Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'Yaşayabilirlik' neden kürtaj hakları hareketini bölüyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

'Yaşayabilirlik' neden kürtaj hakları hareketini bölüyor?

abortion-3533963.jpg

Missouri'deki üreme hakları aktivistleri, sonbaharda ülkedeki en katı kürtaj yasaklarından birini geri almak ve kürtaj erişimini sağlamak için seçmenlerden önce bir oylama tedbiri almak istedikleri konusunda hemfikir. Önemli olan ne kadar ileri gitmeleri gerektiğidir.

Gruplar, devletin fetüsün yaşayabilir hale gelmesinden sonra kürtajı düzenlemesine izin verecek bir hükmün dahil edilip edilmeyeceği konusunda anlaşmazlığa düştü; dilin destekçileri, muhafazakar devletteki seçmenleri ikna etmek için bir imtiyaz gerekeceğini söylüyor.

Bu Missouri ile sınırlı olmayan bir ayrım.

Savunucuları, aktivistlerin bu yıl kürtaj haklarına yönelik önlemler almayı planladıkları bölgedeki ve diğer eyaletlerdeki anlaşmazlıkların, üreme hakları savunucuları arasında uzun süredir devam eden kopuşları yeniden gün yüzüne çıkardığını söylüyor. Bölünmeler en çok Cumhuriyetçi eğilimli veya birbirine yakın bölünmüş eyaletlerde yaşanıyor; burada bazıları yaşayabilirlikle ilgili sınırlamaların dahil edilmemesinin tedbirleri boşa çıkaracağından endişe ediyor.

Çatışma, özellikle düello stratejilerinin, kürtaj hakkını yeniden tesis etmeye yönelik bir oylama tedbirini ilerletme çabalarını karmaşık hale getirdiği Missouri'de daha da keskinleşti.

Uygulanabilirlik hükümlerine karşı çıkan Kansas City merkezli Ulusal Üreme Sağlığı Enstitüsü'nün iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Bonyen Lee-Gilmore, "Hareket, değer sistemiyle boğuşuyor" dedi.

Canlılık genellikle bir fetüsün rahim dışında hayatta kalabileceği, tipik olarak hamileliğin 23 veya 24. haftaları civarındaki aşamayı ifade etmek için kullanılır. Ancak tıp uzmanları, bunun keyfi bir ayrım çizgisi oluşturduğunu ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşen kürtajları damgaladığını, bunun son derece nadir olduğunu ve genellikle fetal anomaliler gibi kadının veya fetüsün hayatını riske atan ciddi komplikasyonların sonucu olduğunu söylüyor.

Uygulanabilirlik hükümlerine karşı çıkan Tıp Öğrencileri Seçimi'nin genel müdürü Pamela Merritt, bunu "sosyal bir yapı, kumda keyfi bir çizgi. Bu tıbbi bir terim değil ve bu zararlı terimleri sürdürmekten geri adım atmalıyız" diyor. Yeniden diriltmemize gerek olmayan Roe'nun mirası."

Yüksek Mahkeme'nin 1973 tarihli Roe vs. Wade kararı, kürtaja anayasal bir hak kazandırdı, ancak aynı zamanda eyaletlerin hamilelik sırasında belirli noktalarda kürtajı düzenlemesine izin veren bir çerçeve de oluşturdu. Merritt, mevcut mahkemenin 2022'de bunu bozmasından bu yana, "Roe tavan değil zemindir" ifadesinin, özellikle marjinalleştirilmiş topluluklar için erişimi yeniden inşa etme sözü veren aktivistler için bir slogan haline geldiğini söyledi.

Ancak bu yıl Missouri, Florida ve Arizona'da yapılacak oylama için önerilen önlemler, geçen yıl kabul edilen kürtaj hakkını garanti eden Ohio anayasa değişikliği gibi, Roe'nun yaşayabilirlik çerçevesini kopyalıyor.

Bu seçimden kısa bir süre sonra, banyosunda düşük yapan Ohio'lu siyahi bir kadın, cesede kötü muamele etmekle suçlandı. Büyük jüri sonuçta davayı reddetse de, değişikliğin geçerlilik maddesi davanın ilerlemesine izin verilmesinin gerekçesi olarak gösterildi.

Merritt, suçlamaların Ohio'daki kürtaj karşıtı güçlerin yasa değişikliğinin kapsamını sınırlamak için uygulanabilirlik maddesini kullanma yönündeki daha büyük çabalarının bir parçası olduğunu söyledi. Bu çabaların çoğunun Ohio'nun büyük ölçüde muhafazakar mahkeme sisteminde sonuçlanacağını ekledi.

"Onlara neşteri verdiğinizde arkanızı dönüp kesmeye başladıklarında şaşıramazsınız" dedi.

Güney Dakota'da yerel Planlı Ebeveynlik üyesi, yasa yapıcıların ilk üç aylık dönemden sonra kürtajı kısıtlamasına izin veren bir teklif için oylama tedbiri çabalarından çekildi. Grup yaptığı açıklamada, teklifin kürtaj haklarını korumada başarısız olduğunu söyledi.

Oklahoma'da kürtaj bakımı sağlayan Trust Women'in eş-yönetici direktörü Rebecca Tong, Oklahoma'da eyaletin kürtaj yasağını kaldıracak potansiyel bir oylama tedbiri hakkındaki konuşmaların merkezinde canlılığın yer aldığını söyledi. Tong, uygulanabilirliğin "Oklahoma'daki Anayasaya yazılmasını istediğimiz bir şey olmadığını" söyledi.

Ancak Özgürlüğü Koruyan Floridalılar'ın kampanya direktörü Lauren Brenzel, şu anda altı haftalık hamilelikten sonra prosedürü yasaklayan bir eyalette, oy pusulası dili etrafındaki konuşmalarda uygulanabilirliğin ana odak noktası olmadığını söyledi. Kampanya yakın zamanda, uygulanabilirlik maddesi içeren kürtaj hakları tedbirinin bu yılki oylamada yer alması için gerekli sayıda doğrulanmış imzaya ulaştı.

Brenzel, "Yaşayabilirlik, yasa koyucular kürtaj yasaklarını geçirmeye başlayana kadar Florida'nın kullandığı çerçeveydi" dedi. "Bildiğimiz şey, seçmenlerin bunu anladığı ve bunu Florida'da uzun süredir uygulanan standarda uygun, açık ve öz bir dil olarak görüyoruz."

Florida'nın önerilen tedbirindeki uygulanabilirlik dili, eyaletin Cumhuriyetçi başsavcısının, terimin anlamındaki belirsizlik nedeniyle eyalet Yüksek Mahkemesinden tedbiri oylamadan uzak tutmasını talep eden hukuki itirazına kapıyı açtı.

Kaliforniya ve Vermont'un da aralarında bulunduğu birkaç eyalet, anayasalarında kürtaj haklarını geçerlilik sınırlaması olmaksızın kutsal bir yere koydu. Maryland ve New York'ta önerilen değişiklikler de uygulanabilirlikten bahsetmiyor.

Missouri, kürtaj hakları gruplarının bir tedbirin 11 versiyonundan hangisinin oylamaya destekleneceği konusunda bölünmesiyle, konuyla ilgili ulusal tartışmanın merkezinde buldu. Dilekçeler, Cumhuriyetçi Dışişleri Bakanı Jay Ashcroft'un itirazından sonra aylardır mahkemede bekletiliyor.

Cumhuriyetçi stratejist Jamie Corley tarafından önerilen başka bir girişim dilekçesi bu çabayı daha da karmaşık hale getiriyor. Yasa, hamileliğin 12. haftasına kadar kürtaj yapılmasına izin verecek ve tecavüz, ensest veya yaşayabilirliğe kadar annenin yaşamının korunması istisnalarını içerecek.

Corley, bu kısıtlamaların, Cumhuriyetçilerin tıbbi acil durumlar dışında kürtajı yasakladığı Missouri'de kabul edilmesi mümkün olan kısıtlamalar olduğunu söyledi.

Corley, "Yaşam yanlısı, kürtaj karşıtı seçmenlerin çoğu yasal ancak sınırlı erişime hâlâ razı" dedi.

Uygulanabilirlik maddesi içeren daha hoşgörülü bir oylama tedbirinin versiyonlarını savunan bazı üreme hakları grupları, kürtaj karşıtı güçlerin, kürtajı "doğuma kadar" veya "talep üzerine kürtaj" terimlerini yasallaştırma girişimi olduğunu söyleyerek, kürtaj karşıtı güçlerin tekliflere saldıracağı endişesini dile getirdi. tıp uzmanları tarafından yanıltıcıdır.

Planlı Ebeveynlik Eylem Fonu'nun ulusal kampanya direktörü Sarah Standiford, üreme hakları gruplarının en kapsamlı erişime yönelik arzularını, yasal zorluklara dayanabilecek ve oylamaya hak kazanabilecek tekliflerle dengelemeleri gerektiğini söyledi.

Böyle bir yaklaşımın "nihai olarak idealin çok uzağında bir politikayı ilerletebileceğini" kabul etti.

Diğer aktivistler, Roe vs. Wade davasındaki yüksek riskli gebelikler, düşük gelirli insanlar ve farklı ırklardan insanlar da dahil olmak üzere en savunmasız kişilerin kürtaja erişimini engelleyen, korkuya ve geçmiş hataların tekrarlanmasına dayalı olarak gördükleri uzlaşmalardan giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyorlar. ve kırsal topluluklarda yaşayan insanlar.

Aile Planlaması Derneği'nin kamu işleri ve savunuculuktan sorumlu kıdemli yöneticisi Jennifer Villavicencio, "Bu, üreme özgürlüğü kisvesi altında bir kısıtlamadır" dedi.

Missouri'de, yaşayabilirlik konusunda bölünmüş olan aktivistlerin nasıl bir araya gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Çoğu kişide, en azından bazı hakların iade edilmesi yönünde bir aciliyet hissi var.

Abortion Action Missouri'nin genel müdürü Mallory Schwarz, "Gerçek hayatlar söz konusu ve bu, siyasi mülahazaların bir parçası olmalı" dedi. "Hem politik olarak neyin mümkün olduğunu göz önünde bulundurmalıyız, hem de o anda bunun neden mümkün olduğuna bakmalıyız."

Kaynak: LA Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.