Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Rusya ve Çin, ABD'yi alt edebilecek bir askeri ittifakın eşiğinde

Onlarca yıldır ABD dünyanın ana askeri süper gücü olmuştur.

policy-2990080.jpg

Ancak ABD, korkunç yeni tehditlerle ve artan küresel çatışmalarla karşı karşıya.

Ukrayna savaşının ardından Rusya ve Çin giderek yakınlaşıyor.

Onlarca yıldır ABD'nin askeri gücüne karşı çıkılamadı.

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ABD, müttefiklerini savunmak ve saldırganlığı caydırmak için dünyanın dört bir yanına konuşlandırılmış kuvvetleriyle dünyanın tek askeri süper gücü haline geldi.

Ancak 2023 sona ererken, dünya çapında çatışmalar alevleniyor ve Rusya ile Çin, ABD'yi dünyanın en büyük gücü olarak devirmeye yönelik ortak hırslarında giderek daha saldırgan hale geliyor.

Analistler, Çin'den Xi Jinping ve Rusya'dan Vladimir Putin'in otoriter liderlerinin, ABD'ye ve müttefiklerine zarar vermek için küresel istikrarsızlığı istismar etmeye çalıştıklarını ve ABD'nin son yıllarda karşılaştığı en büyük tehdidi oluşturan askeri bir ittifak kurmaya yaklaştıklarını söylüyor. onlarca yıl.

Atlas Group CEO'su Jonathan Ward, Business'a şöyle konuştu: "İki devletin kendilerini askeri ortak olarak gördükleri ve bu ortaklığın, Batılı anlamda resmi bir ittifak olmasa bile, daha da derinleştiği ve deneyim kazandığı açık." İçeriden.

Xi ve Putin zorlu askeri ittifaka yaklaşıyor
Dünya çapındaki çatışmalarda ABD ile Rusya ve Çin ortaklığı arasındaki rekabet kızışıyor.

Çin, Ukrayna'nın sebepsiz işgalinde Rusya'ya hayati önem taşıyan ekonomik ve diplomatik destek sağlarken, ABD de Kiev'e milyarlarca dolarlık yardım sağladı.

Orta Doğu'da Rusya ve Çin, İran'ın yanında yer aldı ve İsrail'in Tahran destekli terör örgütü Hamas'ı yok etmek amacıyla Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi. Bu arada ABD, İsrail'e askeri yardım ve diplomatik destek sağladı.

Uzmanlar, Çin'in, Tayvan'ın kontrolünü ele geçirme planlarına göre hareket etmesi durumunda dünyanın nasıl tepki vereceğine dair işaretler bulmak için Ukrayna savaşının sonucunu muhtemelen dikkatle izlediğini söylüyor.

Ve yaklaştıkça Çin ve Rusya askeri kaynaklarını giderek daha fazla koordine ediyor.

Ward, "Rusya-Çin 'yeni bir çağ için kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığı' her zaman askeri güçle ilgili olmuştur" dedi.

Son iki yılda, Rusya ve Çin, Japonya Denizi'nde ortak deniz tatbikatları başlattı; Rusya, Pasifik'teki ABD müttefikleriyle savaşta kendisine avantaj sağlayabilecek Çin'e denizaltı teknolojisini verdi ve liderler, bu konuda işbirliği yapma sözü verdi. Putin Kasım ayında yüksek teknolojili silahların geliştirildiğini söyledi.

Rusya ayrıca Çin'e Su-25 jetleri, MI-17 helikopterleri ve S-400 hava savunma sistemlerini de sattı.

Chels Michta, Avrupa Politika Analizi Merkezi için yakın zamanda yazdığı bir makalede, liderlerin resmi bir askeri ittifak imzalamamış olmasına rağmen, bu tür hamlelerin ABD ve müttefikleri için büyük endişe kaynağı olması gerektiğini yazıyor.

Michta, "Tam ölçekli bir Çin-Rusya ittifakı, ABD'ye Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana karşılaştığı hiçbir tehditten farklı bir tehdit sunacaktır" diye yazıyor.

ABD ordusuna yeni tehditle mücadele çağrısı
Soğuk Savaş sırasında Pentagon, bir büyük savaşı ve iki küçük savaşı aynı anda yürütebilmeyi planladı. Ancak değişen tehditler karşısında, büyük bir savaşta mücadele edebilmek ve diğer saldırıları caydırabilmek için stratejisini değiştirdi.

Ekim ayında ABD'nin Stratejik Duruşuna İlişkin Kongre Komisyonu, Çin ve Rusya'nın yükselişi nedeniyle ABD'nin artık "Soğuk Savaş'ın en karanlık günlerinde bile geçmişte yaşananlardan temelde farklı" tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. .

Pentagon'a Çin ve Rusya ile eş zamanlı savaş olasılığına karşı hazırlıklı olmak için planlarını gözden geçirmesi çağrısında bulunuldu.

"Rusya-Çin ekseni, hem Avrupa hem Asya'nın yanı sıra Orta Doğu'da güvenliği ele almak zorunda kalacağımız göz önüne alındığında, Pekin ve Moskova koordineli bir şekilde devam ederken zayıf düşme riskiyle birlikte ABD için çok büyük bir tehdit oluşturuyor." Ward, "onların ilgili bölgesel hedefleri var" dedi.

men-67636.jpg

Bazı uzmanlar, güçler arasında uzun süredir devam eden gerilimlere ve Çin'in kazançlı Batı pazarlarıyla güçlü bağlarını sürdürme arzusuna işaret ederek, Rusya-Çin ittifakının istikrarı konusunda şüpheci olmaya devam ediyor.

Ancak otoriter liderler arasında askeri bir anlaşma olasılığı, uzmanlara göre ABD'nin kendisini buna hazırlaması gerekiyor.

ABD'nin küresel ittifakları, rakip süper güçlerin oluşturduğu tehdidi dengeleme kapasitesi açısından son derece önemlidir. Ward, özellikle Avrupa'da acilen adım atmaları ve askeri kapasitelerini artırmaları gerektiğini söyledi.

Ward, "ABD hâlâ her iki tehditle de başa çıkabilir, ancak bu, özellikle Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya-Çin jeopolitik 'koordinasyonunun' gerçek sonuçlarını gören Avrupalı müttefikler arasında yük paylaşımında önemli artışlar gerektirecektir" dedi.

Kaynak: Business Insider

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.