Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'de Xi, Mao'nun "Sürekli Devrimi"ni Farklı Bir Şekilde Diriltiyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'de Xi, Mao'nun "Sürekli Devrimi"ni Farklı Bir Şekilde Diriltiyor

landscape-4266942.jpg

Çinli yöneticiler uzun süredir rakiplerini kenara itmek ve iktidarlarını pekiştirmek için yolsuzluğa karşı kampanyalar yürütüyorlar. Xi Jinping, otoritesini giderek yeni bir varyasyona bağlıyor: asla bitmeyen bir tasfiye.

Mao Zedong'un "sürekli devrimi"nin yankılarıyla birlikte Xi, modern Çin tarihindeki yolsuzluğa karşı en büyük kampanyayı düzenleyerek Komünist Parti saflarında on yılı aşkın bir süredir korku dalga dalga dalga dalga yayıldı. Artık dünyanın ikinci büyük ekonomisini bir nesildeki en büyük belirsizlik döneminde yönlendirmeye çalışırken partiyi taşa çevirmekle tehdit ediyor.

2012'de iktidara geldiğinden bu yana, parti uygulayıcıları yaklaşık beş milyon kişiyi gücün kötüye kullanılması kadar ciddi ve aşırı bürokrasi yaratmak kadar zararsız suçlardan dolayı cezalandırdı.

Yalnızca 2023'te, amansız kampanya finans, gıda, sağlık, yarı iletkenler ve spor dünyalarını kasıp kavurdu; çok sayıda üst düzey yetkiliyi, bankacıyı, hastane müdürünü ve hatta futbol yöneticisini görevden aldı.

Çin dışişleri ve savunma bakanlarının yaz aylarında ortadan kaybolması ve ardından aniden görevlerinden alınması, onların da tasfiye edildiğine dair şüphelerin oluşmasına yol açtı. Pekin'in yakın zamanda bir düzine üst düzey askeri ve savunma sanayi yetkilisini ulusal yasama organından ve hükümet danışma organından ihraç etmesi, ülkenin askeri yapısının daha geniş bir şekilde sarsılacağı yönündeki spekülasyonları ateşledi.

Görünürde sonu yok. Çin lideri geçtiğimiz günlerde kampanyanın önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl ilerleyeceğine dair planlarını özetledi ve hatta bunu yürütmekle görevli kurumu bile hedef aldı.

Xi'yi eleştirenler, kampanyanın ikinci on yıla uzatılmasının onun daha temiz bir yönetim için gerekli olan yapısal değişiklikleri ve daha fazla şeffaflığı kabul etmeyi reddetmesinin bir sonucu olduğunu söylüyor.

Wall Street Journal'ın Xi'nin açıklamaları, parti direktifleri ve resmi verilere ilişkin analizine göre, Çin lideri bunun yerine suçu bireylerin ahlaki başarısızlıklarına atarken, merkezi ve şeffaf olmayan yönetim tarzını daha da öne çıkardı. Kendisi, yalnızca sürekli bir temizliğin partinin güçlü ve saf kalmasını sağlayabileceğini savundu.

Xi, Ekim 2022'de parti başkanlığına üçüncü dönemine başlamadan günler önce şunları söyledi: "Yolsuzlukla mücadele, öz-devrimin en kapsamlı biçimidir." bir anlığına durma.”

Böyle bir iddia, Xi'nin disiplin tasfiyelerini süresiz olarak korku yoluyla kendisine ve vizyonuna bağlılık dayatmanın bir yolu olarak kullanmasının önünü açıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Yuen Yuen Ang, "Çin'de kampanyaların yoğun ama kısa süreli yaptırımlar olması gerekiyor" dedi. "Xi paradoksal bir politika aracı icat etti: sürekli bir kampanya."

Sonsuza dek tasfiye, Xi'nin otoritesini güçlendirirken, aynı zamanda zorluklar arttıkça parti üyeleri arasında kararlı bir şekilde hareket etme konusunda sürekli bir endişe ve isteksizlik de yarattı. Ekonomi, Kovid kalıntısından kurtulmaya çalışıyor. Genç işsizliği hızla arttı, emlak piyasası ve tüketici güveni geriledi. Bu arada borçlar birikiyor ve yabancı yatırımcılar Çin pazarına giderek daha fazla sırt çeviriyor.

Kampanyanın ilk yıllarında birçok yetkili, bunu önceki çabaların daha uzun ve daha iddialı bir versiyonu olarak gördü. 2013'te kabaca 180.000 kişi ihlal nedeniyle disiplin cezasına çarptırıldı; bu sayı, Xi'nin yolsuzluğa karşı "ezici bir zafer" ilan ettiği 2018'de yaklaşık 621.000'e çıktı.

Resmi veriler, 2017'den bu yana her yıl en az yarım milyon kişinin disiplin cezasına çarptırıldığını gösteriyor; bu sayı, Xi'nin selefinin 2002'den 2012'ye kadar iktidarda olduğu dönemde yıllık olarak cezalandırılanların yaklaşık dört katı.

Bazı ölçütlere göre yolsuzluk gerçekten de Xi'nin kontrolüne girmiş durumda. Berlin merkezli savunuculuk grubu Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 180 ülke ve bölgede kamu sektöründeki yolsuzluk algılarına ilişkin 2022 endeksinde Çin'i 65'inci sırada yer aldı; bu, Xi'nin iktidara geldiği 2012'de 176 yargı bölgesi arasında 80'inci sıradaydı.

Harvard Üniversitesi'nin Ash Merkezi Demokratik Yönetişim ve Yenilik tarafından 2020'de yayınlanan bir anket, yetkilileri genel olarak "temiz" gören Çin vatandaşlarının oranının 2011'de yaklaşık %35'ten 2016'da %65'in üzerine çıktığını ortaya çıkardı.

Ancak Xi'nin yolsuzluğu çok fazla engellemediğini, onu daha da gölgeye ittiğini gösteren başka göstergeler de var. Yolsuzlukla mücadele için Eylül ayında açıklanan yeni beş yıllık plan, yetkililerin karanlık kurumsal yapıları ve kamu ile özel sektör arasındaki "döner kapıları" yasadışı kazanç elde etmek için kullandığı yeni ve gizli yolsuzluk türlerini engellemeyi vaat ediyor.

Çin'in güneybatısındaki eski bir yerel yetkili olan Zhang Jing'in dahil olduğu yakın tarihli bir dava, yolsuzluğun sinsi ve kalıcı olduğunu gösteriyor. Resmi bir açıklamaya göre, Zhang'ın suçları, ilçedeki parti şefi olarak hükümet projeleri hakkında içeriden bilgi sağlama karşılığında girişimcilerden ve arkadaşlarından "kırmızı zarflar" nakit para kabul etmeye başladığı 2000'li yılların başlarına kadar uzanıyor.

Anlatılanlara göre, bu girişimcilerden biri yetkililer tarafından 2013 yılında gözaltına alındığında Zhang, bir feng shui ustasından güvenliği için dua etmesini isteyecek kadar korktu. Rüşveti daha sonra nakit olarak tekrar almadan önce, bir girişimciye banka havalesi yoluyla rüşvet vererek (masumiyetini savunmak için banka kayıtlarından alıntı yapabilmek için) yaptığı gibi izlerini örtmeye çalıştı.

Yetkililer, partinin onu gözaltına aldığı ve sonunda sınır dışı ettiği 2022 yılına kadar Zhang'a yetişemedi. Mart 2023'te, şu anki oranlarla yaklaşık 175.000 dolara eşdeğer olan 1,24 milyon yuan değerinde rüşvet aldığının tespit edilmesinin ardından dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İtirafında "Uçurumdan çekilip örgüte itirafta bulunmadım" dedi. “Bunun yerine suçlarımı örtbas etmek için beynimi zorladım.”

Resmi verilere göre, daha görünür yolsuzluk türlerini içeren soruşturmalar son yıllarda azaldı. Kamu parasıyla yemek yedikleri için cezalandırılanların sayısı 2018'de 13.600'den 2022'de 9.300'e düştü; düğün ve ziyafet gibi lüks etkinlikler düzenlediği için disiplin cezasına çarptırılanların sayısı da aynı dönemde 7.000'den 3.000'in altına düştü.

Bu arada, yolsuzluğun daha gizli bir biçimi olan uygunsuz hediye alıp verme nedeniyle disiplin cezasına çarptırılan kişilerin sayısı 2015'te yaklaşık 6.800'den 2022'de 23.000'e yükseldi.

Partinin en üst düzey iç gözlemcisi olan Merkez Disiplin Teftiş Komisyonu, adını bir tür mali sözleşmeden alan "seçenek yolsuzluğu" eğiliminin giderek arttığı konusunda uyarıda bulundu; bu eğilimde sahtekâr kadrolar, ancak rüşvetlerin ertelenmesi karşılığında iltifatlarda bulunuyor ve bu eğilim ancak iş bittikten sonra ödeniyor. Suistimallerini maskelemenin bir yolu olarak emekli olmak.

Devlet onaylarının kesilmesi ve yetkililerin rüşvet almak için kullanabilecekleri bürokrasiyi de içeren yolsuzlukla mücadele çabalarına rağmen Xi, temiz hükümet uzmanlarının yolsuzlukla mücadele için gerekli olduğunu söylediği varlık açıklamaları gibi daha derin yapısal değişiklikleri hayata geçirmedi. kök.

Bazı analistler, Xi'nin bazı düzeylerde yolsuzluğu tek parti yönetimini sürdürmenin kaçınılmaz bir sonucu olarak kabul ettiğini, dolayısıyla yolsuzluğun ebedi ihtiyatla ortadan kaldırılması yerine bastırılması gerektiğini söylüyor.

Freiburg Üniversitesi'nden Çin tarihi profesörü Daniel Leese'ye göre Xi için "her şey tutum ve zihinsel eğilimle ilgili, kurumsal kontrol ve dengelerle değil."

Leese ve diğer tarihçiler, Xi'nin aralıksız tasfiyelerinin kısmen Mao'nun partide ve daha geniş anlamda toplumda ideolojik körelmeyi önlemeyi amaçlayan "sürekli devrim" yapma fikrinden ilham aldığını söylüyor.

Ancak Mao sıradan Çinlileri sınıf düşmanlarını temizlemeye ve çürüyen bir parti olarak gördüğü partiye dışarıdan saldırmaya teşvik ederken, Xi, erdemli davranışı dayatmak için korkuyu kullanarak partiyi içeriden sarstı. Partinin disiplin müfettişleri bile Şubat ayında başlatılan ve "bıçağı içe doğru çevirmeyi ve çürüyen etleri kesmeyi" amaçlayan bir düzeltme kampanyası kapsamında hedef haline geldi.

Leese'e göre amaç, sabit baskıyı sürdürmektir. "Bu modelle nihai bir durağa ulaşmanın hiçbir yolu yok" dedi.

Bu, Xi'nin Mao'dan bu yana görülmemiş düzeyde bir güç kazanmasına yardımcı olsa da, parti içindeki kişiler onun "korkuya dayalı yönetim" yaklaşımının politika tartışmalarını bastırdığını ve Çin'in sorunlarla başa çıkmak için daha kararlı bir liderliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde alt düzey yetkililer arasında kararsızlığı körüklediğini söylüyor. uzun vadeli zorluklar.

Araştırmacılar, korkunun bürokratları çekingen davranmaya yönlendirdiğini ve bunun ekonomi üzerinde potansiyel olarak önemli bir etki yarattığını söylüyor. Zeren Li ve Çinli araştırmacılardan Zeren Li ve Songrui Liu yakın zamanda yapılan bir araştırmada şöyle yazdı: "Yetkililer [devlet mülkiyetindeki işletmelere] iyilik sağlamaya daha yatkın, böylece kariyer risklerini azaltıyorlar çünkü bu tür tahsisler yolsuzluk anlamına gelmiyor." Bu tür kayırmacılığın ekonomik verimliliği baltaladığını ve kaynakları daha dinamik özel girişimlerden uzaklaştırdığını ileri sürdüler.

Parti yetkilileri aynı zamanda kadroların Pekin'e uyuyormuş gibi görünmek için giriştikleri ve bürokrasiyi verimsiz işlerle çıkmaza sokan "biçimcilik" veya kutu işaretleme davranışlarına karşı da yeni uyarılar yayınladı.

Çin ekonomisindeki kalıcı yavaşlama, parti için hem riskleri hem de zorlukları büyütüyor. Hong Kong'daki Orient Capital Research'ün genel müdürü Andrew Collier, özellikle çelişen politika talepleri göz önüne alındığında, Xi'nin hakimiyetinin "düşük düzey yetkililerin karar vermesini zorlaştırdığını çünkü başlarının belaya gireceğinden endişe ettiklerini" söyledi. "Sosyal hizmetlere ödeme yapmak, ekonomik kalkınma ve borç seviyelerini düşürmek arasında seçim yapmanın zor ucundalar; bu imkansız bir dengeleme eylemi."

Xi geri çekilme sinyali vermedi.

Komünist Partinin yolsuzluk karşıtı üst organı yakın zamanda yaptığı bir yorumda, "Yolsuzlukla mücadele asla sona ermeyecek" dedi. “Sadece devam edecek, ancak asla tamamlanmayacak.”

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.