Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni rapora göre kolon kanseri her zamankinden daha fazla genç erkek ve kadını öldürüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni rapora göre kolon kanseri her zamankinden daha fazla genç erkek ve kadını öldürüyor

Kolorektal kanser, 50 yaşın altındaki erkeklerde en ölümcül kanser olup, aynı yaş grubundaki kadınlar arasında meme kanserinden sonra ikinci en ölümcül kanserdir.

ibs-5308379.jpg

Kolon kanserinin görülme sıklığı en azından son yirmi yıldır artıyor; bu dönemde hem erkeklerde hem de 50 yaşın altındaki kadınlarda kansere bağlı ölümlerde dördüncü sırada yer alıyor.

Her yaştan erkek ve kadın arasında akciğer kanseri, kanserden ölümlerin önde gelen nedeni olmaya devam ediyor. Erkeklerde prostat kanseri ikinci, kadınlarda ise meme kanseri ikinci sırada yer alıyor. Kolorektal kanser her iki cinsiyette de genel olarak üçüncü sırada yer alıyor.

ABD'de genel kanser ölümleri düşmeye devam etse de, Amerikan Kanser Derneği ilk kez kolon ve rektum kanserlerinin genç yetişkinlerde kanserden ölümlerin önde gelen nedenleri haline geldiğini bildiriyor. Bulgu Çarşamba günü CA: Klinisyenler için Kanser Dergisi'nde yayınlandı.

Kanser geleneksel olarak yaşlılar arasında görülen bir hastalıktır, ancak 65 yaş ve üzeri kişilerde bulunan yeni vakaların yüzdesi 1995'te %61'den %58'e düşmüştür. Esas olarak prostat ve sigaraya bağlı kanserlerdeki düşüşe atfedilen düşüş, bu yaş grubundaki insanların oranının genel nüfusta %13'ten %17'ye çıkmasına rağmen meydana geldi.

Buna karşılık, 50 ila 64 yaş arası yetişkinler arasında yeni tanı oranları 1995'ten bu yana %25'ten %30'a çıkmıştır.

Meme ve endometrium kanserinin yanı sıra ağız ve boğaz hastalıklarının oranları da artıyor. Rapor bu tanıları yaşa göre ayırmadı.

Bulgular kanser doktorlarının yıllardır gözlemlediklerini yansıtıyor.

Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü Genç Başlangıçlı Kolorektal Kanser Merkezi müdürü Dr. Kimmie Ng, "Birkaç on yıldır kliniğimize gelen hastaların giderek daha genç göründüğünü fark ediyoruz" dedi. . "Bu raporun bizim için artık sağlamlaştırdığı şey, bu eğilimlerin gerçek olduğudur." Ng yeni rapora dahil değildi.

Amerikan Kanser Derneği'nin baş bilim sorumlusu Dr. William Dahut, genç insanlara kanserin daha agresif olduğu daha sonraki aşamalarda teşhis konulabileceğini söyledi.

Dahut, "Yani sadece kolorektal kanser değil, tedavisi daha zor olan kolorektal kanserdir, bu yüzden ölüm oranlarında bu değişiklikleri görüyoruz" dedi.

Son evre kolorektal kanser tanısı, Boston'un hemen dışındaki Acton, Massachusetts'te yaşayan 33 yaşındaki Sierra Fuller için şok oldu.

Fuller tuvalete gittiğinde dışkısında kan olduğunu fark ettiğinde 2021 Noeli civarındaydı. Ailesinde kolon kanseri öyküsü olmadığından, sorunun büyük ihtimalle sinir bozucu bir hemoroid olduğunu düşündü.

Haftalar sonra kan birikintileri kötüleşti ve karın ağrısı çekmeye başladı.

"Belirtileri aldığım andan itibaren yardım aradığım zamana kadar bir ay geçti ve bunu zorladığımı fark ettim" dedi. Testler evre 3b kolorektal kanseri olduğunu ortaya çıkardı. Amerikan Kanser Derneği'ne göre bu genellikle kanserin kolona ve muhtemelen yakındaki lenf düğümlerine yayılmaya başladığı, ancak daha uzağa yayılmadığı anlamına gelir.

Bu, bebek sahibi olmaya çalışıp çalışmama konusunda yeni konuşmaya başlayan Fuller ve kocası için bir darbe oldu. Fuller'ın radyasyon, kemoterapi ve ameliyatı içerecek tedavi protokolünden önce embriyoları dondurmaya karar verdiler.

Bu, kanserin genç hastaları nasıl benzersiz bir şekilde etkilediğinin bir örneğidir.

Yeni raporun duyurulduğu bir basın bülteninde Dahut, "65 yaşın altındaki kişilerin sağlık sigortasına sahip olma olasılıkları daha düşük ve aile ile kariyer arasında hokkabazlık yapma olasılıkları daha yüksek" dedi. "Ayrıca, genç yaşta teşhis konulan erkek ve kadınların, ikinci kanserler gibi tedaviye bağlı yan etkilere maruz kalacakları daha uzun bir yaşam beklentisi var."

Bir yıldan biraz fazla bir süre sonra Fuller kanserden kurtuldu ancak düzenli tarama ve kan testleri yaptırması gerekiyor. Kendini iyi hissettiğini ancak kanserinin geri döneceğine dair "her zaman endişe duyacağını" söyledi.

Fuller, "Eğer bu nasıl bir şey olursa olsun, tekrar bu durumdan geçmek zorunda kalırsam, o köprüyü geçeceğim" dedi.

Gençlerde kanser neden artıyor?
Doktorlar kanserin, özellikle de kolorektal kanserin genç yetişkinlerde neden daha yaygın hale geldiğini bilmiyor. Bazıları artan obezite oranlarının, hareketsiz davranışın ve sağlıksız beslenmenin rol oynayabileceğini öne sürüyor.

Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü Genç Başlangıçlı Kolorektal Kanser Merkezi direktörü Dr. Kimmie Ng, "Fakat dürüst olmak gerekirse, klinikte gördüğümüz hastalar çoğu zaman bu profile uymuyor" dedi. "Bunların çoğu triatlet ve maraton koşucuları. Yani süper sağlıklı insanlar."

Ng, yükselişin arkasında çevredeki bir şeyin olabileceğinden şüpheleniyor.

Ng, "Bundan çevresel faktörlerin hangi kombinasyonu sorumlu olursa olsun, bunun muhtemelen mikrobiyomlarımızı veya bağışıklık sistemimizi değiştirdiği ve bizi bu kanserlere daha genç yaşta daha duyarlı hale getirdiğinden şüpheleniyoruz" dedi.

Kolorektal kanserden nasıl korunuruz
Kolonoskopi taramasının genellikle 45 yaşından itibaren yapılması önerilir. Ailesinde bu hastalıkla ilgili geçmişi olan kişilerin taramaya daha erken başlaması gerekebilir.

Dahut, örneğin ebeveynine 50 yaşında kolon kanseri teşhisi konan bir kişinin 40 yaşında taramaya başlaması gerektiğini söyledi.

Ancak kolon kanseri teşhisi konan kişilerin yalnızca üçte birinde bir tür aile öyküsü veya kansere yatkınlık vardır.

Ng, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanın ve diyette kırmızı etin en aza indirilmesinin riski azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Ng, bir soruna işaret edebilecek işaretlerin dışkıda kan, karın ağrısı, kasıtsız kilo kaybı ve bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikleri içerdiğini söyledi.

"Eğer durum daha da kötüleşiyorsa, geçmiyorsa, işte o zaman birisinin gerçekten ilgilenmeye başlaması ve olup bitenler hakkında birinci basamak doktoruyla konuşması gerekir" dedi.

Kaynak: NBC News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.