Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kalp krizi için yeni bir acil durum prosedürü daha fazla hayat kurtarmayı amaçlıyor; işte böyle çalışıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kalp krizi için yeni bir acil durum prosedürü daha fazla hayat kurtarmayı amaçlıyor; işte böyle çalışıyor

Bu yılın Ocak ayı itibarıyla Aotearoa Yeni Zelanda, kalp krizi geçiren hastalar için çığır açıcı yeni bir prosedürü benimseyen (Kanada'dan sonra) ikinci ülke oldu.

defibrillator-809448.jpg

"Çift sıralı harici defibrilasyon" (DSED) olarak bilinen bu yöntem, başlangıçtaki acil müdahale stratejilerini değiştirecek ve potansiyel olarak bazı hastaların hayatta kalma oranlarını iyileştirecek.

Kalp krizinden kurtulmak, etkili resüsitasyona önemli ölçüde bağlıdır. Kalp normal çalışırken, elektrik darbeleri kas duvarlarından geçerek düzenli, koordineli kasılmalar yaratır.

Ancak normal elektriksel ritimler bozulursa, kalp atışları koordinesiz ve etkisiz hale gelebilir veya tamamen durarak kalp durmasına yol açabilir.

Defibrilasyon temel bir resüsitasyon yöntemidir. Anormal elektriksel aktiviteyi sonlandırmak için kalbe güçlü bir elektrik şoku verir. Bu, kalbin düzenli ritmini yeniden kurmasını sağlar.
Başarısı, altta yatan işlevsiz kalp ritmine ve şoku veren defibrilasyon pedlerinin doğru konumlandırılmasına bağlıdır. Yeni prosedür, standart konumlandırmanın etkili olmadığı durumlarda ikinci bir seçenek sunacaktır.

İki defibrilatörün kullanılması

Standart defibrilasyon sırasında göğsün sağ tarafına, köprücük kemiğinin hemen altına bir ped yerleştirilir. Sol koltuk altına ikinci bir ped yerleştirilir. Her iki dakikada bir şok veriliyor.

Erken defibrilasyon, kalp krizinden kurtulma olasılığını önemli ölçüde artırabilir. Ancak "ventriküler fibrilasyon" veya "nabızsız ventriküler taşikardi" nedeniyle kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık %20'si standart defibrilasyon yaklaşımına yanıt vermez. Her iki durum da kalp ventriküllerindeki anormal aktivite ile karakterize edilir.

DSED, iki defibrilatör kullanılarak kalbe hızlı ve ardışık şoklar sağlayan yeni bir yöntemdir. Pedler iki farklı yere takılır: biri göğsün ön ve yan tarafına, diğeri ise ön ve arka kısmına.

Tek bir operatör, bir eli birinciden ikinciye hareket ettirerek defibrilatörleri sırayla etkinleştirir. Kanada'da yakın zamanda yapılan randomize bir araştırmaya göre, bu yaklaşım, standart şoklara yanıt vermeyen ventriküler fibrilasyonu veya nabızsız ventriküler taşikardisi olan hastaların hayatta kalma şansını iki kattan fazla artırabilir.

İkinci şokun kalıcı anormal elektriksel aktiviteyi ortadan kaldırma şansını arttırdığı düşünülüyor. Kalbin sol ventrikülüne daha yakın olan farklı bir yol boyunca ilerleyerek kalbe daha fazla toplam enerji iletir.

Başarının kanıtı

2020'den 2023'e kadar Yeni Zelanda ambulans verileri, yeni defibrilasyon yöntemlerinden potansiyel olarak yararlanabilecek yaklaşık 1.390 kişiyi belirledi. Bu grubun şu anda hayatta kalma oranı yalnızca %14'tür.

Ulusal Ambulans Sektörü Klinik Çalışma Grubu, DSED'in bu hastaların hayatta kalma oranını önemli ölçüde artırma potansiyelinin farkına vararak, acil tıbbi hizmetler personeli için klinik prosedürleri ve kılavuzları güncelledi.

Kılavuzlar artık standart defibrilasyonla iki şoktan sonra ventriküler fibrilasyon veya nabızsız ventriküler taşikardinin devam etmesi durumunda DSED yönteminin uygulanması gerektiğini belirtmektedir. İki defibrilatörün mevcut olması ve personelin yeni yaklaşım konusunda eğitilmesi gerekir.

Her ne kadar DSED için mevcut kanıtlar ikna edici olsa da, yakın zamana kadar teoriye ve az sayıda potansiyel olarak önyargılı gözlemsel çalışmaya dayanıyordu. Kanada'daki çalışma, DSED'yi standart tedaviyle doğrudan karşılaştıran ilk çalışma oldu.

Toplam 261 hastadan, bu stratejiyle tedavi edilen %30,4'ü hayatta kaldı; standart resüsitasyon protokolleri izlendiğinde bu oran %13,3'tü.

Araştırmanın tasarımı, diğer faktörlerin sonuçları etkileme riskini en aza indirdi. Hayatta kalma iyileşmelerinin kaynaklar ve eğitimdeki bölgesel farklılıklardan değil, defibrilasyon yaklaşımından kaynaklandığına dair güven sağlar.

Çalışma aynı zamanda mevcut teorik ve klinik bilimsel kanıtları da destekliyor ve bunlara dayanıyor. Ancak deneme, COVID-19 salgını nedeniyle erken durdurulduğundan, araştırmacılar, çalışma için planlanan sayıların yarısından azını işe alabildiler.

Bunlara ve diğer sınırlamalara rağmen, resüsitasyon için en iyi uygulamalar konusunda tavsiyelerde bulunan uluslararası uzman grubu, deneme sonuçlarına yanıt olarak 2023 yılında önerilerini güncelledi. Acil tıbbi servislerin standart tedaviye yanıt vermeyen ventriküler fibrilasyonu veya nabızsız ventriküler taşikardisi olan hastalar için DSED'yi dikkate alması (dikkatle) önerildi.

Eğitim ve uygulama

Her ne kadar kanıtlar hala ortaya çıksa da, DSED'nin Yeni Zelanda'daki acil servisler tarafından uygulanmasının, hastaların ulusal düzeyde bakımının ötesinde sonuçları vardır. Bu aynı zamanda küresel çapta optimal resüsitasyon stratejileri hakkındaki bilginin ilerletilmesinde de önemli bir adımdır.

Bir müdahaleyi kontrollü bir araştırma ortamından gerçek dünyanın göreceli düzensizliğine dönüştürürken her zaman endişeler vardır. Ancak mevcut tedaviyle hayatta kalma olasılığı düşük olan bir grup hasta için prosedürleri değiştirmeye karar vermeden önce kanıtların dengesi dikkatle değerlendirildi.

DSED'i kullanmadan önce acil sağlık personeli zorunlu eğitim, simülasyon ve eğitimden geçer. Etkisini belirlemek için uygulama yakından izlenir.

Hastaneler ve acil servisler protokol değişiklikleri konusunda bilgilendirildi ve soru sorma ve geri bildirimde bulunma fırsatları sağlandı. Uygulamanın bir parçası olarak St John ambulans servisi, hasta güvenliğinin önceliklendirilmesini sağlamak için daha geniş izlemeye ek olarak vaka incelemeleri gerçekleştirecek.

Sonuç olarak, katılanlar Yeni Zelanda'da kalp krizi yönetiminde yapılan bu değişikliğin, etkilenen hastaların hayatta kalması üzerinde olumlu bir etki yaratacağı konusunda iyimser.

Kaynak: Medical Xpress

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.