Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu 10 Sürdürülebilir Ev Teknolojisi Yaşam Şeklimizi Değiştirecek


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bu 10 Sürdürülebilir Ev Teknolojisi Yaşam Şeklimizi Değiştirecek

paint-2985569.jpg

Teknik Boya

Boyaların geleceği ısınıyor, daha doğrusu soğuyor.

2023 sonbaharında Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kızılötesi ısıyı yansıtan, ısıtma ve soğutma maliyetlerini %20 ila %25 oranında azaltabilen bir dış cephe boyası geliştirdiklerini duyurdu.

Sadece bir ay sonra, Çin'in Harbin Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, binaların enerji verimliliğini artırmada çok daha etkili olan düşük maliyetli bir kaplamanın duyurusunu yaptılar. Bukalemunlardan ilham alan bu ürün, ısıyı düzenlemek için renk değiştirir.

Ve son olarak, bundan sadece beş gün sonra, Birleşik Krallık'taki Surrey Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bakterilerin karbondioksiti yakalayıp oksijen ürettiği "canlı boya" hakkındaki bulgularını yayınladılar.

Kendi Kendini Onaran Beton

Yaşayan yapı malzemelerinden bahsetmişken, Boulder'daki Colorado Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kendi kendini onaran beton da dahil olmak üzere betonun büyük küresel karbon ayak izini dengelemek için çok sayıda beton alternatifi ve teknolojisi üzerinde çalışıyor.

CU'nun Altyapı, Enerji ve Uzay Testleri Merkezi eş direktörü Ph.D. Mija Hubler, "Şu anda betonun en zayıf noktası, eninde sonunda çatlayacak olmasıdır" diyor. "Dolayısıyla beton çevre için ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun, onu çatlamaya dayanıklı hale getirmek, en azından onu oraya koyduktan sonra daha uzun süre dayanacağı anlamına gelir."

Departmanı aynı zamanda Colorado merkezli Prometheus Materyalleri ile sementasyon için kalsit yerine bakteri ve mantar kullanan (bir mercan resifini düşünün) somut bir ürün üzerinde çalışıyor. Bu, üretmek için daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu ve ayrıca ömrü boyunca karbonu tuttuğu anlamına gelir.

Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri

Betonun ötesinde, geliştirilmekte olan çok sayıda yenilikçi yapı malzemesi bulunmaktadır. Colorado Üniversitesi araştırmacıları ayrıca odun hamurundan elde edilen selüloz nano liflerini kullanarak bir yalıtım jeli geliştirdiler. Bu şeffaf ahşap ürün, mevcut pencere camlarının arasına, enerji açısından daha verimli hale getirilmek üzere uyarlanabilir.

Ayrıca, Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'ndeki İsveçli bilim adamları yakın zamanda ahşaba narenciye kabuğu ve hindistancevizi özütünün nasıl aşılanacağını keşfettiler; bu, gündüz ısıyı depolayabilen ve geceleri ısıyı serbest bırakabilen sürdürülebilir bir malzeme haline getiriyor.

Bu “termal enerji pili” aynı zamanda şeffaflığı da değiştiriyor. Güneşli, sıcak günlerde ısıyı emer ve berraklaşır. Daha sonra gece soğuduğunda depoladığı ısıyı serbest bırakır ve mahremiyet sağlar.

AI Ev Enerji Denetimleri

Yapay zeka, evde enerji verimliliği iyileştirmelerini kolaylaştırmak için devreye giriyor. Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni algoritmalar, en çok ihtiyaç duyulan yeri %80 hassasiyetle tespit edebiliyor.

Bu teknoloji yaygın olarak kullanılabilir hale geldiğinde, ev sahiplerinin, özellikle eski veya daha karmaşık evlerde, karbon emisyonlarını azaltma yollarına öncelik vermeleri kolaylaşacak. Şehir planlamacılarının ve politika yapıcıların daha etkili mahalle karbonsuzlaştırma planları oluşturabilmeleri için video sokak görünümleriyle bile eşleştirilebilir.

Elektrik Düzenekleri

2024 gibi erken bir tarihte, LED aydınlatma, prizler ve kesiciler gibi elektrikli bileşenlerde katı hal teknolojisine sahip silikon çipler kullanılmaya başlanacak. Bu teknoloji, yangına neden olabilecek elektrik arklarını önlediği için evleri daha enerji verimli, programlanabilir ve daha güvenli hale getiriyor.

AmberSemi'nin kurucusu ve CEO'su Thar Casey, "Sonunda ev teknolojimizin modası geçmiş, sürdürülemez alanlarından bazılarının hızla değişen yükseltmelerden geçtiğini görüyoruz" diyor. "Sonuç, bugün görülmemiş düzeyde bir bina çevresi, insan varlığı ve elektrik farkındalığı ve kontrolüdür."

Ayrıca Duke Üniversitesi'nden bir grup, TV ve telefon gibi cihazlar için geri dönüştürülebilir transistörlerin nasıl basılacağını, böylece bunların daha kolay yeniden kullanılıp geri dönüştürülebileceğini buldu. Bu, günümüzün ince film transistörlü baskısından büyük bir sürdürülebilirlik sıçraması olacaktır. İkincisi temiz odalar, pahalı ekipmanlar, büyük miktarlarda enerji ve su ile çevreye zararlı mürekkepler, solventler ve diğer kimyasallar gerektirir.

EV Batarya Yedekleme Sistemleri

İşte bugün elinize alabileceğiniz bir tane! Evlere enerji sağlamak için kullanılan akü depolama sistemleri son birkaç yılda büyük ölçüde gelişti.

Şebekeden bağımsız pişirme, aydınlatma ve güç çözümleri üreticisi BioLite'ın kurucu ortağı Jonathan Cedar, "Şebeke yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla bağımlı hale geldikçe, ev tabanlı pil enerji depolaması önemli bir kaynak haline geliyor" diyor.

"Tahminimiz, 2030 yılına kadar çoğu evin, hem şebekeyi stabilize etmeye hem de şebeke kesintisi durumunda ev için kesintisiz yedekleme sağlamaya yardımcı olabilecek bir tür yerleşik bataryaya sahip olacağı yönünde."

Ayrıca, nadir toprak elementlerine veya madencilik gerektiren ve geri dönüştürülmesi zor olabilecek diğer minerallere dayanmayan pek çok ilgi çekici yeni pil teknolojisi de üzerinde çalışılıyor. Yengeç kabuklarından yeni bir buluş yapıldı.

Plastik Alternatifler

İdeal bir gelecekte tek kullanımlık plastikleri en aza indirmenin yollarını aramamıza gerek kalmayacak çünkü ürün üreticileri bunları bizim için ortadan kaldırmış olacak.

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, deniz yosunu, mantar ve ananas yaprakları gibi malzemeleri kullanarak plastik alternatiflerinden oluşan bir şelale geliştiriyor. Yenilebilir bisküvili kahve fincanları ve kenevir kabuğu ve miselyumdan yapılan ambalajlar da dahil olmak üzere bazıları halihazırda kullanımda.

Tüm bu plastik ambalajlı sebzeler de yakında yok olabilir. Hong Kong Çin Üniversitesi'ndeki bilim adamları, püskürtülebilen, biyolojik olarak parçalanabilen bir gıda kaplaması geliştirdiler. Plastik gibi ürünleri bozulmaya karşı koruyabilir ve hijyenik tutabilir, ancak suyla yıkanır.

Washington Üniversitesi'nde ayrıca evdeki kompost kutularında muz kabuğu kadar hızlı bozunabilen mavi-yeşil siyanobakterilerden (diğer adıyla spirulina) biyoplastiklerin nasıl üretileceği de çözüldü.

Ev Soğutma

Enerji yoğun HVAC sistemleri, sürdürülebilir evler yaratma arayışında uzun süredir tökezleyen bir engel olmuştur.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndaki mühendisler, sıvı soğutucu akışkanları sıkıştırıp genişleten geleneksel iklimlendirme yöntemini, manyetik alanlar veya voltajla tetiklenen "iyokalorik malzemeler" ile değiştirmenin bir yolunu buldular. Kulağa karmaşık gelse de tuz suyun donma noktasını düşürdüğü için yolun buzunu çözmek için tuz kullanmakla aynı temel prensibe göre çalışır.

Et Bozulması

Bu hassas bir konu olabilir çünkü doğrudan midemize çarpıyor, ancak tarım sistemimiz özellikle et üretimi için çok fazla karbon emisyonu yaratıyor.

İnsanların hastalanmasını önlemek ve her yıl çöpe attığımız 240 milyon ton etin bir kısmını kurtarmak için Koç Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bozulmuş et ve diğer yiyecekleri algılayabilen bir telefon uygulaması geliştirdi. Tazelikteki değişiklikleri tespit etmek için gıda ambalajının içine yerleştirilebilen çeyrek boyutlu bir polimer yamayı temel alıyor.

Başka yerlerde ise diğerleri bitki bazlı “etlerin” tadını daha etli hale getirmek için çalışıyor. Leeds Üniversitesi araştırmacıları yakın zamanda kuru tada sahip bitki proteinlerini daha et benzeri dolgun dokulara dönüştürmenin bir yolunu buldu.

Çatı Teknolojisi

O hantal, sert güneş panellerini unutun. Esnek güneş pilleri de aynı derecede verimli olma yolunda ilerliyor. Çok geçmeden bina cephelerine, uçaklara ve arabalara geniş ölçüde entegre edilecek.

Almanya ve Kanada'daki araştırmacıların çalışmalarında yer alan bir diğer çatı paneli, ucuz hidrojen yakıtı üretebilecek. Plastik kanalları 3 boyutlu olarak yazdırmanın ve ardından bunları alüminyumla kaplamanın bir yolunu buldular.

Bu "fotoreaktörler" daha sonra mevcut karbondioksit yoğun üretim süreçleri olmadan suyu hidrojene ayırmak için yapay fotosentez kullanıyor. Bu teknolojiler hazır hale geldiğinde hidrojen, otomobillerde ve evlerin ısıtılmasında kullanılabilir.

Kaynak: The Family Handyman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.