Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fin halkı dünyadaki en mutlu insanlardan biri olabilir ama aynı zamanda birçok alışılmadık geleneğe de sahipler.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Fin halkı dünyadaki en mutlu insanlardan biri olabilir ama aynı zamanda birçok alışılmadık geleneğe de sahipler. İşte dünyanın en mutlu ülkesi hakkında 5 şaşırtıcı gerçek.

Finlandiya son altı yıldır dünyanın en mutlu ülkesi seçildi.

helsinki-finlandiya.jpg

Ülke, yüksek düzeyde sosyal güvenden ve doğayla güçlü bir bağdan yararlanıyor.

Ancak Finlerin aynı zamanda birçok alışılmadık geleneği ve sosyal normu da var.

Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi olarak biliniyor ancak İskandinav ülkesi için yıllık sıralamalardan çok daha fazlası var.

Seyrek nüfuslu ülke, New Mexico'ya benzer bir kara kütlesine sahip ancak nüfusu 5 milyonun biraz üzerinde - New York City'den yaklaşık 3 milyon daha az.

Finliler sert kışlara katlanır, çok kahve içer ve biraz karamsar olabilirler. Finlandiya aynı zamanda saunaları ve güçlü refah devletiyle de tanınıyor ve pek çok sıra dışı gelenek ve sosyal normlara sahip.
İşte ülkeyle ilgili en şaşırtıcı beş şey.

1. Trafikte Aşırı hız cezaları gelirinize göre belirlenir

Finlandiya'da aşırı hız cezaları, sakinin ne kadar para kazandığının yanı sıra ne kadar hızlı araç kullandığına da bağlı.

Ülkede, suçlunun günlük harcanabilir geliri ve hız sınırının ne kadar ötesine geçtiğine göre hesaplanan bir "gün cezası" sistemi var.

Sistem bazı göz yaşartıcı cezalara yol açtı. Bu yılın başlarında Finlandiyalı bir multimilyoner, hız sınırını aştığı için 121.000 € veya 129.400 $ para cezasına çarptırıldı.

2. Kişi başına yaklaşık yarım sauna düşmektedir.

Turist sitesi Visit Finland, Finlandiya'da üç milyon sauna bulunduğunu tahmin ediyor; bu da Finli başına yarım saunaya denk geliyor.

Sauna kültürü Finlandiya'nın günlük yaşamının ve kültürel mirasının önemli bir parçasıdır ve saunaları apartman bloklarında, evlerde, restoranlarda ve hatta hükümet binalarında bile bulabilirsiniz.

3. Finlandiya hükümeti tüm yeni ailelere bir "bebek kutusu" veriyor

Finlandiya'nın äitiyspakkaus veya "bebek kutusu" olarak bilinen doğum paketi, hükümet tarafından yeni doğan çocukların ebeveynlerine gönderilen bir kittir.

Kutuda diğer şeylerin yanı sıra giyim, önlük, bebek bezi ve banyo ürünleri gibi temel öğeler bulunur. Kutunun kendisi küçük bir şilte ve bir çarşafla donatılmıştır, böylece yeni doğmuş bir bebeğin uyuması için güvenli bir yer haline gelebilir.

Kutuların ABD dahil diğer ülkelerde de popüler olduğu kanıtlandı. Ancak Finlandiya'nın aksine ABD'li ebeveynlerin kutunun parasını ödemesi gerekiyor.

4. Ülke, "eş taşıma" adı verilen bir spora ev sahipliği yapıyor

Eş taşıma artık uluslararası bir spordur, ancak dünya şampiyonaları hâlâ Finlandiya'nın Sonkajärvi kentinde düzenlenmektedir.

Spor geleneksel olarak bir erkek partnerin engelli bir parkuru tamamlarken karısını sırtında taşımasını içerir. Kurallar yıllar geçtikçe biraz değişti ve yarışmacıların gerçek eşlerini taşımalarına gerek yok.

Ancak "eşin" en az 17 yaşında olması ve en az 49 kilo ağırlığında olması gerekiyor. Kadın partner daha hafifse, yetkililer onu bir sırt çantasıyla yükleyecek.

5. Finlilerin evde kalmak ve iç çamaşırıyla içmek için bir sözü vardır.

"Kalsarikännit" evde tek başına, iç çamaşırınla içmek anlamına gelir.

Diğer tercüme edilemeyen Fince kelimeler arasında, başka birinin talihsizliğinden keyif almak anlamına gelen "vahingonilo" ve bir tür metanetli kararlılık veya kararlılık anlamına gelen "sisu" yer alır.

Kaynak: Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.