Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Bağışıklık Proteininin Çığır Açan Tedavilere Yol Açabilecek Yeni Bir Rolünü Keşfetti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Bağışıklık Proteininin Çığır Açan Tedavilere Yol Açabilecek Yeni Bir Rolünü Keşfetti

Bilim insanları, STING proteini olarak bilinen önemli bir bağışıklık düzenleyici hakkında, çeşitli hastalıklara yönelik tedavilerin geliştirilmesinde yeni olasılıkların kapısını açabilecek şaşırtıcı bir keşifte bulundu.

İnterferon genlerinin uyarıcısı anlamına gelen STING, insanın bağışıklık sisteminde çok önemli bir rol oynuyor. Viral DNA veya hasarlı doku gibi hücresel tehlike sinyallerini tanımlar ve çeşitli savunma mekanizmalarını tetikler. Bu mekanizmalar, enfeksiyonlarla mücadele için interferonların üretilmesini ve zararlı maddeleri ve patojenleri ortadan kaldırmak için inflamatuar ve kanonik olmayan otofajiyi aktive etmeyi içerir.

Ancak STING'in bu mekanizmaları uyarma süreci tam olarak anlaşılamamıştır. Şimdiye kadar STING'in karşılaştığı tehlike sinyalinin türüne bağlı olarak çeşitli yolları etkinleştiren moleküler bir anahtar olarak işlev gördüğüne inanılıyordu.
MIT ve Harvard Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, STING'in beklenmedik ve daha önce tanımlanamayan bir rolü olduğunu keşfettiler: Protonların Golgi gövdesi adı verilen hücre organelinden kaçmasını sağlayan bir iyon kanalı olarak işlev görebilir. Bu, onun tehlike sinyallerini iyon akışına dönüştürebilen ilk insan bağışıklık sensörü olduğunu ortaya koyuyor.

Golgi aygıtı, proteinleri ve diğer molekülleri sıralayan ve değiştiren hücresel bir yapıdır. Membranında yüksek düzeyde proton, yani pozitif yüklü parçacıklar bulunur. STING, DNA'yı tespit ettiğinde bir kanal açarak bazı protonların dışarı çıkmasını sağlar ve böylece bir elektrik akımı üretir. Bu akım daha sonra iltihaplı ve kanonik olmayan otofajiyi aktive ederek DNA'nın ve bağlantılı patojenlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

eggs-932189.jpg

Araştırmacılar, STING için bu yeni işlevi, tek tek hücrelerin veya hücre parçalarının elektriksel aktivitesini ölçen yama-kelepçe elektrofizyolojisi adı verilen bir yöntemi kullanarak buldular. Ayrıca STING'i ve yolaklarını kontrol etmek için genetik mühendisliği ve farmakolojik araçlardan da yararlandılar.

"STING'in bir proton kanalı olduğu yönündeki bu yeni fikre ulaşmak, STING veya proton akışının iltihaplı ve kanonik olmayan otofajiyi aktive edebileceğine dair diğer laboratuvarların bulgularını birbirine bağlamayı gerektiriyordu; bu da bizi STING'in her ikisini de tetiklemek için proton akışını başlattığı veya aracılık ettiği hipotezine yöneltti." aşağı akış süreçleri, "dedi araştırmacılar bir açıklamada.

STING'in iyon kanalı fonksiyonunun tanımlanması, STING'i düzenlemeye yönelik terapötiklerin geliştirilmesi için yeni olanaklar açar. STING, otoimmün bozukluklar, kanser ve bulaşıcı hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda hastalıkta rol oynadığından bu çok önemlidir. Örneğin, STING'in aktivitesinin arttırılması tümörlere veya virüslere karşı bağışıklık tepkisini iyileştirebilir, aktivitesinin azaltılması ise inflamasyonu veya doku hasarını hafifletebilir.

Araştırmacılar, keşiflerinin, STING ve bunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine ilişkin ek araştırmaları teşvik etmesinin yanı sıra, STING'in iyon kanalı aktivitesini hedef alan yeni ilaçların yaratılmasını da teşvik edeceğini öngörüyor.

Kaynak: TrendyDigests

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.