Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bu 9 Sebzeyi Asla Çiğ Tüketmeyin

Çiğ gıdalar pişmiş gıdalardan daha mı sağlıklıdır? Bazı insanlar öyle olduğuna inanıyorlar ki, başka hiçbir şey yemeyecekler. Çiğ gıda uzmanları (bazen bu tür insanlara çağrıldıkları gibi), yalnızca pişmemiş meyve ve sebzeleri tüketmenin (bazıları diyetlerine çiğ deniz ürünleri ve/veya et ekler) kilo kaybını teşvik edebileceğini ve bazı hastalıkların önlenmesine ve bunlarla mücadele edilmesine yardımcı olabileceğini ileri sürerler. Pişirmenin, yiyecekleri daha sindirilebilir hale getiren temel enzimleri yok ettiğini ekliyorlar.

Çeşitli pişirme yöntemlerinin bazı sebzelerdeki vitamin ve mineralleri sızdırdığı iyi biliniyor, ancak diğer taraftan baklagiller ve tahıllar da dahil olmak üzere diğer bazı gıdalardaki besin maddeleri pişirildiğinde vücutta daha kolay kullanılabilir hale geliyor. Ancak bazı yiyecekler düşündüğünüzden çok daha hızlı bozulduğu için onları buzdolabında ne kadar süre saklayacağınıza dikkat etmelisiniz.

Diyetisyenler bazen tam da bu nedenle bazı sebzelerin çiğ tüketilmemesini tavsiye ediyor. Örneğin kuşkonmazın ve hatta domatesin besin değeri aslında pişirildiğinde artar. Diğer bazı sebzeler çiğ yenildiğinde daha sağlıklı olabilir ve tadı mükemmel olabilir, ancak gaza veya şişkinliğe neden olabilir. Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gibi turpgillerden oluşan sebzelerin özellikle bu etkiye sahip olması muhtemeldir.

1. Manyok (Cassava)

Yuca_16lb_3_1280x.jpg?v=1657811872

Manyok ve yuca olarak da bilinen bu çok yönlü yumru, yerli Güney Amerika'nın büyük bölümünde ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde temel bir malzemedir. (Aynı zamanda tapyoka kaynağıdır.) Tatlı ve acı olmak üzere iki ana çeşidi vardır, ancak her ikisi de zehirli hidrojen siyanüre ayrışan linamarin adı verilen siyanojenik bir glikozit içerir. Tatlı manyokta zehir yüzeye yakın yerde yoğunlaşır ve soyulması ve pişirilmesi zehirin tüm izlerini yok eder. Bununla birlikte, acı manyokun tamamı birbirine bağlanmıştır ve bu yumrunun rendelenmesi, iyice yıkanması ve pişirmeden önce çıkarılması için bastırılması gerekir. Her iki türün de çiğ olarak yenemeyeceğini söylemeye gerek yok.

2. Patlıcan (Eggplant)

Patlıcan, itüzümü ailesinin bir üyesidir (akrabalarından biri, ölümcül itüzümü olarak da bilinir, aynı zamanda belladonna olarak da bilinir) ve diğer aile üyeleri gibi, acı tadı olan bir steroidal bileşik olan solanin içerir. Çok fazla solanin mide bulantısına, baş dönmesine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir ve aşırı yüksek dozlar ölümcül olabilir. Ancak patlıcanı pişirmek solanin içeriğini azaltır ve zaten çoğu otorite, kötü etkilerle karşılaşmak için sebzeyi makul olmayan miktarlarda yemeniz gerektiği konusunda hemfikirdir. Bununla birlikte, bazı kişilerin bileşiğin küçük miktarlarına bile alerjisi vardır, bu nedenle patlıcanı çiğ olarak yememek daha güvenlidir.

3. Yeşil fasulye (Green Beans)

Yeşil fasulyenin 130'dan fazla çeşidi vardır ve genellikle A, C ve K vitaminleriyle dolu, çok sağlıklı bir sebze olarak kabul edilir. Birkaçını çiğ olarak salatada yemek sorun olmasa da, bunlar pişirilmedikçe hafif zehirlidir. Ayrıca vücudun vitamin ve mineralleri absorbe etme yeteneğini sınırlayan ve sindirim sorunlarına neden olabilen, anti-besin adı verilen lektinleri de içerirler. Pişirme bunları ihmal edilebilir miktarlara indirir.

4. Barbunya fasulyesi (Kidney Beans)

Aslında aşırı mide bulantısı, ishal ve karın ağrısıyla karakterize edilen, kırmızı barbunya fasulyesi zehirlenmesi adı verilen bir hastalık var. Buna çiğ barbunya fasulyesinde yüksek konsantrasyonda bulunan fitohaemaglutinin adı verilen bir toksin neden olur. Arızalı yavaş pişiricilerde olduğu gibi bunları yeterince ısıtmamak aslında toksisitelerini artırabilir; ancak iyice pişirmek onları zararsız hale getirir.

5. Lima fasulyesi (Lima Beans)

Manyok gibi çiğ lima fasulyesi de siyanüre dönüşen linamarin içerir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ticari olarak satılan Limas'ın kanunen başka yerlerde yetiştirilenlerden daha düşük bileşik seviyelerine sahip olması gerekiyor ve iyice pişirme zehiri etkisiz hale getiriyor. (Fasulyeler, linamarin buharının dışarı çıkması için açıkta pişirilmelidir.)

6. Patates (Potatoes)

Patlıcan ve itüzümü ailesinin diğer üyeleri gibi patatesler de solanin içerir. Bu bileşiğin çok fazla tüketilmesi mide bulantısı, ishal, aritmi, baş dönmesi, halüsinasyonlar, felç ve hipotermi gibi çeşitli gastrointestinal ve nörolojik sorunlara neden olabilir. Yeşile dönen patateslerde özellikle yüksek seviyeler bulunur. Bazı pişirme yöntemleri (öncelikle derin yağda kızartma ve kaynatma) solanin düzeylerini gözle görülür derecede düşürüyor ve her halükarda, 100 kiloluk bir kişinin herhangi bir kötü etki yaşaması için yarım kilo tamamen yeşil patates yemesi gerekeceği tahmin ediliyor. Öte yandan, patateslerin yüksek nişasta içeriği, pişirildiğinde bile sindirimi zorlaştırır; bu da onları çiğ olarak tüketmekten kaçınmanın bir başka nedenidir.

7. Ravent yaprakları (Rhubarb leaves)

71cZzxx7xiL.__AC_SX300_SY300_QL70_FMwebp

Aşırı büyümüş kırmızı kereviz gibi görünen ravent sapları, lezzetli turtalar (genellikle çileklerle birlikte) ve diğer tatlılar yapar, ancak bunları kullanmadan önce saplardaki her yaprak parçasını kesmek çok önemlidir. (Saplarını iyice yıkamak da iyi bir fikirdir.) Raventin kendisi tamamen güvenli olmasına ve hatta tıbbi olarak bile kullanılabilmesine rağmen, yaprakları yüksek konsantrasyonda oksalik asit içerir ve bu, boğaz yanması da dahil olmak üzere pek çok hoş olmayan semptomlara neden olabilir. , mide bulantısı ve ishal.

8. Ispanak (Spinach)

Birçoğumuz hiçbir yan etkisi olmayan çiğ ıspanak salataları yemişizdir. Ancak ravent yaprakları gibi ıspanak da kalsiyum emilimini sınırlayan ve böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırabilen oksalik asit içerir. Ispanağı pişirmek ve pişirme suyunu atmak, asidin çoğundan kurtulur. Çiğ yapraklarla ilgili bir başka sorun da ıspanağın E. coli ve diğer bakterilerle kontaminasyona karşı özellikle hassas olmasıdır - yine pişirmeyle büyük ölçüde yok edilir.

9. Yabani mantarlar (Wild Mushrooms)

mushrooms-2279558.jpg

Yetiştirilen mantarlar çiğ olarak tüketilebilir ve salatalara iyi katkılar yapılabilir. Özellikle Avrupa'daki restoranlar bazen bazı yabani mantar çeşitlerini çiğ olarak da servis etmektedir, ancak genel olarak bu uygulama akıllıca değildir. Öncelikle sindirimi zordur. Ayrıca, birçok çeşit çiğ olduğunda hafif veya ciddi derecede toksiktir ve yalnızca pişirildiğinde yenilebilir hale gelir. Deneyimli bir mantar avcısı değilseniz, onlardan çiğ olarak kaçınmak en iyisidir.

Kaynak: 24/7 Tempo

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.