Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışma gösteriyor ki prostat kanserli erkeklerin çoğunun sert tedavilerden kaçınabildiğini veya geciktirebildiğini doğruladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Uzun süreli çalışma, prostat kanserli erkeklerin çoğunun sert tedavilerden kaçınabildiğini veya geciktirebildiğini doğruladı

Birleşik Krallık'ta uzun süredir devam eden bir çalışmanın yeni sonuçlarına göre, prostat kanseri teşhisi konan erkeklerin çoğu, hayatta kalma şanslarına zarar vermeden sert tedavileri geciktirebilir veya bunlardan kaçınabilir.

blue-ribbon-3778232.jpg

Araştırmaya katılan, düşük ila orta riskli prostat tümörlerini yakından takip etmek için doktorlarıyla işbirliği yapan (gözetim veya aktif izleme adı verilen bir strateji) erkekler, idrar kaçırma ve erektil disfonksiyon gibi hayatı değiştiren komplikasyon risklerini azalttı. hastalık için agresif tedaviyi takip ettiler, ancak prostatlarını aldırmak için ameliyat olan veya hormon blokerleri ve radyasyonla tedavi edilen erkeklere kıyasla kanserlerden ölme olasılıkları daha fazla değildi.

Araştırmanın başyazarı, cerrahi ve üroloji profesörü Dr. Freddie Hamdy, "İyi haber şu ki, eğer size prostat kanseri teşhisi konursa paniğe kapılmayın ve nasıl ilerleyeceğiniz konusunda karar vermek için acele etmeyin" dedi. Oxford Üniversitesi.
Araştırmaya dahil olmayan diğer uzmanlar da çalışmanın prostat kanseri teşhisi konan erkekler ve doktorları için güven verici olduğu konusunda hemfikirdi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde üroloji, epidemiyoloji ve onkoloji profesörü Dr. Bruce Trock, "Erkekler dikkatli bir şekilde değerlendirildiğinde ve riskleri değerlendirildiğinde, hastaların büyük bir kısmında iyileşme şansını kaçırmadan tedaviyi geciktirebilir veya önleyebilirsiniz" dedi.

Bulgular, testlerle yüksek riskli ve yüksek dereceli olarak puanlanan prostat kanseri olan erkekler için geçerli değildir. Hamdy, tüm prostat kanseri teşhislerinin yaklaşık %15'ini oluşturan bu agresif kanserlerin hâlâ acil tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Ancak diğerleri için bu çalışma, prostat kanserlerinin gözetiminin çoğu zaman yapılacak doğru şey olduğunu gösteren giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Çalışmayı gözden geçiren ancak araştırmaya dahil olmayan Ohio'daki Cleveland Kliniği'nden ürolojik onkolog Dr. Samuel Haywood, "Bundan çıkardığım sonuç, hastalarda aktif izleme yapmanın güvenliğidir" dedi.

Çalışmanın sonuçları Cumartesi günü İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen Avrupa Üroloji Derneği yıllık konferansında sunuldu. Verilerle ilgili iki çalışma da New England Journal of Medicine'de ve yardımcı dergi NEJM Evidence'da yayınlandı.

Genellikle düşük riskli, yaygın bir kanser
Prostat kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'nde erkeklerde melanom dışı cilt kanserlerinin ardından en sık görülen ikinci kanserdir. Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre Amerikalı erkeklerin yaklaşık %11'i (veya 9 kişiden 1'i) yaşamları boyunca prostat kanseri tanısı alacak ve genel olarak yaklaşık %2,5'i (41 kişiden 1'i) bundan ölecek. ABD'de prostat kanseri tedavisine her yıl yaklaşık 10 milyar dolar harcanıyor.

Çoğu prostat kanseri çok yavaş büyür. Prostatla sınırlı bir tümörün önemli semptomlara neden olması genellikle en az 10 yıl sürer.

Yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden çalışma, birçok doktor ve araştırmacının bu arada farkına vardığı şeyi doğruluyor: Prostat kanserlerinin çoğunluğu, prostata özgü antijen adı verilen bir proteinin düzeylerini ölçen kan testleri ile tespit ediliyor. PSA, erkeklere yaşamları boyunca zarar vermez ve tedavi gerektirmez.

Tulane Kanser Merkezi'nin tıbbi direktörü Dr. Oliver Sartor, erkeklerin zaman içinde pek çok şeyin değiştiğini anlamaları gerektiğini ve çalışmanın başladığı 1999 yılından bu yana doktorların tanıya yönelik yaklaşımlarını geliştirdiklerini söyledi.

Çalışma hakkında bir başyazı yazan ancak bu çalışmaya katılmayan Sartor, "Bu hastaların taranma, biyopsi alma ve randomize edilme şeklinin, aynı hastaların günümüzde taranma, biyopsi yapılması ve randomize edilmesinden çok ama çok farklı olduğunu açıkça belirtmek istedim" dedi. araştırmaya dahil oldu.

Araştırmaya dahil edilen erkeklerin kanserinin en erken evresinde olduklarını ve çoğunlukla düşük riskte olduklarını söylüyor.

Artık doktorların, tedaviyi yönlendirmeye ve aşırı tanıyı en aza indirmeye yardımcı olabilecek MRI görüntüleme ve genetik testler de dahil olmak üzere daha fazla araca sahip olduğunu söylüyor.

Araştırmanın yazarları, sonuçlarının günümüzdeki insanlarla alakalı olmayabileceği yönündeki endişeleri gidermek için, prostat kanserlerini derecelendirmek için modern yöntemler kullanarak hastalarını yeniden değerlendirdiklerini söylüyorlar. Bu standartlara göre, hastalarının yaklaşık üçte biri orta veya yüksek riskli hastalığa sahip olacaktı; bu da sonuçları değiştirmedi.

Daha az tedavi daha iyi bakım olduğunda
Çalışma 1999'da başladığında erkekler için rutin PSA taraması normdu. Pek çok doktor, 50 yaşın üzerindeki erkek hastalarına yıllık PSA testi yapılmasını teşvik etti.

PSA testleri duyarlıdır ancak spesifik değildir. Kanser PSA düzeylerini yükseltebilir ancak enfeksiyonlar, cinsel aktivite ve hatta bisiklete binmek gibi şeyler de yükseltebilir. Yüksek PSA testleri, nedeni belirlemek için görüntüleme ve biyopsileri içerebilecek daha fazla değerlendirme gerektirir. Çoğu zaman, tüm bu takiplere değmez.

Sartor, "Genellikle yüksek PSA değerine sahip bireylerin yalnızca yüzde 30'unun gerçekten kanser olacağı ve kanserli olanların çoğunluğunun tedavi edilmesine gerek olmadığı düşünülüyor" dedi.

Yıllar boyunca yapılan çalışmalar ve modellemeler, prostat kanseri taraması için düzenli PSA testlerinin kullanılmasının yarardan çok zarar getirebileceğini göstermiştir.

Bazı tahminlere göre, rutin tarama yoluyla prostat kanseri tespit edilen erkeklerin %84'ü, kanserlerinin tespit edilmesinden fayda görmüyor çünkü kanserleri, başka nedenlerden ölmeden önce ölümcül olmayacaktır.

Diğer araştırmalar, prostat kanseri tanısı alan her beş erkekten 1 ila 2'sinin aşırı tedavi gördüğünü tahmin ediyor. Prostat kanseri için aşırı tedavinin zararları iyi belgelenmiştir ve idrar kaçırma, erektil disfonksiyon ve cinsel güç kaybının yanı sıra anksiyete ve depresyonu da içermektedir.

2012 yılında etkili ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, taramanın zararlarının faydalarından daha ağır bastığını söyleyerek sağlıklı erkeklere düzenli kontrollerinin bir parçası olarak PSA testi yaptırmamalarını tavsiye etti.

Şimdi çalışma grubu daha bireyselleştirilmiş bir yaklaşımı tercih ediyor ve 55 ila 69 yaşları arasındaki erkeklerin, doktorlarıyla riskleri ve faydaları dikkatlice tarttıktan sonra periyodik PSA testine girme kararını vermesi gerektiğini söylüyor. 70 yaşın üzerindeki erkekler için PSA bazlı taramaya karşı tavsiyede bulunuyorlar.

Amerikan Kanser Derneği de hemen hemen aynı yaklaşımı destekliyor ve ortalama risk altındaki erkeklerin 50 yaşından itibaren doktorlarıyla riskler ve faydalar hakkında konuşmalarını öneriyor.

Tedavinin hayatta kalma üzerinde etkisi olmadı
Deneme, 1999 ile 2009 yılları arasında Birleşik Krallık'ta prostat kanseri teşhisi konan 1.600'den fazla erkeği takip ediyor. Erkeklerin tamamında metastaz yapmamış veya vücutlarının diğer bölgelerine yayılmamış kanserler vardı.

Katıldıklarında erkekler rastgele üç gruptan birine atandılar: aktif izleme veya PSA düzeylerini takip etmek için düzenli kan testleri kullanma; tümörleri küçültmek için hormon blokerleri ve radyasyon kullanan radyoterapi; ve prostatektomi veya prostatı çıkarmak için ameliyat.

İzleme görevi verilen erkekler, eğer kanserleri daha agresif tedaviye ihtiyaç duyacak noktaya kadar ilerlerse, çalışma sırasında grup değiştirebilecekler.

Erkeklerin çoğu yaklaşık 15 yıldır takip ediliyor ve en son veri analizine göre araştırmacılar, katılımcıların %98'i hakkında takip bilgisi alabildi.

2020 yılına gelindiğinde 45 erkek (katılımcıların yaklaşık %3'ü) prostat kanserinden ölmüştü. Üç grup arasında prostat kanseri ölümlerinde anlamlı bir fark yoktu.

Aktif izleme grubundaki erkeklerin kanserinin ilerleme olasılığı daha yüksekti ve diğer gruplara kıyasla yayılma olasılığı daha yüksekti. Aktif izleme grubundaki erkeklerin yaklaşık %9'u, diğer iki gruptaki %5'e kıyasla kanserin metastaz yaptığını gördü.

Trock, genel hayatta kalma oranlarını etkilemese de yayılan kanserin önemsiz bir sonuç olmadığını belirtiyor. Acı verici olabilir ve bu aşamada yönetmek için agresif tedaviler gerektirebilir.

Aktif gözetimin ameliyat veya radyasyona göre önemli faydaları vardı.

Erkekleri 12 yıl boyunca takip eden araştırmacılar, prostat ameliyatı geçirenlerin 4 ila 5'inde 1'inin idrar sızıntısına karşı korunmak için günde en az bir ped takması gerektiğini buldu. Tedavi sonrasında hastaların bildirdiği sonuçlar üzerine çalışmaya öncülük eden Bristol Üniversitesi'nden Dr. Jenny Donovan, bu oranın diğer gruplardan iki kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Cinsel fonksiyon da etkilendi. Erkeklerde cinsel işlevin yaşla birlikte azalması doğaldır, bu nedenle çalışmanın sonunda neredeyse tüm erkekler cinsel işlevlerin düşük olduğunu bildirdi, ancak düşüş kalıplarının prostat kanseri tedavisine bağlı olarak farklı olduğunu söyledi.

"Ameliyat olan erkeklerin cinsel fonksiyonları erken dönemde düşük oluyor ve bu devam ediyor. Donovan, radyoterapi grubundaki erkeklerin cinsel fonksiyonlarının düştüğünü, ardından bir miktar iyileşme kaydettiğini, ancak daha sonra cinsel fonksiyonlarının azaldığını ve aktif izleme grubunun da zamanla yavaş yavaş azaldığını görüyor.

Donovan, verilerini doktorlara sunduğunda, çalışmanın başlamasından bu yana ne kadar çok şeyin değiştiğini belirttiklerini söyledi.

Yoğunluk ayarlı radyasyon terapisi, brakiterapi ve robot yardımlı prostat ameliyatları gibi "Bazı insanlar 'Tamam, evet, ama artık tüm bu yeni teknolojilere, yeni tedavilere sahibiz' diyebilir" dedi, "ama aslında, diğer çalışmalar, bu fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkilerin bizim çalışmamızda gördüğümüz etkilerle çok benzer olduğunu gösterdi" dedi.

Hem Donovan hem de Hamby, çalışmanın sonuçlarının, tedavi kararlarını tartarken erkekler ve doktorları tarafından hâlâ dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Donovan, "Klinisyenlerin yapmasını umduğumuz şey, bu makalelerde ürettiğimiz bu rakamları kullanmak ve bunları erkeklerle paylaşmaktır, böylece yeni teşhis edilmiş lokalize prostat kanseri olan erkekler bu ödünleşimleri gerçekten değerlendirebilirler" dedi.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.