Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mozilla Tarayıcısı, Microsoft'a Windows 11 Tarayıcı önyargısı Uyarısında Bulundu


Önerilen İletiler

  • Admin

Mozilla Tarayıcısı, Microsoft'a uyarıda bulundu: 'Over the Edge' raporu, Windows 11 üreticisini tarayıcı önyargısı ve aldatıcı taktiklerle suçluyor

Microsoft'a Mozilla tarafından oldukça ciddi bazı suçlamalar yöneltiliyor; şirketin kendi tarayıcısı Edge'i yanıltıcı taktikler kullanarak Windows kullanıcılarına dayatması da dahil. Bunların yanıltıcı reklamlar, sistem uyarıları gibi ifade edilen bildirimler ve kafa karıştırıcı arayüzler olduğu iddia ediliyor.

microsoft.jpg

Bilmiyorsanız Mozilla, Microsoft Edge'in rakibi olan Firefox web tarayıcısının arkasında yer alan, kar amacı gütmeyen, açık kaynaklı bir kuruluştur. Mozilla doğrudan Microsoft'a başvurarak mevcut uygulamalarını durdurması çağrısında bulundu ve rakip tarayıcılar için işleri daha adil hale getirmek amacıyla daha geniş sektör düzenlemeleri yapılması çağrısında bulundu.

Yakın zamanda “Son Noktanın Ötesinde: Tarayıcı Seçimini Zayıflatmak İçin Tasarım Taktiklerinin Kullanımı” başlıklı bir rapor yayınladı. Kullanıcıların tarayıcılarını seçme ve işletim sistemlerini etkilemeden kullanma hakkına sahip olmaları gerektiğini belirterek açılır.

mozilla.jpg

Microsoft'u yanıltıcı tasarım öğeleri kullanmakla suçluyor ve bunları, Windows 10 ve Windows 11'de varsayılan olarak yüklenen Microsoft'un kendi Edge tarayıcısını kullanmaya pek de ustaca olmayan bir şekilde yönlendirmeye çalışan "karanlık desenler" olarak adlandırıyor (benzer şekilde) Internet Explorer geçmişte vardı). Mozilla, bunun rakiplerin Windows 11 kullanıcıları tarafından kurulup kullanılmasını bir yana görünürlük elde etmesini bile zorlaştırdığını, dolayısıyla Chrome ve Firefox gibi Edge rakiplerini dezavantajlı duruma getirdiğini açıklıyor.

Mozilla, Microsoft'un kullandığını iddia ettiği bazı taktikleri ayrıntılarıyla anlatıyor. Kullanıcılar Chrome'un indirme sayfasına gittiğinde veya kullanıcılar diğer tarayıcılarda Bing aramasını kullanırken Edge reklamları enjekte etmek, kasıtlı olarak kafa karıştırıcı bir Windows 11 arayüzü tasarlamak ve sistem uyarılarına benzeyen bildirimlerde yanıltıcı dil kullanımı gibi eylemleri içerir. Mozilla'nın şikayetlerinin tamamını raporundan inceleyebilirsiniz.

Toz kalktı; sırada ne var?

Kuruluş, Microsoft'un kullanıcı seçeneklerini daralttığını ve tarayıcılar için adil pazar rekabetini engellediğini öne sürüyor. Mozilla lafı esirgemiyor ve Microsoft'u "zararlı tasarımlarını" yeniden gözden geçirmeye çağırıyor. Aynı zamanda düzenleyicileri de sürece dahil olmaya ve daha adil rekabeti kolaylaştırmaya çağırıyor.

Yani top Microsoft'ta ve şirket henüz Mozilla'nın raporuna yanıt vermedi. Bu, Microsoft'a (diğer teknoloji şirketlerinin yanı sıra) yöneltilen bu türden ilk suçlama değil. Mozilla'nın bazı şikayetleri, Avrupa'da Mart 2024'te yürürlüğe girecek olan Dijital Pazar Yasası'nda (DMA) ele alınabilir, göreceğiz.

Birçok kullanıcının Mozilla ile aynı fikirde olacağı ve rekabetin genellikle tüketicilerin daha fazla seçeneğe ve daha iyi sonuçlara sahip olmasına yardımcı olduğu için Microsoft'un yanıt verip vermeyeceğini görmek için izliyor olacağız. Bu rapora yanıt vermek için Microsoft'la da iletişime geçtik.

Acele bir sonuca varmamak en iyisidir, ancak Microsoft'un zayıf pazar rekabeti uygulamaları konusunda verimli bir geçmişi vardır (Microsoft'un şansına birçok kişi muhtemelen bunu hatırlamamaktadır). Microsoft, tarayıcılar söz konusu olduğunda da dahil olmak üzere, düzenleyici kurumlarla sıkıntılı durumda olmaya yabancı değil; 1990'larda ABD'de tartışmalı pazar ve dağıtım uygulamalarıyla ilgili olarak, özellikle Internet Explorer gibi programlarla ilgili çok sayıda yasal zorlukla karşı karşıya kaldı. Umarız eski alışkanlıklarımıza geri dönmeyiz.

Kaynak: TechRadar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.