Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Gerçek Kontrolü: Japon Bilim İnsanları Rüyaları Kaydeden Bir MRI Makinesi İcat Etti

fantasy-2995326.jpg

İddia:

Japon bilim insanları, rüyaları kaydedip daha sonra görüntülenmek üzere yeniden yapılandırabilen bir MRI makinesini başarıyla yarattı.

Doğru Olan:

2013 yılında Japon araştırmacılar, bir kişi hem uyanık hem de uykudayken belirli nesnelerle ilişkili beyin aktivitesini kaydetmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak "rüyaları kaydetme" yöntemini açıklayan bir çalışma yayınladılar. Ortaya çıkan kayıtlar, bu beyin aktivitesiyle ilişkili nesnelerin flaş görüntülerinin birleşiminden oluşuyor.

Yanlış Olan:

Sonuç, alışılagelmiş anlamda doğrudan videoya kaydedilen bir kayıt olmadığı gibi, bazı sosyal medya paylaşımlarının önerdiği gibi bir deneğin rüyasının anlatı kaydını da içermiyor. Bunun yerine klipler, bir makine öğrenimi programının yardımıyla bir araya getirilen hızlı bir dizi hareketsiz görüntüden oluşuyor.

Rüyaları bir film gibi kaydedip tekrar oynatacak ve hayalperestlerin en çılgın uyku fantezilerini ve kabuslarını yeniden yaşamalarına olanak tanıyan bir teknolojinin geliştirilmesi, bilim kurgu gibi görünüyor. Ancak 2013'te fikri en azından kısmen doğrulayan bir deney haberi The Verge, NPR ve BBC gibi medya yayınlarında manşetlere çıktı.

Haber, on yıl sonra, biraz abartılı bir biçimde de olsa, 15 Ocak 2024'te Facebook'ta paylaşılan bir memede aşağıdaki iddiaların ortaya çıkmasıyla yeniden gün yüzüne çıktı:

2013 yılında Japon araştırmalarının tabiri caizse rüyaları “okumak” ve “kaydetmek” için bir teknoloji geliştirdiği doğrudur, ancak bazı sosyal medya paylaşımlarının iddia ettiği gibi kayıtların “film gibi” olmadığı söylenmiştir. Bu nedenle bu iddiayı Karışım olarak değerlendirdik.

Çalışmalarını hakemli Science dergisinde yayınlayan Japon araştırmacılar, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'nun ölçüm ve haritalama için kullanıldığını tanımladığı, invazif olmayan bir teknik olan fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeyi (fMRI) kullanarak rüyaları kaydetme yöntemini açıkladılar. beyin aktivitesi.

Bu "sinirsel kod çözme yaklaşımı", test konusu hem uyanık hem de uykudayken belirli beyin aktivite modellerini belirli nesnelerle eşleştirecek makine öğrenimi modellerini kullandı.

Rüya görmek her zaman olmasa da sıklıkla görsel deneyimlerle ilişkilendirilir. Peki beynimiz uyanıkken bir şey gördüğümüzde uyurken olduğu gibi mi davranıyor? Bunu öğrenmek için araştırmacılar, deneklere uyanıkken çeşitli nesneler gösterildiğinde üç test deneğinin (nispeten küçük bir örneklem büyüklüğü) beyin aktivitesini kaydettiler.

Bilim adamları, fMRI'ye ek olarak, bu test deneklerini bir elektroensefalogram (EEG) ile donattılar; bu, Mayo Clinic'in, başa takılan küçük metal diskleri (elektrotlar) kullanarak beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçmeye yönelik bir yöntem olarak tanımladığı bir test. Daha sonra katılımcılardan uykuya dalmaları istendi ve EEG, rüya gördüklerini gösteren beyin aktivitesini tespit eder etmez uyandırıldılar.

Uyanma üzerine, bilim adamları deneklerden rüyalarının içeriğini açıklamalarını istedi ve fMRI aynı zamanda rüya sırasındaki beyin aktivitesini de kaydettiğinden, bilim adamları rüyada görselleştirilen nesneleri ilgili beyin verilerine dayanarak deneklerin uyanıkken gördükleri nesnelerle eşleştirmeye çalıştılar. aktivite kalıpları. Araştırmacılar her denekten 200 görsel rapor elde edene kadar süreç tekrarlandı.

Görsel nesneleri tanımlayan kelimeler erkek ve kadın gibi 20 temel kategoriye ayrıldı ve her sözlü rapor bir görselle temsil edildi.

Bu veriler daha sonra, bilim adamları tarafından 5 Nisan 2013 tarihli bir Science Podcast röportajında, ince ölçeği tanımlayabilen bir algoritma kullanarak ölçülen beyin aktivitesi göz önüne alındığında görsel içeriği tahmin eden bir makine öğrenme modeli olarak tanımlanan bir kod çözücüye girildi. resim resim görüntüleri.

Sonuç? Belirli bir nesneyle ilişkili beyin aktivitesi kişiden kişiye farklılık gösterse de, bireyler rüyadayken olduğu gibi uyanıkken de nesneyle ilişkili beyin aktivitesinin aynısını yaşarlar. Ortaya çıkan "kayıtlar", bazılarının önerdiği gibi film benzeri bir anlatı olmasa da, bu beyin aktivitesiyle ilişkili nesnelerin flaşlarından oluşuyordu.

Araştırmacılar, "Bulgularımız, uyku sırasındaki görsel deneyimin belirli içeriklerinin, uyaran temsiliyle paylaşılan görsel kortikal aktivite modelleri tarafından temsil edildiğine ve bunlardan okunabileceğine dair kanıtlar sağlıyor" sonucuna vardı.

"Metodumuz, uyaran temsiliyle bağlantılı olarak spontan beyin aktivitesinin dinamiklerini ortaya çıkarmak için uyku aşamalarının ve raporlanabilir deneyimlerin sınırlarının ötesinde de çalışabilir. Bunun, rüya görme ve spontane sinirsel olayların işlevlerinin daha iyi anlaşılmasına yol açacağını umuyoruz."

Snopes, araştırmanın Ocak 2024 itibarıyla nerede durduğunu öğrenmek için çalışmanın yazarlarına ulaştı. Çalışmanın yazarı, Kyoto Üniversitesi Enformatik Enstitüsü profesörü Yukiyasu Kamitan, "özellikle rüya görme konusunda fazla ilerleme kaydedilmediğini" yazdı.

Ancak araştırmacılar, artık yukarıdaki çalışma için kullanılan kategorilerle sınırlı olmayan rastgele görüntülerin yeniden oluşturulmasına olanak tanıyan görsel görüntü yeniden yapılandırma yöntemlerini geliştirdiler.

Kamitan, "[Yeni güncellenen] model, zihinsel imgeler, dikkat ve illüzyonlar gibi öznel görsel deneyimleri yansıtan görüntüleri de yeniden yapılandırabiliyor. Şimdi, oluşturulan görüntülerin rüya içeriğini yansıtıp yansıtmadığını görmek için uyku verilerini test ediyoruz." diye yazdı.

Kaynak: Snopes

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.