Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Eyvah! Bilim İnsanları Küresel Isınma Zaman Çizelgemizi Yanlış Hesaplamış Olabilirler

2015'teki Paris İklim Anlaşmaları, küresel sıcaklıkları sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5 santigrat derece üzerinde tutmak gibi iddialı (ve gerekli) bir hedef belirledi. Ancak yeni bir çalışma, bu eşiği birkaç yıl önce aşmış olabileceğimizi söylüyor.

warming-2370285.jpg

Batı Avustralya Üniversitesi Okyanus Enstitüsü'nün yeni bir çalışması, uzun ömürlü Karayip sklerozponlarını inceledi ve 1700'lere dayanan bir okyanus sıcaklığı zaman çizelgesi oluşturdu.

Araştırma 2020'de 1,5 santigrat dereceyi aştığımızı iddia ederken, diğer bilim insanları dünyanın yalnızca bir bölgesinden gelen verilerin okyanuslarımızın muazzam termal karmaşıklığını yakalamak için yeterli olup olmadığını sorguluyor.
İklim değişikliği konusundaki tutumunuz ne olursa olsun (bu gerçek, hadi devam edelim), "sıcaklıkları sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat derecenin üzerinde tutmak" yönündeki neredeyse her yerde mevcut olan eylem çağrısını kaçırmış olmanız imkansızdır. Geçtiğimiz birkaç yılda, biraz bürokratik olan bu ifade, iklim bilincine sahip kesimler için bir çağrı haline geldi.

Bu iddialı hedef ilk olarak Paris İklim Anlaşması'nın ardından ortaya çıktı ve bir tür iklim eşiğini tanımlıyor; eğer uzun vadeli ortalama 1,5 santigrat derecelik bir sıcaklık artışını geçersek ve bu seviyelerde birkaç yıl kalırsak, bunu başaracağız. kendimize ve çevremize ciddi zararlar veririz.

Batı Avustralya Üniversitesi Okyanus Enstitüsü'nün yeni makalesinde bazı kötü haberler var: Dünya bu eşiği dört yıl önce aşmış olabilir. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan makale, bu sonuca alışılmadık bir yoldan ulaşıyor; okyanustaki su altı mağaralarına yapışan bir tür deniz süngeri olan altı sklerospongeyi analiz ediyor.

Bu süngerler iklim bilimciler tarafından yaygın olarak inceleniyor ve çok yavaş büyüdükleri için “doğal arşivler” olarak anılıyorlar. Mesela yılda bir milimetre kadar yavaş. Bu, esasen, ağaç halkaları veya buz çekirdeklerinden tamamen farklı olmayan, iklim verilerini kireçtaşı iskeletlerinde kilitlemelerine olanak tanıyor.

Ekip, bu süngerlerdeki stronsiyum/kalsiyum oranlarını analiz ederek 1700 yılına kadar uzanan su sıcaklıklarını etkili bir şekilde hesaplayabildi. Büyük okyanus akıntıları sıcaklık ölçümlerini bozmadığı veya bozmadığı için süngerlerin Karayipler'deki sulu yuvası da bir artı.

Deniz sıcaklığının doğrudan insanlar tarafından ölçülmesi, denizcilerin kovaları okyanusa daldırdığı yaklaşık 1850 yılına kadar uzandığından, bu veriler özellikle yararlı olabilir. Grist web sitesine göre Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) sanayi öncesi temel olarak 1850 ve 1900 yıllarını kullanmasının nedeni budur.

Araştırmanın başyazarı Malcolm McCulloch Associated Press'e şöyle konuştu: "Büyük resim, tehlikeli iklim değişikliği riskini en aza indirmek için emisyonların azaltılmasına yönelik küresel ısınma saatinin en az on yıl öne alınmış olmasıdır." “Aslında zaman azalıyor.”

Çalışma, dünyanın IPCC'nin tahminlerinden yaklaşık 80 yıl önce ısınmaya başladığı ve 2020'de zaten 1,7 santigrat dereceyi aştığımız sonucuna varıyor. Bu, "eğer doğruysa" büyük bir an, ancak bazı bilim adamları şüpheci. WordsSideKick.com ile konuşan böyle bir bilim insanı şunları söyledi: "Dünyanın bir bölgesindeki paleosponjlara dayalı enstrümantal kayıtların yanlış olduğunu iddia etmek safdillik gerektirir... Dürüst olmak gerekirse bana hiçbir anlam ifade etmiyor."

Diğer uzmanlar, IPCC'nin iklim hedeflerini tamamen altüst etmeden önce daha fazla veri görmek istediklerini ifade etti; bu hedefler, Dünya'nın şu anda 1,2 santigrat derece civarında uzun vadeli bir sıcaklık değişiminde gezindiğini söylüyor.

Ne yazık ki süngerler yanılsa bile, şu anda 1,5 derecelik eşiği geçme sürecinde olduğumuza dair giderek artan kanıtlar var. Bu Ocak, sanayi öncesi sıcaklıkların 1,7 derece üzerinde seyreden, kaydedilen en sıcak Ocak ayıydı. New Scientist'e göre bu, en az bir yıldır 1,5 derecelik değişimin üzerinde olduğumuz anlamına geliyor. Bu, uzun vadeli ortalamayı 1,5 çizgisinin üzerine çıkarmıyor ancak kesinlikle hızla yaklaştığımızın bir işareti.

Yüzdesi ne olursa olsun kesin olan bir şey var ki o da iklim değişikliğinin her şeyi kapsayan bir kriz olduğu. Gezegeni gelecekte yaşanabilir hale getirmek için insanların emisyonları derhal azaltması gerekiyor; sonuçta deniz süngerleri bize bunu söylüyor.

Kaynak: Popular Mechanics

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.