Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları inşaatta devrim yaratabilecek, oyunun kurallarını değiştiren 'cam tuğla' geliştirdi: 'En yüksek yalıtım performansı'


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları inşaatta devrim yaratabilecek, oyunun kurallarını değiştiren 'cam tuğla' geliştirdi: 'En yüksek yalıtım performansı'

İsviçreli bilim adamlarından oluşan bir ekip, yalıtım yetenekleri sayesinde oyunun kurallarını değiştirebilecek yeni bir yapı malzemesi geliştirdi.

old-building-1317206.jpg

Sci.News'de açıklandığı gibi, Empa'dan (İsviçre Federal Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı) ve Slovak Teknoloji Üniversitesi'nden malzeme bilimcilerden oluşan bir ekip, aydınlatma ve ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) enerji taleplerini hiçbir maliyet olmadan azaltmanın bir yolunu buldu. Yalıtım katmanının kalınlığının arttırılması gerekiyor.

Bilim insanları silika aerojel granülleri kullanarak yarı saydam ve ısı yalıtımlı bir malzeme olan aerojel cam tuğlayı oluşturdular. Bu sadece görsel konforu artıran son derece çekici bir çözüm olmakla kalmıyor, aynı zamanda güneş enerjisi kazançlarını artırarak ve yapay ışık kullanımını azaltarak ısıtma maliyetlerinden tasarruf etmeye de yardımcı oluyor.

“Bu, bırakın piyasayı, teknik literatürde bulunan tüm tuğlalar arasında en yüksek yalıtım performansıdır. Empa araştırmacısı Jannis Wernery ve meslektaşları, buna ek olarak ışık geçirme özelliğiyle de birlikte geldiğini belirtti. "Aerojel cam tuğla, ofisler, kütüphaneler ve müzeler gibi yüksek gün ışığı nüfuzu, parlama koruması ve mahremiyet koruması için eş zamanlı gereksinimlerin olduğu uygulamalar için uygundur."

Aerojel, hafifliği ve yalıtım özellikleriyle bilinen büyüleyici bir malzemedir ve binaların yalıtımı ve hatta NASA tarafından uzay teknolojisi dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Empa'daki araştırmacılar, malzemeyi doğrudan bina inşaatında kullanmanın bir yolunu keşfetme umuduyla yıllar önce projelerine başladılar.

Araştırmacılar, "2017 yılında, yalıtım malzemesini doğrudan bir yapı tuğlasına entegre etme fikri ortaya çıktı ve aerojel ile doldurulmuş yeni bir tuğla türü olan aerobrick'i sunduk" dedi.

Aerojel, betona alternatif olabilecek ve inşaat sektöründe giderek daha popüler hale gelen birçok malzemeden sadece bir tanesidir.

Örneğin Ferrock'un betona göre daha sert ve daha gezegen dostu bir malzeme olduğu keşfedildi.

İngiltere'deki araştırmacılar, şeker kamışının bir yan ürünü olan şeker betonu olarak bilinen küspeden yapılmış bir tuğla ürettiler. Geleneksel tuğlalara çevre dostu ve uygun fiyatlı bir alternatif olmasının yanı sıra Sugarcrete tuğla, yalıtım paneli veya yük taşıyıcı eleman olarak da kullanılabilir.

Ayrıca sargassum olarak bilinen istilacı bir deniz yosunu, kasırgalara dayanıklı evler için tuğlalara dönüştürülebilir. Mantarlardan, özellikle de tarımsal atıklarda bulunabilen mikroskobik mantar liflerinden yapılan miselyum tuğlalar, geleceğin binalarında uygulanabilir bir temel malzeme haline geliyor.

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.