Gönderi tarihi: 8 Ocak , 2024 1 yıl Admin Elon Musk'un Yasadışı Uyuşturucu Kullanması Tesla ve SpaceX Liderlerini Endişelendiriyor Elon Musk ve destekçileri, onun muhalif görüşleri, filtresiz konuşması ve provokatif maskaralıkları için çeşitli açıklamalar sunuyor. Bunlar onun yaratıcılığının bir ifadesidir. Veya zihinsel sağlık sorunlarının sonucu. Ya da stresinden ya da uyku yoksunluğundan kaynaklanan serpinti. Son yıllarda, şirketlerindeki bazı yöneticiler ve yönetim kurulu üyeleri ile milyardere yakın olan diğerleri, davranışını yönlendiren başka bir bileşenin daha olduğuna dair sürekli bir endişe geliştirdiler: uyuşturucu kullanımı. Musk ve şirketleri tanıyan kaynaklara göre, Tesla ve SpaceX CEO'sunun uyuşturucu kullanımının sadece kendi sağlığı için değil, aynı zamanda yönettiği altı şirket ve milyarlarca varlık için de büyük sonuçlar doğurabileceğinden korkuyorlar. Uyuşturucu kullandığına tanık olan kişiler ve bu konuda bilgisi olan diğer kişilere göre, dünyanın en zengin kişisi, genellikle katılımcıların gizlilik anlaşmaları imzaladığı veya katılmak için telefonlarını verdikleri dünya çapındaki özel partilerde LSD, kokain, ecstasy ve psikedelik mantar kullanmıştır. BT. Musk daha önce halka açık yerlerde esrar içmişti ve psikedelik benzeri ketamin için reçetesi olduğunu söylemişti. Örneğin 2018'de Los Angeles'ta düzenlediği bir partide birden fazla asit tableti almıştı. Ertesi yıl Meksika'daki bir etkinlikte sihirli mantarlarla parti yaptı. 2021'de kardeşi Kimbal Musk ile Miami'de Art Basel sırasında bir ev partisinde eğlence amaçlı ketamin aldı. Şu anki SpaceX ve eski Tesla yönetim kurulu üyesi Steve Jurvetson ile birlikte yasa dışı uyuşturucu kullanmıştı. Şu anda 52 yaşında olan Musk'a yakın kişiler, başta ketamin olmak üzere uyuşturucu kullanımının devam ettiğini ve bunun sağlık krizine yol açabileceğinden endişe duyduklarını söyledi. Öyle olmasa bile işlerine zarar verebilir. Yasadışı uyuşturucu kullanımı muhtemelen SpaceX'in milyarlarca dolarlık hükümet sözleşmelerini tehlikeye atabilecek federal politikaların ihlali olacaktır. Musk, şirketlerinin değeriyle iç içedir ve yatırımcıların elinde bulunan yaklaşık 1 trilyon dolarlık varlığı, on binlerce işi ve ABD uzay programının büyük bölümünü potansiyel olarak riske atmaktadır. SpaceX, NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonuna ve Uluslararası Uzay İstasyonundan taşıması onaylanmış tek ABD şirketidir. Bu arada Pentagon, son yıllarda SpaceX roket fırlatma satın alımlarını artırdı ve şirket aynı zamanda ulusal güvenlik kurumlarına uydu hizmetleri satan büyük bir işletme geliştirmenin yollarını arıyor. Eski Tesla yöneticilerinden Linda Johnson Rice, Musk'ın istikrarsız davranışları ve uyuşturucu tüketimiyle ilgili endişeleri nedeniyle o kadar hayal kırıklığına uğradı ki, konu hakkında bilgi sahibi kişilerin söylediğine göre 2019'da elektrikli otomobil şirketinin yönetim kuruluna yeniden seçilmeye aday olmadı. . Musk yorum taleplerine yanıt vermedi. Musk'un avukatı Alex Spiro, Musk'un "SpaceX'te düzenli ve rastgele uyuşturucu testine tabi tutulduğunu ve hiçbir testte başarısız olmadığını" söyledi. Tesla'yı temsil ettiğini söyleyen Spiro, ayrıntılı sorulara yanıt olarak bu yazıda "başka yanlış gerçeklerin de olduğunu" ekledi ancak bunları detaylandırmadı. Musk'un etrafındaki insanlar onun değişken davranışlarına uzun zaman önce alışmıştı. Bununla birlikte, onunla uzun süredir çalışan bazı SpaceX yöneticileri, 2017 yılının sonlarında düzenlenen bir şirket etkinliğinde bir değişiklik fark ettiler. Yüzlerce SpaceX çalışanı, şirketin en son roketiyle ilgili herkesin katıldığı toplantıya neredeyse bir saat geciken Musk'u bekleyerek, roket şirketinin Hawthorne, Kaliforniya'daki genel merkezinde görev kontrol etrafında toplandı. Sonunda sahneye çıktığında Musk bazen garip bir şekilde anlaşılmaz oluyordu. Katılan yöneticilere göre, sözlerini geveleyerek söyledi ve yaklaşık 15 dakika boyunca başıboş konuştu ve defalarca SpaceX'in BFR olarak bilinen Big Falcon Rocket prototipinden "Big F-ing Rocket" olarak bahsetti. SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell sonunda devreye girdi ve toplantıyı devraldı. Musk'ın o gün etki altında olup olmadığı öğrenilemedi. Ancak toplantının ardından SpaceX yöneticileri özel olarak Musk'ın uyuşturucu kullandığına dair endişelerini anlattılar. Biri olayı "saçma", "akılsız" ve "utanç verici" olarak nitelendirdi. Spiro, SpaceX olayıyla ilgili açıklamayı "orada bulunan sayısız kişi tarafından doğrulandığı üzere yanlış" olarak nitelendirdi. Özellikle neyin yanlış olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermeyi veya sayısız insanı tanımlamayı reddetti. Daha sonra 2018'de Musk'ın davranışlarına aşina olan kişiler, başka bir olayın onun için bir dönüm noktası olduğunu ve uyuşturucu kullanımının işleri için sonuçlar doğurabileceğini gösterdiğini söyledi. O yıl, Musk'ın Joe Rogan şovunda esrar içtiği için NASA'yla başı dertteydi; Musk'ın davranışının ticari etkileri konusunda bazılarına kırmızı bayraklar yolladı ve SpaceX'teki çalışanların rastgele uyuşturucu testlerine tabi tutulmasına neden oldu. Yönetim kurulu üyelerinin endişesi Federal sözleşmeleri ihlal etmenin yanı sıra, her türlü yasadışı uyuşturucu kullanımı hem SpaceX hem de Tesla'daki şirket politikalarını ihlal edecek ve yönetim kurulunun hissedarlara yönetimi denetleme görevinin bulunduğu halka açık Tesla'da Musk'un yönetici rolü hakkında soru işaretleri yaratacaktır. Tartışmalara aşina olan kişilerin söylediğine göre, Tesla'nın bazı yönetim kurulu üyeleri yıllar boyunca kendi aralarında Musk'un iddia edilen uyuşturucu kullanımına ilişkin endişeleri hakkında konuştular ancak resmi bir kurul gündemi maddesi veya toplantı tutanakları haline gelecek resmi bir şey söylemediler. Halkın söylediğine göre, mevcut Tesla yönetim kurulu başkanı Robyn Denholm da dahil olmak üzere bazı yöneticiler, Musk'ın davranışları konusunda yardım almak için Tesla yönetim kurulu üyesi ve 2022'nin başlarına kadar SpaceX yönetim kurulu üyesi olan Kimbal Musk'a gittiler. . Bu bölüme aşina olan kişilerin söylediğine göre, yönetim kurulundaki bazı kişiler ve Musk'a yakın olan kişiler, 2018'de Tesla'yı özelleştirme planları hakkında tweet attığında onun uyuşturucu kullandığından endişeleniyorlardı. Bazıları, Kimbal Musk'ın bazı yönetim kurulu üyeleri adına bu konuda Musk'a gayri resmi olarak başvurduğunu söyledi. Tweet, açıklamanın yanıltıcı mı yoksa yanlış mı olduğuna dair bir SEC soruşturmasına yol açtı ve Musk'un bir süreliğine Tesla başkanlığından ayrılmayı kabul etmesiyle sonuçlandı. Musk'a yakın olan bazı kişiler, tweet'inden kısa bir süre sonra verdiği bir medya röportajı sırasında, yılın ne kadar zor geçtiğini anlatırken boğulduğunda onun etki altında olduğunu öğrendiklerini söyledi. Yöneticilerin yıllar boyunca boğuştuğu konuların bir kısmı, Musk'un olağandışı davranışlarından uyuşturucu kullanımının mı sorumlu olduğu, yoksa bunun hakkında konuştuğu sürekli uyku eksikliği gibi başka bir şey mi olduğudur. Musk, aralarında eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu X'in de bulunduğu altı şirketi yönetiyor; tünel açma girişimi The Boring Co.; beyin implantı girişimi Neuralink; ve yeni bir yapay zeka şirketi xAI. İş hayatı, diğer üst düzey yöneticiler için bile alışılmadık bir şekilde kişisel zamanına sızıyor. Tesla ve X'te düzenli olarak ofiste uyuduğunu söyledi. Sık sık gece yarısı şirket teğmenlerine e-posta gönderiyor ve gece yarısı iş toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Neredeyse hiç durmadan çalıştığını söyledi. 2022'deki mahkeme ifadesinde "Tatil güçlü bir kelimedir" dedi. "Benim için manzaralı bir e-postadır." Yazar Walter Isaacson, Musk'un yeni yetkili biyografisinde Musk'ın "şeytan modunu" tanımladı: Isaacson, Musk'ın yoğun bir öfke durumuna girdiğini ve sık sık çalışanlara ve yöneticilere saldırdığını yazdı. Isaacson kitabında Musk'un şu sözleri aktarılıyor: "Yasadışı uyuşturucu kullanmaktan gerçekten hoşlanmıyorum." Musk ve diğerleri onun dengesiz ofis davranışlarını zihinsel sağlığına bağladılar. 2017'de bir Twitter kullanıcısı, duygudurum dalgalanmalarına neden olabilen bipolar bozukluğu olup olmadığını sordu ve Musk buna olumlu yanıt verdi, ancak kendisine teşhis konulamadığını söyledi. Musk ayrıca 2021'de Saturday Night Live'a ev sahipliği yaptığında bir tür otizm olan Asperger hastası olduğunu söylemişti. Konuya ve mahkeme belgelerine aşina olan kişilere göre, uyuşturucu kullanımı da Musk'un şirketlerindeki yöneticiler için çetrefilli bir konu; çünkü bunlardan bazıları onun yakın arkadaşları ve partilere katılıyor ve onunla birlikte seyahat ediyor. Yakınlarına göre Musk'ın, uyuşturucunun yaygın olarak kullanıldığı Nevada sanat ve müzik festivali Burning Man'deki partilere ve etkinliklere, stres atmak için katıldığı biliniyor. Partilere katılan kişilere göre uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu kendi özel etkinliklerini de düzenliyor. Yöneticinin nerede olduğu genellikle sıkı bir şekilde korunan bir sırdır ve özel güvenlik tarafından korunmaktadır. Şirketlerinde yöneticiler ve çalışanlar sıklıkla gizlilik anlaşmaları imzalamak zorunda kalıyor. Kimbal Musk, uyuşturucu kullanımı hakkında bilgisi olan kişilere göre, 2021'in sonlarında Miami'de düzenlenen ve her ikisinin de eğlence amaçlı ketamin aldığı Art Basel partisi de dahil olmak üzere, erkek kardeşiyle sık sık aynı partilere ve etkinliklere katılıyor. Kimbal Musk arkadaşlarıyla psikedeliklerin yararları hakkında konuştu ve haziran ayında karısı ülkenin en büyük psikedelik konferansında ilaçların akıl sağlığı tedavisindeki yararları hakkında konuşurken onu desteklemek için tweet attı. 2023 yılında The Wall Street Journal, Elon Musk'un depresyon için mikro dozda ketamin kullandığını ve ayrıca partilerde tam dozda aldığını bildirdi. Makalenin yayınlanmasının ardından Musk, ketaminin, insanları "zombileştiren", yaygın olarak reçete edilen antidepresanlarla karşılaştırıldığında depresyonla baş etmede daha iyi bir yol olduğunu tweetledi. Musk daha sonra ayrı bir tweet'te ketamin reçetesi olduğunu söyledi. Psikedelik benzeri ilaç, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu için "etiket dışı" olarak reçete edilebiliyor ve aynı zamanda satıcılar aracılığıyla yasa dışı olarak satın alınabilen, yaygın olarak kullanılan bir parti uyuşturucusu. Devlet sözleşmeleri Genel bir kural olarak, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler, şirketlerinde madde bağımlılığıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda uzun süredir mücadele ediyor. Bazı yöneticiler, yöneticilerin kişisel yaşamlarında - özellikle belirli durumlarda veya eyaletlerde yasal olabilecek uyuşturucularla - yaptıklarının iş kararlarını etkilemeyebileceğini söyleyerek, ofis dışında uyuşturucu kullanımını denetlemenin kendi rolleri olup olmadığını merak etti. Çoğu şirkette, yönetim kurulu üyelerinin bir yöneticiyi uyuşturucu kullanımı nedeniyle soruşturması gerekmiyor, ancak bunun işi etkilediğine inanıyorlarsa genellikle harekete geçiyorlar. Kurumsal yönetim uzmanları, bunun tedavi için izin verilmesini teşvik etmeyi veya bir soruşturma başlatmayı içerebileceğini söylüyor. Uyuşturucu kullanımı, alkol gibi diğer madde sorunlarından daha zorlu bir konudur çünkü kokain gibi belirli uyuşturucuları bulundurmak ağır cezai yaptırımlara neden olabilir. Bu olaylara aşina olan kaynaklara göre, 2020 yılında eski Zappos genel müdürü Tony Hsieh'in ketamini kötüye kullanması, sonuçta ayakkabı şirketinin ana şirketi Amazon'daki yöneticilerin devreye girmesine neden oldu. Amazon yöneticileri, Hsieh'e davranışlarını düzeltmesi için birkaç ay süre verdi, o da bunu yapamayınca istifa etti. Hsieh, 2020'nin sonlarında alkolün etkisi altındayken bir evde çıkan yangında mahsur kaldı ve daha sonra aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybetti. Tesla'nın davranış kuralları, elektrikli araç üreticisini uyuşturucu içermeyen bir işyeri olarak tanımlıyor ve yöneticiler de dahil olmak üzere tüm çalışanların ofis dışında bile bunları kullanmasını yasaklıyor. Çalışanların yasadışı uyuşturucu kullanımı aynı zamanda Musk'un özel roket şirketi SpaceX'in sivil ve askeri uzay görevleri için ABD hükümetiyle yaptığı 14 milyar dolardan fazla sözleşmeyi düzenleyen kuralları da ihlal ediyor. Federal sözleşmeler, şirketlerin Uyuşturucusuz İşyeri Yasasına uymasını ve bazı kullanımları yasallaştırabilecek eyalet yasalarından bağımsız olarak program ve politikalarla uyuşturucusuz bir kültür geliştirmesini gerektirir. Yükleniciler, yasa dışı uyuşturucuların veya reçeteli ilaçların "onaylanmış tıbbi talimatlardan sapacak şekilde" kullanılması olarak tanımlanan uyuşturucu kullanımı nedeniyle de güvenlik izinlerini kaybedebilir. SpaceX'in CEO'su ve kurucusu olarak Musk, kendisine gizli bilgilere erişim sağlayan bir güvenlik iznine sahip. Yatırımcılar ve yönetim kuruluna yakın kişiler, yatırımcıların özellikle Tesla'nın iyi durumda olduğu dönemde uyuşturucu kullanımı da dahil olmak üzere Musk'la ilgili endişeleri sıklıkla görmezden geldiğini söyledi. Ve son yıllarda hem Tesla hem de SpaceX olağanüstü performans gösterdi. Tesla hisseleri, S&P 500'ün aynı dönemdeki yaklaşık %86'lık artışına kıyasla, 2022'deki düşüşlere rağmen son beş yılda yaklaşık %1.000 artış gösterdi. SpaceX'in gelirleri de arttı. Ateş fırtınası 2018 yazında milyarderin etrafındaki bazı insanlar onun kontrolü kaybettiğinden endişelenmeye başladı. SpaceX'teki herkesin katılımıyla yapılan toplantıdan birkaç ay sonra Musk, Ağustos ayında Tesla'yı hisse başına 420 dolardan almayı planladığını ("420", esrar içmek için kullanılan argo bir kelimedir) ve "finansı güvence altına aldığını" tweetledi. Artık meşhur olan tweet, milyarderin elektrikli otomobil üreticisine yönelik planlarını anlamaya çalışan yatırımcılar arasında büyük bir heyecan yarattı. Tesla hisseleri tweetin atıldığı gün %6'dan fazla arttı. SEC, 40 milyon dolarlık para cezası ve Tesla'nın iki bağımsız yönetim kurulu üyesi eklemesini ve CEO'nun iletişimlerini denetlemesini içeren bir anlaşmayla sonuçlanan bir soruşturma başlattı. Musk yanlışı kabul etmedi veya inkar etmedi. Yönetim kurulu üyeleri düzenleyicilere Musk'un planları hakkında bilgilerinin olmadığını ve eylemleri karşısında şaşkına döndüklerini söyledi. Tartışmalara aşina olan kişilerin söylediğine göre, yönetim kurulundaki bazı kişiler özel olarak Musk'ın tweet atarken uyuşturucu kullandığından endişelendiler ve bazı yöneticiler kendi aralarında Musk'ın Tesla'dan izin alması fikrini kısaca tartıştılar. Kısa bir süre sonra New York Times'a verdiği bir röportajda Musk, Tesla'yı yönetmenin yoğun kişisel bedelini anlatırken birçok kez boğuldu ve şunu söyledi: "Geçtiğimiz yıl kariyerimin en zor ve acılı yılıydı." Perde arkasında işler çok daha vahimdi: Bölüm hakkında bilgi sahibi kişilere göre Musk, muhabirlerin sorularını yanıtlarken etki altındaydı. Bölüme aşina olan kişiler, CEO'nun Tesla'nın iletişim ekibine röportaj vereceğini bildirmediğini söyledi. Kısa bir süre sonra Musk, komedyen Rogan'ın çevrimiçi olarak izlenebilen programında esrar içti. NASA'nın şirkete gönderdiği bir mektuba ve federal sözleşme kayıtlarına göre, NASA, SpaceX'in federal uyuşturucusuz işyeri yasasına uyduğuna ve SpaceX çalışanlarının eğitimi için vergi mükelleflerinin 5 milyon dolarını harcadığına dair yazılı güvence talep etti. Musk, ajansın SpaceX'te bir yıl boyunca uyuşturucu testi yapması gerektiğini söyledi. Kurumsal yükleniciler, genellikle esrar ve kokaini kontrol eden ve aynı zamanda amfetamin, opiat ve PCP'yi de test etme yeteneğine sahip olan uyuşturucu testleri için standart NASA yönergelerini takip etmelidir. Spiro, Musk'un ne tür uyuşturucu testleri yaptığına ilişkin soruya yanıt vermedi. Uyarılara aşina olan kaynaklara göre, SpaceX ve Musk'ın tünel girişimi Boring Co. da dahil olmak üzere diğer bazı şirketlerinde yöneticiler, çalışanları ofis dışında bile yasa dışı uyuşturucu kullanmamak da dahil olmak üzere her zaman şirket kurallarına uymaları konusunda uyarmaya başladı. Kaynaklara göre SpaceX, çalışanların yasa dışı madde taşımadığından emin olmak için rastgele uyuşturucu koklayan köpekleri işe aldı. Konuşmalara aşina olan kişiler, Tesla, Denholm'da, şu anki yönetim kurulu başkanı James Murdoch ve diğer yöneticilerin bazen yönetim kurulu molaları sırasında veya toplantılardan sonra resmi olmayan bir şekilde Elon Musk'un nasıl olduğunu veya yeterince uyuyup uyumadığını sormak için Kimbal Musk'ın etrafında toplandığını söyledi. Yöneticiler madde bağımlılığı hakkında özel olarak soru sormazken, insanlar soruların Elon Musk'un algılanan uyuşturucu kullanımıyla ilgili olduğunu anladıklarını söyledi. 2019'da yeniden seçilmek için aday olmayan direktör Rice, yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı yan görüşmelerde, Musk'un yönetim kurulundaki iki yıllık görev süresi boyunca giderek daha dengesiz hale gelen davranışları hakkında, uyuşturucu tüketimiyle ilgili endişelerini defalarca dile getirdi. onun endişeleri. Kişilerden biri, kurulun soruşturma yapıp yapmayacağını gayri resmi olarak sorduğunu ve reddedildiğini söyledi. Kaynak:TWSJ
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.