Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alzheimer kişiden kişiye bulaşır mı?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Alzheimer kişiden kişiye bulaşır mı?

Alzheimer hastalığının insandan insana bulaşabildiği, onlarca yıl önce insan hormonları alan hastalarda hastalığın ortaya çıkmasından sonra keşfedildi.

alzheimers-3068938.jpg

Beş Alzheimer vakasının çocukken uygulanan tıbbi tedaviden kaynaklandığına inanılıyor.

Yeni çalışma, tıbbi bir prosedür sırasında 'yakalanan' yaşayan insanlardaki Alzheimer hastalığının ilk örneklerini sunuyor.

Bu vakalarda bunun, doktorların çocuklara ölü donörlerden alınan insan büyüme hormonunu vermesinden kaynaklandığı görülüyor.

University College London (UCL) ve University College London Hastaneleri (UCLH) araştırmacılarına göre bulgular, Alzheimer hastalığının anlaşılması ve tedavisi açısından önemli çıkarımlar sağlayabilir.

Her ne kadar bu bulaşmaya yol açan prosedür 1980'lerde durdurulmuş olsa da uzmanlar, nadir görülen Alzheimer bulaşma vakalarının gelecekte yaşanmamasını sağlamak için tıbbi prosedürlerin gözden geçirilmesi gerektiğini öneriyor.

Alzheimer'ın en yaygın şekli olan Alzheimer, beyindeki proteinlerin birikmesinden kaynaklanır ve genellikle yetişkin yaşamın ilerleyen dönemlerinde, belirli bir aile bağlantısı olmadan ortaya çıkar. Daha nadiren hatalı bir gen nedeniyle ortaya çıkan kalıtsal bir durum olabilir.

Çalışmada tanımlanan kişilerin tümü, ölü donörlerden alınan bir tür insan büyüme hormonu (kadavradan türetilen insan büyüme hormonu veya c-hGH) ile çocuk muamelesi görmüştü.

Amiloid-beta proteininin günlük yaşamda veya rutin tıbbi veya sosyal bakım sırasında aktarılabileceğine dair herhangi bir öneri yok.

1959 ve 1985 yılları arasında c-hGH, Birleşik Krallık'ta en az 1.848 kişiyi tedavi etmek için kullanıldı ve çeşitli 'boy kısalığı' nedenleri için (bir çocuk veya genç, akranlarının ortalama boyunun oldukça altında olduğunda) kullanıldı.

Alzheimer nedir ve belirtileri nelerdir?

Alzheimer hastalığı, Birleşik Krallık'ta demansın en yaygın nedenidir.

Demans, beyin fonksiyonlarının devam eden azalmasıyla ilişkili bir grup semptomun adıdır. Hafızayı, düşünme becerilerini ve diğer zihinsel yetenekleri etkileyebilir.

Örneğin, erken dönem Alzheimer hastalığı olan bir kişi şunları yapabilir:

son konuşmaları veya etkinlikleri unutun

eşyaları yanlış yerleştirme

yerlerin ve nesnelerin adlarını unut

Doğru kelimeyi düşünmekte zorluk çekiyorum

tekrar tekrar soru sormak

zayıf muhakeme göstermek veya karar vermekte zorlanmak

daha az esnek olmak ve yeni şeyler denemek konusunda daha tereddütlü olmak

Daha sonraki aşamadaki semptomlar arasında artan kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu, takıntılı veya tekrarlayan davranışlar veya uyku bozuklukları yer alır.

Ancak bazı c-hGH gruplarının, bazı insanlarda beyni etkileyen nadir ve ölümcül bir durum olan Creutzfeldt-Jakob hastalığına (CJD) neden olan bulaşıcı proteinlerle kontamine olduğu tespit edildikten sonra tedavi 1985 yılında geri çekildi.

Bundan sonra c-hGH, CJD bulaşma riski taşımayan sentetik bir büyüme hormonu ile değiştirildi.

1990'larda 'deli dana hastalığı' salgınından CJD'nin bir çeşidi sorumluydu.

Araştırmanın başyazarı UCL'den Profesör John Collinge şunları söyledi: 'Alzheimer hastalığının günlük yaşam aktiviteleri veya rutin tıbbi bakım sırasında bireyler arasında bulaşabileceğine dair hiçbir öneri yok.

"Tarif ettiğimiz hastalara, artık hastalıkla ilişkili proteinlerle kontamine olduğu bilinen malzemenin hastalara enjekte edilmesini içeren, spesifik ve uzun süredir devam etmeyen bir tıbbi tedavi uygulandı.

'Ancak, bu nadir durumlarda [proteinlerin] bulaştığının tanınması, bizi diğer tıbbi veya cerrahi prosedürler yoluyla kazara bulaşmayı önleyecek tedbirleri gözden geçirmeye yönlendirmelidir.

"Daha da önemlisi, bulgularımız aynı zamanda Alzheimer ve diğer bazı nörolojik durumların CJD ile benzer hastalık süreçlerini paylaştığını ve bunun Alzheimer hastalığının anlaşılması ve tedavisinde önemli etkileri olabileceğini öne sürüyor."

Son çalışma, Londra'daki Ulusal Nöroloji ve Nöroşirürji Hastanesi'ne başvuran ve hepsi çocukluk döneminde, genellikle birkaç yıl boyunca c-hGH ile tedavi edilen sekiz kişiyi bildirdi.

Bunlardan beşinde demans belirtileri vardı ve ya Alzheimer hastalığı teşhisi konmuştu ya da bu durumun tanı kriterlerini başka şekilde karşılıyordu.

Başka bir kişi hafif bilişsel bozukluk kriterlerini karşıladı.

İnsanlar nörolojik semptomlar yaşamaya başladıklarında 38 ila 55 yaşları arasındaydı.

Daha ileri testler iki hastada Alzheimer hastalığı teşhisini destekledi ve diğer bir kişide Alzheimer hastalığını düşündürdü. Otopsi analizi başka bir hastada Alzheimer belirtileri gösterdi.

Araştırmacılar, bu hastaların semptomlarının alışılmadık derecede genç yaşlarda ortaya çıkmasının, onların yaşlılıkla ilişkilendirilen alışılagelmiş Alzheimer hastalığına sahip olmadıklarını gösterdiğini söylüyor.

Ekip, genetik test için numunelerin mevcut olduğu beş hastada kalıtsal Alzheimer hastalığını dışladı.

UCL'den ortak yazar Profesör Jonathan Schott şunları ekledi: 'Bu bireylerin trajik bir şekilde Alzheimer geliştirdiğine inandığımız koşulların son derece sıra dışı olduğunu vurgulamak ve hastalığın bireyler arasında yayılma riski olmadığını vurgulamak önemlidir. rutin tıbbi bakımda."

Kaynak: Metro

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.