Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni spiral şekilli mercek gözlük teknolojisinde devrim yaratabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni spiral şekilli mercek gözlük teknolojisinde devrim yaratabilir

Çığır açan yeni spiral şekilli mercek, çeşitli mesafelerde ve değişen ışık koşullarında "net görüş" sağlayarak gözlük teknolojisini büyük ölçüde geliştirebilir.

glasses-2452504.jpg

Bilim adamları, bunun katarakt veya yaşa bağlı görme sorunları olan insanlara yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bunun, görme düzeltmesi için kullanılan progresif gözlük camlarına çok benzer şekilde çalıştığını ancak bu gözlük camlarında tipik olarak görülen bozulmaların bulunmadığını söylüyorlar.

Fransız araştırma ekibi, bunun kontakt lens teknolojilerinin, katarakt için göz içi implantların ve minyatür görüntüleme sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Çalışma, Institut d'Optique Graduate School, Bordeaux Üniversitesi ve Fransa'daki CNRS arasındaki ortak araştırma birimi olan Fotonik, Sayısal ve Nanobilim Laboratuvarı'ndan (LP2N) Profesör Bertrand Simon tarafından yönetildi.

Simon şunları söyledi: "Mevcut çok odaklı lenslerin aksine, lensimiz çok çeşitli ışık koşulları altında iyi performans gösteriyor ve gözbebeğinin boyutu ne olursa olsun çok odaklılığı koruyor.

"Potansiyel implant kullanıcıları veya yaşa bağlı ileri görüşlülüğü olan kişiler için, sürekli olarak net bir görüş sağlayabilir ve oftalmolojide potansiyel olarak devrim yaratabilir."

Araştırmacıların "spiral diyoptri" adını verdiği yeni lens, Optica dergisinde açıklandı.

Spiral özellikleri, birden fazla merceğe sahip olmak gibi, birçok ayrı odak noktası oluşturacak şekilde düzenlenmiştir ve çeşitli mesafelerde net görmeyi mümkün kılar.

Simon şunları söyledi: "Oftalmoloji uygulamalarına ek olarak bu lensin basit tasarımı, kompakt görüntüleme sistemlerine büyük fayda sağlayabilir.

"Bu sistemlerin tasarımını ve işlevini kolaylaştıracak ve aynı zamanda ek optik öğeler olmadan çeşitli derinliklerde görüntüleme gerçekleştirmenin bir yolunu sunacaktır.

"Bu yetenekler, merceğin çok odaklı özellikleriyle birleştiğinde, gelişmiş görüntüleme uygulamalarında derinlik algısı için güçlü bir araç sunuyor."

Spiral mercek tasarımının ilham kaynağı, Fransa'daki SPIRAL SAS şirketinden makalenin ilk yazarı Laurent Galinier'in hastalardaki şiddetli kornea deformasyonlarının optik özelliklerini analiz etmesi sırasında geldi.

Bu onu, suyun kanalizasyona akması gibi ışığın dönmesine neden olan benzersiz spiral tasarıma sahip bir lens tasarlamaya yöneltti.

"Optik girdap" olarak bilinen olay, merceğin farklı mesafelerde net odaklama sağlamasına olanak tanıyan birden fazla net odak noktası oluşturur.

Galinier şunları söyledi: "Optik bir girdap oluşturmak genellikle birden fazla optik bileşen gerektirir.

"Ancak bizim merceğimiz, optik bir girdabın doğrudan yüzeyinde oluşması için gerekli unsurları içeriyor.

"Optik girdaplar oluşturmak gelişen bir araştırma alanıdır, ancak yöntemimiz süreci basitleştirerek optik alanında önemli bir ilerlemeye işaret ediyor."

Araştırma ekibi, benzersiz spiral tasarımı yüksek hassasiyetle kalıplamak için gelişmiş dijital işleme kullanarak lensi yarattı.

Daha sonra lensi, bir optometristin ışıklı panosunda kullanılanlar gibi dijital bir 'E'yi görüntülemek için kullanarak doğruladılar.

Ekip, kullanılan açıklık boyutuna bakılmaksızın görüntü kalitesinin tatmin edici kaldığını gözlemledi.

Ayrıca optik eksen etrafındaki sarımların sayısı olan topolojik yükün ayarlanmasıyla optik girdapların değiştirilebileceğini de keşfettiler.

Lensleri kullanan gönüllüler ayrıca çeşitli mesafelerde ve ışık koşullarında görme keskinliğinde gözle görülür iyileşmeler bildirdiler.

Yeni merceği hayata geçirmek, sezgisel olarak hazırlanmış tasarımı gelişmiş üretim teknikleriyle birleştirmeyi gerektiriyordu.

Simon şunları söyledi: "İlk olarak sezgisel bir mucit tarafından tasarlanan spiral diyoptri merceği, optik bilim adamlarıyla yapılan yoğun araştırma işbirliğiyle bilimsel olarak kanıtlandı.

"Sonuç, gelişmiş lensler oluşturmaya yönelik yenilikçi bir yaklaşım oldu."

Araştırmacılar artık mercekleri tarafından üretilen benzersiz optik girdapları daha iyi anlamak için çalışıyorlar.

Ayrıca, gerçek dünya koşullarındaki performansını ve avantajlarını belirlemek için merceğin insanlarda görmeyi düzeltme yeteneğinin sistematik denemelerini yapmayı planlıyorlar.

Ekip aynı zamanda konseptin, potansiyel olarak kullanıcılara birçok mesafe boyunca net görüş sunabilecek reçeteli gözlüklere de uygulanma olasılığını araştırıyor.

Simon şunları ekledi: "Bu yeni mercek, değişen aydınlatma koşulları altında insanların görüş derinliğini önemli ölçüde artırabilir.

"Bu teknolojiyle ilgili gelecekteki gelişmeler aynı zamanda kompakt görüntüleme teknolojilerinde, giyilebilir cihazlarda ve drone'lar veya otonom araçlar için uzaktan algılama sistemlerinde ilerlemelere yol açabilir ve bu da onları daha güvenilir ve verimli hale getirebilir."

Kaynak: talker

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.