sizi yukarıda bahsedilen olumsuz olaylara karşı risk altına sokabileceğini söylüyor. Aşağıda uzmanlar, yüksek kolesterolünüz varsa kaçınmanız gereken gıdaları ve yediğiniz gıdadan daha önemli olabilecek bazı faktörleri paylaşıyor. Tam yağlı süt ürünleri Tam yağlı süt ürünleri doymuş yağ bakımından zengindir ve bu genellikle "kötü" kolesterol olarak adlandırılan LDL'niz için iyi değildir. Philadelphia'da kayıtlı bir diyetisyen ve Be Well with Beth'in sahibi Beth Auguste, "Doymuş yağ aslında vücudunuzun kötü kolesterolü temizleme yeteneğini azaltabilir" diye açıkladı. “Kötü kolesterolünüz temizlenmek üzere karaciğerinize gider ve bu şekilde vücudunuzdaki kolesterolün bir kısmını ortadan kaldırırsınız. Bu doymuş yağ karaciğerinizi etkiliyor çünkü kötü kolesterolü o kadar fazla parçalamanızı engelliyor." Süt ürünlerinin bazı sağlık yararları vardır, bu nedenle mümkün olduğunca az yağlı süt ürünlerini diyetinize dahil ederek bu özel sorunu azaltabilirsiniz. EntirelyNourished.com'da koruyucu kardiyoloji diyetisyeni Michelle Routhenstein, HuffPost'a e-posta yoluyla şunları söyledi: "Doymuş yağ alımını azaltırken aynı zamanda magnezyum, kalsiyum ve D vitamini gibi temel kalp-sağlıklı besinleri elde etmek için yoğurt ve kefir gibi yağsız süt ürünlerini seçin." Ayrıca Auguste, yağsız süt ürünlerinize, yağsız yoğurt veya süzme peynir gibi şeylerin üzerine badem veya chia tohumları ekleyerek sağlıklı, doymamış yağlar ekleyebileceğinizi söyledi. Auguste, "Bu size süt proteininin yanı sıra sağlıklı yağ da sağlıyor" dedi. Kırmızı et Sığır eti, domuz eti veya kuzu eti gibi kırmızı etin yüksek kolesterolü olan kişiler için iyi olmadığını muhtemelen biliyorsunuzdur. Neden? Auguste, kırmızı etin doymuş yağ oranının yüksek olduğunu ve yukarıda da belirtildiği gibi vücudunuzun kolesterolü parçalamasını zorlaştırdığını söyledi. Bu asla kırmızı et yememeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak yüksek kolesterolü olanların kırmızı et alımını dikkatli bir şekilde düşünmesi gerekir. “Dürüst olmak gerekirse, genel olarak, etinizi daha çok yemeklerin garnitürü olarak kullanmalısınız ve daha sonra protein almanın başka bir yolu olarak fasulyeye, proteini takviye etmenin bir yolu olarak kinoa veya mercimek gibi yüksek proteinli tahıllara sahip olmalısınız. ve yemeğinizdeki demir ve lif," dedi Auguste. Et derisi Auguste'ye göre et derilerinde doymuş yağ da yüksek. Bunun tavuk derisi, hindi derisi, domuz derisi (domuz derisi) veya başka bir şey olsun, tüm etlerin derisi için geçerli olduğunu belirtti. “Derisiz kümes hayvanları, balık, baklagiller (fasulye, mercimek, nohut) ve tofu gibi yağsız protein kaynaklarını tercih edin. Bu protein kaynaklarının doymuş yağ oranı daha düşüktür ve kalp sağlığını desteklerken kas kütlesinin korunmasına da yardımcı olabilir" dedi Routhenstein. Auguste ayrıca derisiz kıymalara da bakmanın önemli olduğunu belirtti. Yüksek derecede işlenmiş gıdalar Avenatti, "Giderek daha fazla öğrendiğimiz şey, işlenmiş gıdalardan uzak durmanın muhtemelen en iyi yol olduğudur" dedi. Pek çok gıda bir şekilde işlenirken, minimal düzeyde işlenmiş gıdalar (paketlenmiş salatalar ve poşetlenmiş kuru fasulye gibi) burada suçlu değildir. Bunun yerine, tütsülenmiş sosis ve cips gibi yüksek oranda işlenmiş yiyecekler sizi duraklatmalıdır. Avenatti'ye göre "Genellikle sağlıksız yağlar ve tuz bakımından yüksek, lif, vitamin ve mineraller açısından ise düşük, bu da kardiyovasküler sağlık açısından zararlı bir kombinasyon." "Hastalarım o etli hissi özlüyorsa, lütfen mutlaka bifteği tercih edin. Ancak sosis gibi çok işlenmiş ve ilkel ette mevcut olan besin dengesine gerçekten sahip olmayan bir şey, bu muhtemelen uzak durmanız gereken bir şey" dedi Avenatti. "Bu nedenlerden dolayı, ultra işlenmiş gıdalar açısından zengin bir diyet, bunun yerine 'tam gıda' yaklaşımını öneren tüm büyük (kardiyovasküler) toplumlar tarafından tavsiye edilmektedir" dedi. Kızarmış yiyecekler Benzer şekilde, Routhenstein'a göre, yüksek kolesterolünüz varsa kızarmış yiyeceklerden kaçınmak iyi bir şeydir. Kızarmış yiyecekler ayrıca genel kalp hastalığı riskinizin yanı sıra kötü kolesterol seviyenizi artırabilen trans yağlar da içerebilir. Mayo Clinic'e göre bu, kızarmış tavuk, çörek ve patates kızartması gibi hem tatlı hem de tatlı olmayan kızarmış yiyecekleri içerir. Yediğiniz yiyeceğin trans yağ içerip içermediğini belirlemek için içindekiler etiketinde listelenen kısmen hidrojenlenmiş yağlara bakın. Kalp sağlığınıza öncelik vermenin diğer yolları Avenatti, "Size her şeyin yediğimiz yemeğe bağlı olduğunu söyleyebilseydim çok mutlu olurdum" dedi. "Fakat ne yazık ki durum böyle değil... yediğimiz yiyeceklerde kolesterol var ama kolesterolün çoğunluğu kanımızda dolaşıyor ve bu... aslında kendi vücudumuz tarafından üretiliyor." Avenatti, bir kişiden diğerine değişkenliğin, beslenme seçimlerinden çok genetiğe ve vücudumuzun kolesterolle nasıl başa çıktığına bağlı olduğunu açıkladı. “Hiçbir yiyecek kesinlikle zararlı olmadığı için kalıplar hakkında daha fazla konuşmayı seviyoruz. Bence ölçülü yemenin hala anahtar olduğunu düşünüyorum” dedi. Çoğu zaman ne yediğiniz, tek seferlik bir burger veya biftekten daha önemlidir. Ek olarak, yalnızca kızarmış yiyecekler ve işlenmiş yiyeceklerden oluşan bir diyet yemediğiniz sürece muhtemelen sorun yaşamazsınız. "Makul bir diyet uyguladığınız sürece [tek seferlik yiyecek seçimleri] gerçekten insanların düşündüğünden daha az etkilidir" dedi. Ancak trigliseridi yüksek kişiler için diyet seçimleri daha da önemlidir. Avenatti'ye göre kolesterolünüz kontrol edildiğinde de ölçülen yüksek trigliseritler, yediğiniz gıdayla daha fazla bağlantılı. "İşlenmiş yiyecekler, kızarmış yiyecekler, tereyağı, her türlü yağ, tam yağlı süt ürünleri, peynirler - bunların hepsi trigliserit seviyenizi kesinlikle etkileyecek şeyler ve çok daha fazlasının diyetten doğrudan etkilendiğini görüyoruz." dedi. Auguste, yüksek trigliseritlerin rafine karbonhidratlardan da etkilenebileceğini ekledi. "Yani, eğer çok fazla beyaz ekmek, beyaz makarna ve içinde lif bulunmayan krakerler yiyorsanız, yemek yerken nasıl lif ekleyeceğinizi düşünmek istersiniz çünkü bu, trigliseritlerinizin yüksek olmasını önlemenize yardımcı olacaktır. ” Auguste, bunun, beyaz fasulyeyi makarnanıza karıştırmak veya nohutlu makarnaya veya mercimekli makarnaya geçmek anlamına gelebileceğini ekledi. Bazı kişilerde kolesterolü düşürmek için ilaç tedavisi de gerekli olabilir. Belirtildiği gibi genetik, kolesterol seviyelerinizde önemli bir rol oynar ve diyetinizi değiştirmek ancak bu kadar işe yarayabilir. Birçok kişi statin olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçların yan etkilerinden şikayet ederken Avenatti başka tıbbi seçeneklerin de bulunduğunu vurguladı. Avenatti, yüksek kolesterol için ilaç verildiyse ve bu ilacı kullanmıyorsanız ya da etkilerinden memnun değilseniz, doktorunuza gidip o ilacı neden reçete ettiğini sormanız ve alternatifleri araştırmanız gerektiğini söyledi. Genel olarak, egzersiz, besleyici gıda, yeterli uyku ve (gerekirse) ilaç yönetimi ile tamamlanan kalp-sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek önemlidir. Kaynak: BuzzFeed Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.