Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın en büyük elektrik kablosu 1,4 milyon evi aydınlatabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en büyük elektrik kablosu 1,4 milyon evi aydınlatabilir

Danimarka ve İngiltere'deki elektrik şebekelerini 765 km'lik bir deniz altı kablosuyla birbirine bağlayan, dünyanın en büyük ara konektörü olan Viking Link'in faaliyete geçmesine günler kaldı. Ara bağlantı daha düşük kapasiteyle çevrimiçi olacak ve sonunda Birleşik Krallık'ta 1,4 milyon eve güç sağlayacak.

cable-drum-3257862.jpg

Ara konektörler, bir elektrik şebekesindeki arz-talep dalgalanmalarının üstesinden gelmenin hızlı bir yolunu sağlar. Bunlar, enerjinin yenilenebilir kaynaklardan geldiği ve aralıklı olarak üretildiği bilinen bir dünyada özellikle önemlidir. Bu nedenle AB onlardan gelecekte bölgenin enerji güvenliğinde önemli bir rol oynamalarını bekliyor.

Birleşik Krallık şimdiye kadar anakarasını Fransa, Hollanda, Belçika ve Norveç gibi ülkelerin enerji şebekelerine bağlayan altı ara bağlantı inşa etti. En büyük ara bağlantı olan Viking Link, İngiltere ile Danimarka arasında inşa edildi ve bu yılın temmuz ayında tamamlandı.

Viking Link'in öne çıkan özellikleri

Viking Link projesi, Birleşik Krallık'taki National Grid ile Danimarkalı sistem operatörü Energinet arasındaki ortak çalışmadır. İki milyar avroluk proje, projenin planlanması ve yürütülmesine üç milyondan fazla çalışma saatinin yatırılmasıyla Aralık 2015'te başladı.

Ara konektörün inşaatı, 2019 yılında bakır, çelik, kağıt ve plastik kullanılarak yapılan yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) kablosunun deniz tabanına döşenmesiyle başladı. Kablo Hollanda, Almanya, Danimarka ve Britanya sularındaki dört ekonomik bölgeden ve gaz ve elektrik bağlantılarını taşıyan 40'tan fazla hattan geçiyor.

Proje, Lincolnshire'daki Bicker Fen'den Danimarka'daki Jutland'a kadar uzanıyor ve onları her iki ülkedeki mevcut trafo merkezlerine bağlamak için karada yeraltından geçen kablo çiftleri bulunuyor. Trafo merkezlerinin yakınına elektriği doğru akımdan alternatif akıma (AC) çevirebilecek dönüştürücü istasyonlar da kurulacak.

Azaltılmış kapasitede işlemler

Viking Link ara bağlantısının 1.400 MW kapasitede olması planlanmıştı ancak 29 Aralık'ta çok daha düşük bir kapasite olan 800 MW ile devreye girecek. Energinet bunu doğruladı. Bunun nedeni Batı Jutland yüksek gerilim şebekesinin şu ana kadar amaçlanan kapasiteye kadar geliştirilememiş olmasıdır.

Viking Link projesi, Batı Jutland şebekesinin dahil edilmesi göz önünde bulundurularak planlandı ve 2015 yılında projenin 400 kV yüksek gerilim kapasitesine yükseltilmesini içeriyordu. Ara bağlantı üzerindeki çalışmalar 2019'da başlarken, trafo merkezi yükseltmesi daha sıkı bir çevresel temizleme sürecinden geçti. henüz yeni alındı.

Viking Link projesinin işletimi Batı Jutland'daki trafo merkezine bağlı olsa da, iyileştirme çalışmaları ara bağlantının döşenmesiyle aynı zaman diliminde tamamlanamadı.

Viking Link'i tam kapasiteyle çalıştırmak için şebekeyi mevcut haliyle kullanmak, tesisin aşırı yüklenmesi riskini doğurabilir ve aynı zamanda bölgedeki elektrik arzını da tehdit edebilir. Dolayısıyla, Danimarka'nın yenilenebilir enerji projeleri Birleşik Krallık'taki 1,4 milyon eve temiz, yeşil enerji sağlayacak üretim kapasitesine sahip olsa da, şimdilik çok daha küçük bir sayı ara bağlantıdan yararlanabilecek.

Tesisin 2025 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteyle faaliyete geçmesi planlanıyor.

Kaynak: Interesting Engineering

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.