Zıplanacak içerik

Z kuşağı ve Y kuşağı baby boomer (Bebek Patlaması) kuşağına saldırmak yerine teşekkür etmeli

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Z kuşağı ve Y kuşağı baby boomer (Bebek Patlaması) kuşağına saldırmak yerine teşekkür etmeli

feet-718146.jpg

Nostalji, en güçlü ve kalıcı insan duygularından biri olabilir. Medeniyetler geçmişte her zaman zamanların daha iyi ve insanların daha asil olduğu bir altın çağa bakmışlardır. Romalılar bile, uzun hakimiyet ve imparatorluk dönemleri boyunca, önceki dönemlerin gücüne özlem duyarak mevcut durumlarını yozlaşmış ve zayıf olmakla rutin olarak eleştirdiler.

21. yüzyılda Amerikalılar pembe gözlük takma dürtüsüne karşı bağışık değiller; hem soldaki hem de sağdaki yorumcular rutin olarak savaş sonrası idealize edilmiş huzur ve bolluk çağına dönüşün özlemini çekiyorlar. Ancak günümüzde nostalji, duygusal bir katmanı da beraberinde getiriyor: suçlama.

Y kuşağı ve Z kuşağının pek çok Amerikalısı için, ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının açgözlülüğü ve ekonomik başarısızlıkları, karşılaştıkları çeşitli mali zorlukların temel nedenidir. Boom kuşağının işi daha kolay olduğu yönünde: Bir kuruş ve bir el sıkışma karşılığında ev sahibi olunabiliyordu, tek bir maaş çeki iki arabalı ve beyaz çitli üç çocuğu geçindiriyordu ve üniversiteyi borca girmeden çalışarak bitirebiliyordunuz. Tartışma devam ediyor, Boomers harika bir iş çıkardı, ama sonra gittiler ve her şeyi mahvettiler.

Bu içgüdü yanlıştır. Öncelikle baby boomer kuşağının işi kolay olmadı: Büyüdükleri Amerika, bugün içinde yaşadığımız toplumdan daha fakir, daha az eğitimli, daha az sağlıklı ve daha adaletsizdi. Ve eski neslin aldığı tüm eleştirilere rağmen, Boomers'lar genel olarak Amerika'yı bulduklarından daha iyi bir yer olarak bıraktılar.

Bu, Boomer kuşağının gençlere bir ütopya sunduğu anlamına gelmiyor. Konut kıtlığı ve yüksek eşitsizlikten iklim krizinin tehlikelerine ve artan siyasi istikrarsızlığa kadar pek çok zorluğun hâlâ çözülmesi gerekiyor ve bunların çoğu kısmen Boomer'ların kararlarından kaynaklanıyor. Ancak geçmişimiz veya son 70 yılda kaydettiğimiz ilerleme hakkında kendimize yalan söyleyerek bu sorunları çözemeyiz. Z kuşağının ve Y kuşağının, yaptıkları bazı karışıklıkları düzeltmeye çalışırken bile Boomers'a hak ettikleri değeri vermelerinin zamanı geldi.

Şimdi işler daha iyi

Güzel evlerinde oturup büyük bir yemeğe hazırlanmaya hazırlanan güzel ailenin orta yüzyıl Norman Rockwell resimlerini izlerken kıskanç olmak kolaydır. Ama sana söylemem gereken bir sır var: İstatistiksel olarak onlardan daha zengin olma ihtimalin yüksek. Bunun nedeni, yorumcuların itirazlarına rağmen basit gerçek şu ki, ABD eskisinden çok daha zengin ve daha üretken bir ülke.

Bunu ölçmenin en kapsamlı yolu, ABD'nin tüm ekonomik çıktısını (arabalardan evlere, yiyeceğe kadar ürettiğimiz tüm malları ve birbirimizden doktordan satın aldığımız tüm hizmetleri) alan kişi başına gerçek gayri safi yurtiçi hasıladır. eğitim ziyaretlerini yapıyor ve bunu ülkede yaşayan insan sayısına bölüyor. Daha da önemlisi, "gerçek" kısım enflasyona göre ayarlanıyor: Fiyatların yukarı yönlü hareketinden etkilenmeden satın alınan ve satılan mal ve hizmetlerin gerçek miktarına bakıyoruz. Aslında bu bize yarım yüzyıl öncesine göre çok daha fazla şey yaptığımızı ve yaptığımızı anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, kişi başına düşen reel GSYİH, kısa süreli durgunlukların dışında istikrarlı ve amansız bir şekilde arttı. Şu anda ABD'de kişi başına düşen mal ve hizmet sayısı 1960'larda olduğundan üç kat daha fazla.

Elbette kişi başına düşen GSYH'ye bakmak, bu yükselen dalgadan kimin kazançlı çıktığını göstermez. Bireylerin ve ailelerin ekonomiyi nasıl yaşadıklarını daha iyi anlamak için ücretlere, gelire ve servete bakmak önemlidir. Bu üç önlem bize insanların mali durumlarının nasıl olduğu konusunda daha iyi bir fikir verebilir.

Birincisi, insanların maaş çeklerini ve işlerinden aldıkları maaşları ölçen ücretler var. Denetleyici olmayan çalışanlar ve üretim çalışanları (yani yöneticiler veya işletme sahipleri yerine ön saflarda çalışanlar anlamına gelir) için gerçek ortalama saatlik ücretler, 70'lerden 90'ların ortalarına kadar oldukça dramatik bir düşüş gösterdi. Ancak o zamandan bu yana ücretler istikrarlı bir şekilde arttı. Son zamanlardaki yüksek enflasyon krizine rağmen, güçlü işgücü piyasası, ön saflarda çalışan işçilerin ücretlerini 70'lerden bu yana olduğundan daha yüksek seviyelere çıkardı.

Sırada hane geliri var; tipik bir ailenin bir yıl içinde herkesin işinden ve işletmesinden kazandığı toplam para miktarı. Ekonomik durgunluklar krizlere ve başlangıçlara yol açsa da, tipik bir aile 40 yıl öncesine göre daha varlıklı. 2022'de enflasyona göre ayarlandıktan sonra ortalama hane geliri 1984'e göre %31 daha yüksekti, bu da ailelerin çalışmak için daha fazla paraya sahip olduğu anlamına geliyor.

Son olarak, bir ailenin gayrimenkul, finansal yatırımlar ve çek hesapları gibi varlıklarını borçları hariç takip eden servet var. Bir kez daha ailelerin bu önlemle, Boomer kuşağının ekonomide baskın hale geldiği döneme göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Gerçek hane halkının net değeri, 2008 mali krizinden sonra ev fiyatlarındaki çöküş nedeniyle önemli ölçüde düştü, ancak sonraki on yılda istikrarlı bir şekilde toparlandı ve 2019 ile 2022 arasında ev değerleri ve hisse senedi fiyatlarının artması ve ülkenin salgından iyileşmesiyle hızla yükseldi.

Finansal sağlık ölçümlerinin çoğuna göre, tipik bir Amerikalı bugün, boomer kuşağının ortaya çıktığı on yıllara göre çok daha iyi durumda. Elbette bir hayatı değerlendirmenin tek yolu para değildir. Ancak finansal olmayan pek çok ölçüme göre, Z Kuşağı ve Y kuşağının durumu ebeveynlerinin neslinden daha iyi durumda.

Amerikalılar, Boomer kuşağının büyüdüğü dönemden çok daha uzun yaşıyor. COVİD-19 salgınının bir sonucu olarak 2020 ve 2021'de doğumda beklenen yaşam süresindeki tarihi düşüşe rağmen, 2022'de doğan tipik bir çocuğun 1960'ta doğan bir çocuktan yedi yıl daha uzun yaşaması bekleniyor.

Amerikalılar da her zamankinden daha iyi eğitimliler. En az dört yıllık üniversite mezunu yetişkin nüfusun payı 60'lardan bu yana üç kattan fazla arttı.

Boomers'ın kariyerlerine başlamasından bu yana ABD'de fırsatlar da önemli ölçüde arttı. Yarım asırlık sivil haklar hareketleri hâlâ kusurlu ama çok daha eşitlikçi bir toplum yarattı. Hane halkı gelirinin artmasına neden olan faktörlerden biri de kadınların çalışmaya başlamasıyla iki gelirli hanelerin sayısının artması oldu.

İşyerindeki ırksal eşitsizlikler bile son yarım yüzyılda azaldı. Tarihsel olarak, Siyah Amerikalıların iş sahibi olan payı beyaz Amerikalılarınkinden daha düşüktü, ancak bu fark Büyük Durgunluk'tan bu yana daraldı ve 2023 itibarıyla neredeyse kapandı.

Ortalama bir Amerikalının erişebildiği çok sayıda mal ve hizmette de geniş çaplı niteliksel gelişmeler yaşandı. Arabalar yarım yüzyıl öncesine göre daha güvenli ve yakıt açısından daha verimli; eğlence seçenekleri çoğaldı ve internetin yükselişi, artık hepimizin cebimizdeki insan bilgisinin toplamına erişebildiğimiz anlamına geliyor.

Kredinin vadesi geldiğinde kredi

Basit gerçek şu ki, Amerika 20. yüzyılın ortasında olduğundan çok daha zengin bir toplumdur. Boomers'ın gözetiminde çok çeşitli teknolojik, sosyal, finansal ve geniş ekonomik değişiklikler meydana geldiğinden, bugünlerde daha iyi durumda olmamızın pek çok nedeni var.

Amerika'nın artan refahının en büyük nedenlerinden biri, çoğu Boomers tarafından geliştirilen, devam eden teknolojik gelişmelerdir. Endüstriyel otomasyon ve bilgisayarlardaki gelişmeler, işçi başına ekonomik faaliyet miktarının bir ölçüsü olan üretkenliği büyük ölçüde hızlandırdı. Excel'de çalışan bir muhasebeci, bir şirketin defterlerini saniyeler içinde dengeleyebilirken, bunu kağıt üzerinde yapmak saatler alır. Bu iyileştirmeler daha fazla üretmemizi sağlıyor, bu da çok daha büyük bir ekonomik pastanın paylaşılabileceği anlamına geliyor.

Refahımıza bir diğer önemli katkı ise büyük ölçüde istikrarlı ve giderek daha açık hale gelen dünyamızdır. Küreselleşen ticaret ABD'deki bazı sektörlere zarar verirken, fiyatların düşmesine ve malların daha yaygın olarak bulunabilmesine katkıda bulundu. Amerika, 20. yüzyılın ikinci yarısındaki sivil haklar ve feminist hareketlerden sonra daha eşitlikçi ve açık bir toplum haline geldi; bu hareketler, geleneksel olarak dışlanmış gruplara daha fazla ekonomik ve sosyal katılımın kapılarını açtı ve geniş bir yetenek havuzu yarattı. o refah.

Her şey mükemmel değil ama daha iyi

Bu, her Z kuşağının ve Y kuşağının hayatlarında boomer'lara gitmesi ve onların iyilikleri önünde eğilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. "Ben" kuşağı da nesillerine pek çok sorun bıraktı. En göze çarpan sorunlardan biri ekonomik eşitsizliğin artması: Ücretlerdeki artışa rağmen, Boomers'ın yarattığı büyük servetin büyük kısmı zirveye aktı. Eşitsizliği tanımlamanın bir yolu, ülkenin zenginliğinin en tepedekilerin elindeki payının orta sınıfla nasıl karşılaştırıldığına bakmaktır. Yaklaşık 1998'den bu yana, en tepedeki yüzde 1'lik kesim, ortadaki yüzde 40'tan daha fazla ülkenin zenginliğine sahip.

Kuşkusuz eşitsizlik eğiliminin tersine dönebileceğine dair bazı cesaret verici işaretler var. Son üç yılda ücret artışları orantısız bir şekilde düşük gelirli işçiler arasında yoğunlaştı ve bu da gelir eşitsizliğinin daralmasına yol açabilir.

Boomers'ın ülkeyi daha da kötü durumda bıraktığı bir diğer alan da konut. Boomers, sürekli olarak konut inşa etmeyi zorlaştıran yasalar çıkararak ülkeyi yapısal bir konut açığıyla karşı karşıya bıraktı. Sonuç? Artan konut maliyetleri. Tipik bir evin maliyeti, 60'ların ortasındaki tipik bir ailenin gelirinin üç katından biraz daha azdı; Konut fiyatlarında son dönemde yaşanan pandemi sonrası yükselişin ardından bu rakam 2022'de aile gelirinin neredeyse beş katına çıktı.

Boomers, ekonominin ötesinde, genç nesillerin çözmesi gereken başka derin sorunları da devretti. İklim krizi kolektif refahımızı baltalama tehdidinde bulunuyor; COVID-19, son derece küreselleşmiş bir dünyanın tehlikeli salgınlara karşı duyarlı olduğunu gösterdi ve artan siyasi kutuplaşma, zengin, istikrarlı ve demokratik bir toplumun temel ön koşullarından birine meydan okuyor.

Dünya, Boomer'ların gençliğindekinden çok farklı bir yer. Sorunlar var evet ama Amerikalılar için ülke büyük ölçüde çok daha iyi bir yer. Nostaljinin siren şarkısı tarih boyunca çoğu zaman ve yerde çoğu nesle ulaşır. Y Kuşağı ve Yakınlaştırıcılar bunu görmezden gelmek akıllıca olacaktır.

Kaynak: Market Insider

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.