Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Starlink Doğrudan Cep Telefonu Yeteneğine Sahip İlk Uyduları Fırlattı: Cep Telefonu Hizmeti İçin Bunun Anlamı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Starlink Doğrudan Cep Telefonu Yeteneğine Sahip İlk Uyduları Fırlattı: Cep Telefonu Hizmeti İçin Bunun Anlamı

spacex-uydu.jpeg

Starlink 2024'e büyük bir patlamayla başlıyor: 2023'ü birkaç lansmanla sonlandırdılar ve devam eden lansmanlarla bu yıla da taşındı. Dürüst olmak gerekirse, lansmanların son birkaç ayı biraz daha az ilgi çekici hale gelmişti; aynı eski uyduların ardı ardına fırlatılmasıydı.

2 Ocak Salı günü Elon Musk, Starlink'in sonraki adımları hakkında heyecan verici bir güncelleme paylaştı:

Elon Musk'un buna bir miktar bağlam kattığı için çok şükür - ve bunu çok sık söylemiyorum. Bunu beladan kaçınmak için söylüyormuş gibi geliyor ama bu benim için bunu bir perspektife oturtmaya gerçekten yardımcı oldu.

Starlink, 2 Ocak Salı günü altı yeni uyduyu yörüngeye fırlattı ve her şey herkesin görmesi için X'te canlı olarak yayınlandı. Ancak bu eski bir SpaceX fırlatması değildi: Bu fırlatmada, ölü bölgeleri ortadan kaldıracağını söyledikleri "doğrudan hücre kapasitesi" adı verilen bir şeye sahip altı uydu vardı. Uydular, 15 standart Starlink uydusu arasında Kaliforniya'da fırlatıldı ve hepsi yörüngeye sorunsuzca ulaştı.

Doğrudan Cell Uydular Ne İşe Yarar?

Baz istasyonları cep telefonlarının başlangıcından beri ortalıkta; Hücresel hizmetimizi bu şekilde alıyoruz. Baz istasyonları her yere kurulu ve bir bağlantı ağı oluşturmak için birbirine bağlanıyorlar, böylece hiçbir zaman hizmetsiz kalmak zorunda kalmayacağınızı umuyoruz. Ancak geleneksel baz istasyonlarında aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok sorun vardır:

Elementlere karşı hassastırlar ve fırtınalar veya şiddetli rüzgarlar nedeniyle mahvolabilirler.

Her zaman düzgün çalışmazlar ve hücresel servisin temelde mevcut olmadığı "ölü bölgeler" olabilir.

Çoğunlukla ormanların yok edilmesini gerektirdiğinden ve doğal ekosistemlere zarar verebilecek radyasyon yaydığından çevre için kötüdürler.

Starlink'in kendi icadı olan Direct to Cell uyduları, Dünya tarafındaki baz istasyonu ihtiyacını tamamen ortadan kaldırıyor. Bu uydular sayesinde insanlar birçok farklı ülkeden doğrudan telefonlarına cep telefonu hizmeti alabilmektedir. Bu, tatil için yurt dışına seyahat ettiğinizde servis hizmeti alacaksanız ve cep telefonu servisinin olmadığı ormanda kaybolursanız endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir; Yakında bir Starlink DTC uydusu olduğu sürece yardım arayabilirsiniz.

Apple, geçen yıl Uydu Üzerinden Acil SOS özelliğiyle benzer bir fikre sahipti. iPhone 14 veya daha yeni bir telefona sahipseniz ve kaybolursanız Acil Durum SOS'u Uydu Üzerinden kullanarak acil durumda iletişime geçilecek kişilere bağlanabilirsiniz. Ancak yapabileceğin tek şey bu; cep telefonu hizmetinin yerini almaz. DTC uydu teknolojisi doğru bölgede olabilir.

Hücreye Direkt İşlem Henüz Yapılmadı

Elon'un yazısında söylediği gibi, DTC'nin amacı normal hücresel servisle rekabet etmek değil, ölü bölgeleri tamamen ortadan kaldırmak için onunla birlikte çalışmaktır. Bu, kırsal kesimdeki insanlar için iyi olduğu gibi, az gelişmiş ülkeler için de iyi olabilir; pek çok şirket dünyanın uzak bölgelerine cep telefonu hizmeti getirmiyor; bu da onların yardıma, eğitime ve daha fazlasına erişimlerini sınırlayabiliyor. Starlink'in DTC teknolojisi eninde sonunda bu alanlarda kapsama sağlamak için kullanılacak.

Elon, şu anda herhangi bir karasal hücresel hizmetle rekabet etme niyetinde olmadığını söylese de, Starlink'i bildiğim kadarıyla, onu birkaç yıl içinde rakip haline getirmeyi başarabilirlerse şaşırmazdım. Eğer öyle olursa, deneyebilirim!

Kaynak: Turbofuture

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

SpaceX'in Starlink'i Çığır Açıyor: Ufuktaki Uydular, Ses ve Veri Servisleri Aracılığıyla Gönderilen İlk Metin Mesajları

SpaceX'in Starlink'i, çığır açan bir başarı olarak, yeni doğrudan hücreye uyduları aracılığıyla T-Mobile'ın (NASDAQ:TMUS) ağ spektrumunu kullanarak metin mesajlarını başarılı bir şekilde ilettiğini ve aldığını söyledi.

Ne Oldu: Starlink tarafından açıklanan başarı, Pazartesi günü, uydunun fırlatılmasından yalnızca altı gün sonra gerçekleşti. Önemli teknik zorluklara rağmen bu etkinlik, uzay tabanlı ağlar aracılığıyla kesintisiz, küresel bağlantının gerçekleştirilmesine yönelik önemli bir adıma işaret ediyor.

SpaceX, cep telefonlarını uydulara bağlama görevinin, öncelikle uyduların sabit karasal baz istasyonlarına kıyasla hızlı hareket etmesi nedeniyle benzersiz zorluklar sunduğunu söyledi.

Bununla birlikte havacılık şirketi, bu zorlukların üstesinden gelmek ve karasal cep telefonlarına standart LTE/4G hizmeti sunmak için Starlink uydularını özel silikon, aşamalı dizi antenler ve gelişmiş yazılım algoritmalarıyla donattığını söyledi.

Özellikle SpaceX, gelecekte Starship'te DTC uyduları fırlatmayı, hizmeti iyileştirmeyi ve fırlatma sıklığını artırmayı hedeflediğini söyledi.

Neden Önemli: Bu başarı, SpaceX ile düzenleyici kurumlar arasındaki çekişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. Aralık ayında Federal İletişim Komisyonu, SpaceX'in Starlink'e verdiği 885,5 milyon dolarlık kırsal genişbant sübvansiyonunu, şirketin söz verdiği hizmetleri yerine getirememesi nedeniyle reddetti.

Musk, yeni teknolojinin "Dünyanın herhangi bir yerinde cep telefonu bağlantısına izin verebileceğini" umuyor. Milyarder daha önce yeni teknolojinin sınırlı bağlantıya sahip alanlar için harika olabileceği, ancak muhtemelen "mevcut karasal hücresel ağlarla" rekabet edemeyeceği konusunda uyarmıştı.

Kaynak: Benzinga

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.