Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları 7/24 güç üretebilen dahiyane güneş kulesi tasarımını açıkladı: 'Enerji üretimini artırmak mümkün'

Suudi Arabistan'daki bir kuleden yayılan güç, en azından simülasyonlara göre, yakında önemli bir güce dönüşebilir.

445422c13144dda8e45c54067dc1c1df?image_v

Görünüşe göre, ikiz güneş teknolojisinin çizimleri bir Orta Dünya sihirbazının meskenine benziyor (Isengard'ı düşünün), ancak bu teknolojide Orta Doğu'dan ağaç kesen orklar bulamazsınız.

Çevre haber sitesi Anthropocene'in bir raporuna göre gezegen dostu kule, "tüm gün ve gece" enerji sağlamak için güneş ısısını ve havanın sıcaklığını kullanıyor. Katar Üniversitesi ve Ürdün Al Hussein Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından tasarlandı.

Proje şu ana kadar simülasyonlara ve hava durumu verilerine dayanıyor ancak sonuçlar umut verici. Konsept, biri diğerinin etrafına sarılı iki adet 656 metrelik kuleden yararlanıyor. İç kulenin altındaki havayı ısıtan sera gibi güneş ısısını yakalayabilen bir malzemeden yapılmışlar. Sıcak hava, Antroposen'e göre yükseldikçe bir türbine güç verir.

Bu teknoloji seviyesi yeni değil. Penn State'in bildirdiğine göre, sözde güneş enerjisi kuleleri 100 yıldan fazla bir süredir inceleniyor. Ancak çöldeki araştırmacılar, daha soğuk havayı aşağıya doğru çeken ikincil bir kule ekleyerek büyük bir ilerleme kaydettiler.

İç yukarı çekiş kulesinin çapı yaklaşık 33 fittir. Onu çevreleyen dış kulenin çapı yaklaşık 45 fittir. Kuleler arasındaki boşluk 10 kanala bölünmüştür. Sıcak hava yükseldikten sonra ana türbini döndüren “ikiz” teknolojiden yararlanılıyor. Daha sonra havaya ince, serinletici bir sis püskürtülür. Antroposen teknolojisinin açıklamasına göre, daha soğuk hava daha sonra 10 kanaldan geçerek diğer türbinleri döndürüyor.

Araştırmacılar, ScienceDirect tarafından yayınlanan bir raporda, "Çalışma, aşağı çekişli kule teknolojisini güneş enerjisiyle yukarı çekiş teknolojisiyle birleştirmenin enerji üretimini arttırmanın mümkün olduğunu gösterdi" diye yazdı.

Uzmanlara göre kulenin ikili yapısı, yapımı pahalı olan güneş enerjisi cihazlarının inşasını daha uygun hale getirmeye yardımcı olabilir. Konsept için büyük bir nimet, soğutma kulesi sayesinde güneş battıktan sonra da çalışıyor olması.

ScienceDirect raporunda uzmanlar, "Bu mod güneş ışınımından bağımsızdır ve gece gündüz çalışabilir" dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki güneş enerjisi uzmanları, güneş ışınlarından yararlanmanın yollarını bulmaya devam ediyor ve bazı durumlarda ilk kez antik matematikçiler tarafından kullanılan teknolojiyi yeniden canlandırıyor. Efsaneye göre Arşimet, istilacı Roma gemi filosunu yakmak için aynaları kullanarak güneş ışığını odakladı. Temel kavram artık enerji yaratmak için kullanılıyor. Yenilikler dünyamıza güç verme şeklimizi dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Orta Doğulu araştırmacılar, ikiz kulelerle iki kat daha fazla güç üreterek, standart bir güneş enerjisi sistemiyle karşılaştırıldığında yaklaşık 2,14 kat daha fazla elektrik üretebiliyorlar. Çöl hava durumu verilerini hesaba katan simülasyon, ikiz tekniğin Antroposen başına her yıl yaklaşık 753 megawatt-saat enerji üreteceğini tahmin ediyor.

Referans olarak, eyaletin toplu elektrik sistemini denetleyen kar amacı gütmeyen kuruluş California ISO'ya göre bir megawatt "kabaca 750 evin anlık talebine yetecek kadar elektrik" anlamına geliyor.

Araştırma ekibi, nemin performansı olumsuz etkilemesi nedeniyle teknolojinin çöl ortamında en iyi şekilde çalıştığını belirtiyor. Soğutma kulesi, diğer engellerin yanı sıra mevsimsel sıcaklık dalgalanmalarından da etkilendi.

Araştırmacılar Anthropocene'e "Sistemin, aşağı çekiş sisteminin çalışması için suya erişim gibi sınırlamaları var" dedi.

Rapora göre bir sonraki adım, ölçeklenebilirliği gözeten bir "tekno-ekonomik analiz".

Kaynak: TCD

solar-cells-1624663.jpg

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.