Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Basit Bir Kan testi artık altı ay içinde kalp krizi riskini tahmin edebiliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Basit Bir Kan testi artık altı ay içinde kalp krizi riskini tahmin edebiliyor

Bilim insanları, kalp krizini önleme yaklaşımımızı önemli ölçüde değiştirebilecek yeni bir kan testi yöntemini tanıttı. Standart bir kan testini yenilikçi bir çevrimiçi araçla birleştiren bireyler artık önümüzdeki altı ay içinde kalp krizi geçirme risklerini değerlendirebilecek.

heart-1767552.jpg

Uppsala Üniversitesi'nden Profesör Johan Sundström'ün öncülük ettiği bu yeni yaklaşım, bireyleri daha sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemeye motive etmeyi umarak hasta bakımını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Kan testiyle kalp krizini tahmin etmek

Tarihsel olarak kalp krizlerinin tahmini karmaşık bir zorluk olmuştur. Uzun vadeli çalışmalara dayanan geleneksel yöntemler, yüksek riskli bireyleri etkili bir şekilde tespit etmekte zorlanmıştır.

Bu çalışmalar genellikle uzun süreler boyunca stabil olan risk faktörlerine odaklanmakta ve kalp krizine yol açan dönemin dinamik doğasını hesaba katmamaktadır. Profesör Sundström bu konunun aciliyetinin altını çiziyor.

"Kalp krizinden hemen önceki dönem çok dinamiktir. Örneğin boşanmayı takip eden ay içinde kalp krizi geçirme riski iki katına çıkarken, kanser teşhisi konulduktan sonraki hafta ölümcül kalp krizi geçirme riski beş kat artıyor. " Sundström açıklıyor.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için Sundström ve ekibi, Avrupalı araştırmacılarla işbirliği içinde, yakın bir kalp krizinin göstergesi olan biyolojik belirteçleri belirleme görevine girişti.

Araştırmaları 169.053 kişiden alınan kan örneklerini analiz etti ve kalp krizi riskinin artmasıyla ilişkili yaklaşık 90 molekülü belirledi.

"İlk kalp krizi riskiyle bağlantılı 90 civarında molekül belirledik. Ancak şu anda sağlık hizmetlerinde alınan örnekler riski tahmin etmek için yeterli. Bunun insanların koruyucu ilaç veya ilaç alma motivasyonunu artıracağını umuyoruz." örneğin sigarayı bırakın" diyor Sundström.

Ekip, dikkat çekici bir şekilde, sağlık hizmeti ortamlarındaki mevcut kan testlerinin risk değerlendirmesi için yeterli olduğunu keşfetti. Bu bulgu, kalp krizi tahmininde daha erişilebilir ve etkili bir yaklaşımın yolunu açıyor.

Bireyleri biyoteknoloji yoluyla güçlendirmek

Bu araştırmanın bir diğer önemli sonucu, bireylerin altı ay içinde kalp krizi geçirme risklerini değerlendirmelerine olanak tanıyan basit bir çevrimiçi aracın geliştirilmesidir. Bu araç, insanların sağlıklarının sorumluluğunu üstlenmelerini sağlama yönünde kritik bir adımı temsil ediyor.

"Bu, tüm çalışmanın amaçlarından biriydi, çünkü insanların önleyici tedavileri takip etme konusunda nispeten düşük motivasyona sahip olduklarını biliyoruz. Yakın zamanda kalp krizi geçirme riskinizin arttığını öğrenirseniz, belki de daha fazla hissedeceksiniz. Bunu önlemek için motive oldum" diyor Sundström.

Bu araştırmanın sonuçları, mevcut başarıların çok ötesine uzanmaktadır. Ekip, tanımlanan molekülleri daha fazla araştırmayı, potansiyel tedavi seçeneklerini keşfetmeyi ve kalp krizini önlemedeki rollerini daha iyi anlamayı planlıyor.

Ek olarak, çevrimiçi aracın bireyleri önleyici tedbirleri almaya motive etmedeki etkinliğini değerlendirecek yeni bir çalışma da ufukta görünüyor.

Sundström, "Çevrimiçi aracın istediğimiz türden bir motivasyon sağlayıp sağlamadığını görmek için burada, Uppsala'da yeni bir çalışma yürütebilmeyi umuyoruz." diye bitiriyor.

Özetle, bu önemli girişim kalp-damar sağlığı alanında önemli bir ilerlemeye işaret ediyor ve hasta bakımını dönüştürmede yenilikçi araştırmaların gücünü örnekliyor.

Uppsala Üniversitesi'nin araştırması, basit kan testlerinden ve dijital araçlardan yararlanarak kalp krizi riski taşıyan milyonlarca kişiye umut sunarak bizi koruyucu bakımın daha kişiselleştirilmiş, erişilebilir ve etkili olduğu bir geleceğe yaklaştırıyor.

Kaynak: Earth

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.