Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Şirket kanatsız 'bal peteği' rüzgar türbinlerini tanıttı - işte bu süper verimli teknolojinin temiz enerjinin ileriye doğru bir adım daha atmasına nasıl izin verebileceğini öğrenin

Hayır, Petek Gevreklerinden ya da arıların yaptığı peteklerden bahsetmiyoruz. Rüzgar türbini peteklerinden bahsediyoruz - Glasgow, İskoçya'dan Katrick Technologies, yenilenebilir enerjide oyunun kurallarını değiştiren bal peteği şeklinde bir rüzgar türbini geliştirdi.

image-20211018-122642-531a386e.jpeg?form

Katrick Technologies kendisini "daha yeşil bir gezegen için çevre dostu konseptler üzerinde enerji araştırmaları ve geliştirmeleri gerçekleştirerek yenilikçi mühendislik teknolojilerine odaklanmış" olarak tanımlayan bir girişimdir. Şirket start-up statüsüne rağmen rüzgar türbini teknolojisinde şimdiden önemli bir etki yarattı.

Geleneksel rüzgar türbinlerinin (fanları üstte dönen büyük olanların) kurulumu ve bakımı maliyetlidir. Ayrıca önemli miktarda araziye ihtiyaç duyuyorlar.

Katrick Technologies'in bir çözümü var: Yeni petek şeklindeki rüzgar türbinleri önemli ölçüde daha kompakt, bu da onları mevcut binalar ve benzer yapılar üzerine yerleştirilebilme özelliğiyle kentsel alanlar için daha uygun hale getiriyor.

Peki nasıl çalışıyorlar? Rüzgarı yakalamak için eski tip fan tasarımındaki tipik dönüşler yerine "salınımlı kanatçıklar" kullanıyorlar. Bu kanat profilleri daha düşük seviyedeki rüzgarların bile yakalanmasına olanak tanır ve dolayısıyla daha da sürdürülebilir enerji üretir.

Katrick bu süreci "kanat kanatlarının rüzgardan gelen kinetik enerjiyi mekanik salınımlara dönüştürdüğü ve bunların birleşerek elektriğe dönüştürüldüğü" şeklinde açıklıyor. Basit bir ifadeyle, kanat profilleri rüzgarın hareketini yakalıyor ve ardından bu hareketi enerjiye dönüştürüyor.

Kanatsız rüzgar türbinlerinin çoğunun daha sabit tasarımı, Yeşil İdeal'in kapsadığı gibi, bu rüzgar kulelerinin kuş çarpışmalarına diğer bina türlerine göre daha fazla yol açması ihtimalinin olmadığı anlamına gelir.

kanatsiz-ruzgar-turbunu.jpg

Katrick'inkiler daha çok altıgen fanlara benzer şekilde tasarlanmış; salınımlı kanatçıklar petek tasarımının sınırlı bölümlerinde oldukça yavaş hareket ediyor. Şirket bunun kuşlar açısından güvenliği konusunda henüz bir yorumda bulunmadı, ancak eğitimsiz bir göz bile hayvanların ve döküntülerin girmesini önlemek için bu türbinlerin etrafına kolayca ızgaralar yerleştirilebileceğini görebilir.

Bu tasarım, daha kompakt olmasının yanı sıra maliyetleri düşürür, yapımcısına göre "göze çarpmaz", "çevre ve yaban hayatı üzerinde minimum etkiyle" "küçük ayak izine" sahiptir ve uzun ömürlüdür.

2015 yılındaki MIT Teknoloji İncelemesi'nde olduğu gibi, kanatsız türbinlerin maliyetinin ve ayak izinin daha düşük olmasına rağmen, daha az enerji yaratma potansiyeli ile işlevsellik açısından paranın karşılığını daha az verdikleri yönünde eleştiriler var.

Bu özel tasarım, dikey olarak inşa edilen geleneksel bir rüzgar türbiniyle aynı gücü yaratmak için muhtemelen çok daha fazla yatay gayrimenkul gerektirecektir. Katrick ise web sitesinde "yol kenarındaki panellerimizin yalnızca 1 km'sinin her yıl 80.000 Tesla 90kW arabayı şarj edebileceğini veya 760 eve güç sağlayabileceğini" söylüyor.

Her durumda, daha küçük, daha basit ve daha güvenli tasarımın artıları, eksilerinden daha ağır basabilir. Energy Industry Review, bu tasarımın "yenilenebilir enerjinin üretilme biçiminde devrim yaratabileceğini" bile söyledi.

Katrick Technologies, yenilenebilir enerji ve rüzgar konusunda etki yaratan tek şirket değil. Texas şirketi Aeromine ayrıca kompakt ve verimli bir rüzgar türbinine sahip ve rüzgar türbini tasarımları yarış arabalarından modelleniyor ve güneş panelleriyle birlikte çalışıyor. Her iki model de aktif geliştirme aşamasındadır.

Kaynak: TCD

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.