Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Finlandiya'nın dünyadaki en mutlu yer olduğunu okuduktan sonra Finlandiya'ya taşındım. Tüm beklentilerimi aştı.

27 yaşındaki Jorge Reyes, Finlandiya'yı hiç ziyaret etmeden Kolombiya'nın Bogota kentinden Helsinki'ye taşındı.

flag-of-finland-201175.jpg

İnsanların Finlandiya'yı dünyadaki en mutlu yer olarak nitelendirmesine neyin yol açtığını merak ettiğini söylüyor.

Reyes, Finlilerin doğayla bağlantı kurmasını ve birbirlerine destek vermesini sevdiğini söylüyor.

Bu anlatıldığı şekliyle makale, bir yıldan kısa bir süre önce Finlandiya'ya taşınan Bogotá, Kolombiya'dan 27 yaşındaki profesyonel Jorge Reyes ile yapılan bir konuşmaya dayanıyor. Aşağıdakiler uzunluk ve netlik açısından düzenlenmiştir.

Lisedeyken öğretmenlerim bana Finlandiya'nın sağlam eğitim sistemlerine ve bir arada iyi bir şekilde var olan bir hükümet ve topluma sahip, güvenli ve harika bir ülke olduğunu söylediler.

Finlandiya, memleketim Bogotá, Kolombiya'nın tam tersiydi ve 40 santigrat derecenin, plajların ve güneş ışığının normal olduğu Karayip geçmişimden tamamen farklıydı. Ama bir değişiklik istedim.

Sosyal medyada Finlandiya'nın dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olduğunu gördüm. Nedenini bilmem gerekiyordu. İronik bir şekilde, Kolombiya bu listede yer alıyordu ama Finlandiya'yı kendi başıma deneyimlemem gerektiğini hissettim.

LinkedIn'de Helsinki'de bir iş buldum ve çantamı hazırladım

Bogotá'daki HubSpot yazılım şirketinde harika bir işim olmasına rağmen LinkedIn'e giriş yaptım ve Finlandiya'da kendi alanımla ilgili iş fırsatlarını aradım. Supermetrics adlı Finlandiyalı bir girişimde hesap yöneticisi olarak iş buldum.

Mart 2023'te Kolombiya'daki hayatımı toparladım ve orada kimseyi tanımamama rağmen taşındım. Yeni şirketim, yer değiştirmemin ve Bogota'dan tek yön 1.200 dolarlık uçuşun masraflarını karşıladı.

Akıcı bir İngilizce ve İspanyolca konuşan biri olarak başlangıçta başkalarıyla iletişim kuramamaktan korkuyordum ama burada insanlar İngilizceyi çok iyi konuşuyor.

Arkadaşlarım ve ailem onlara taşınacağımı söylediğimde şaşırmadılar çünkü yurtdışında İspanya'da yaşadım ve çok seyahat ettim.

Son dokuz ay hayat değiştiren bir deneyim oldu.

Lojistik açıdan vize sürecinde ilerlemek kolaydı. İş için bir mesleki beceri sözleşmesi imzaladım ve uzman vizesine hak kazandım. Geldiğimde kolaylıkla kimlik alabildim, banka hesabı açabildim ve bir daire bulabildim. Helsinki şehir merkezine yakın bir stüdyo kiralıyorum ve aylık yaklaşık 950 euro ödüyorum.

Finlilerle arkadaş olmak zaman alır

İlk başta arkadaş edinmek ve topluluğumu bulmak biraz zaman aldı. Finlilerin size ısınması zaman alır ama bir kez arkadaş olduğunuzda bu ilişkiler uzun ömürlü olur.

Buradaki flört sahnesi bile basit. Tinder, Bumble ve Hinge gibi alışılagelmiş uygulamalar var ve insanlar yürüyüşe veya kahve içmeye açık, ancak başlangıçta akşam yemeği bir Finli için çok fazla olabilir.

Helsinki'de kendimi güvende ve doğaya bağlı hissediyorum

Aileler çocuklarını dışarıda uyumaları ve hava şartlarına alışmaları için yalnız bırakıyor. Saat kaç olursa olsun yalnız yürümenin güvensiz olduğunu hiç hissetmedim. Ayrıca dizüstü bilgisayarımı veya kişisel eşyalarımı bir kafeye bırakıp saatler sonra geri dönebilirdim ve hala orada olurdu.

Burada doğada yürüme kültürü var. Pek çok açık orman var (Finlandiya'nın büyük bir bölümünde kozalaklı ağaçlar hakimdir) ve insanlar, çevrelerinden korkmadan uzun yürüyüşlere veya yürüyüşlere çıkarak çok zaman harcıyorlar.

Doğaya bu dalma, şehir yaşamının telaşından tamamen kopukluk anlamına gelir. Parkların aksine ormanlar asla kapanmaz. Teknoloji alanında çalışmanın hızlı tempolu yaşam tarzından kendimi sağlam hissetmeme ve stresi azaltmama yardımcı oluyor.

Burada kışın saat 15.00'te hava kararmaya başladığında insanlar birbirlerini daha sık kontrol ederek, sauna seansları düzenleyerek ve birlikte daha fazla plan yaparak birbirlerine yardım ederler. Zihniyet "karanlığa karşı biziz" şeklindedir ve bir topluluk duygusunun oluşmasına yardımcı olur.

Daha fazla harcanabilir gelirim var ve iş yerinde saygı görüyorum

Harcamalara gelince, ayda yaklaşık 200 euro alışverişe harcıyorum. Yıllık gelirimin yaklaşık yüzde 35'ini vergi olarak ödüyorum. Maaşımdan %25 artı diğer kesintiler vergilendiriliyor, ancak bunlar ne kadar kazandığınıza bağlı olarak değişiyor. Burada evime kıyasla daha fazla harcanabilir gelirim var.

Finlandiya'da çalışmak, üstlendiğim diğer rollere göre daha kolaydı çünkü burada daha az bürokrasi vardı. Şirketteki farklı kişilerle konuşmak için izin istememe gerek yok ve işime ilişkin değerlerime ve düşüncelerime saygı duyuluyor.

Evimi özlüyorum ama Fin tavırlarına alışmaya başlıyorum

Hiç ırkçılık yaşamadım. Eminim Finlandiya'daki küçük şehirler yabancılara büyük şehirler kadar açık olmayabilir, ancak giderek daha kapsayıcı hale geliyorlar.

Üstelik Avrupa'da seyahat etmek de çok kolay; şu ana kadar İsveç, Londra, Estonya, Amsterdam, İtalya, Paris ve İspanya'yı ziyaret ettim.

En büyük zorluğum ailemi ve arkadaşlarımı, müziğimi ve evimdeki yemekleri özlemek. Ama yavaş yavaş buradaki ortama alışmaya başlıyorum ve Fin tavırlarını öğreniyorum.

Burada yaşamak kesinlikle beklentilerimi aştı. Açık fikirlilikle ve kendimi yeni deneyimlerle zenginleştirme arzusuyla geldim.

Yolculuğumu TikTok'ta belgeliyorum çünkü dünyaya bilinmeyen bir ülkeye taşınıp eve dönmenin ne kadar güçlü olduğunu göstermek istiyorum.

Kaynak: Insider

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.