Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beyin Otopsileri Alzheimer Hastalığının Arkasında Yeni Bir Suçluyu Gösteriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Beyin Otopsileri Alzheimer Hastalığının Arkasında Yeni Bir Suçluyu Gösteriyor

İnsan beyin dokusunun analizi, sağlıklı beyinlerle karşılaştırıldığında Alzheimer hastalığı olan beyinlerde bağışıklık hücrelerinin nasıl davrandığına ilişkin farklılıkları ortaya koyuyor ve bu da potansiyel yeni bir tedavi hedefine işaret ediyor.

Ağustos ayında yayınlanan Washington Üniversitesi liderliğindeki araştırma, Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerindeki mikrogliaların daha sık iltihaplanma öncesi durumda olduğunu ve bu durumların koruyucu olma olasılığını azalttığını keşfetti.

BrainChangesInAlzheimersNeurons.jpg

Mikroglia, atıkları temizleyerek ve normal beyin fonksiyonunu koruyarak beynimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan bağışıklık hücreleridir.

Enfeksiyona yanıt olarak veya ölü hücreleri temizlemek için, bu becerikli şekil değiştiriciler daha az cılız hale gelebilir ve istilacıları ve çöpleri yutmak için daha hareketli hale gelebilir. Ayrıca gelişim sırasında sinapsları 'budayıp', bu da beynimizin iyi çalışması için devrelerin şekillendirilmesine yardımcı olur.

Alzheimer'da nasıl bir rol oynadıkları kesin değil, ancak yıkıcı nörodejeneratif hastalığı olan kişilerde bazı mikroglialar çok güçlü tepki veriyor ve beyin hücrelerinin ölümüne katkıda bulunan iltihaba neden olabiliyor.

Ne yazık ki, Alzheimer için anti-inflamatuar ilaçların klinik deneyleri önemli etkiler göstermedi.

Mikroglia'nın Alzheimer hastalığındaki rolünü araştırmak için, Washington Üniversitesi'nden sinir bilimcileri Katherine Prater ve Kevin Green, birçok ABD kurumundan meslektaşlarıyla birlikte, geni incelemek için araştırma donörlerinden (12'si Alzheimer hastası ve 10 sağlıklı kontrol) alınan beyin otopsi örneklerini kullandılar. mikroglia aktivitesi.

Tek çekirdekli RNA dizilimini geliştirmek için yeni bir yöntem kullanan ekip, hücrelere ne yapacaklarını söyleyen benzersiz gen ekspresyonu setine dayanarak beyin dokusunda 10 farklı mikroglia kümesini derinlemesine tanımlamayı başardı.

Kümelerden üçü daha önce görülmemişti ve bunlardan biri Alzheimer hastalığı olan kişilerde daha yaygındı. Bu tür mikroglia, iltihaplanma ve hücre ölümüyle ilgili olan genleri etkinleştirir.

Genel olarak araştırmacılar, Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerindeki mikroglia kümelerinin, iltihap öncesi durumdakiler olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

Bu, beyin hücrelerine zarar verebilecek ve muhtemelen Alzheimer hastalığının ilerlemesine katkıda bulunabilecek inflamatuar moleküller üretme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerindeki mikroglia türlerinin koruyucu olma olasılığı daha düşüktü; bu durum onların ölü hücreleri ve atıkları temizleme ve sağlıklı beyin yaşlanmasını destekleme konusundaki ağırlıklarını azaltma yeteneklerini tehlikeye atıyordu.

Bilim insanları ayrıca mikrogliaların zaman içinde türlerini değiştirebileceğini de düşünüyor. Yani bir kişinin beynine bakıp ne tür bir mikrogliaya sahip olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz; Mikrogliaların zaman içinde nasıl değiştiğini takip etmek Alzheimer hastalığına nasıl katkıda bulunduklarını anlamamıza yardımcı olabilir.

Prater, "Bu noktada mikrogliaların patolojiye mi neden olduğunu veya patolojinin bu mikrogliaların davranışlarını değiştirmesine mi neden olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

Bu araştırma henüz başlangıç aşamasında ama bu hücrelerin Alzheimer hastalığındaki rolüne dair anlayışımızı ilerletiyor ve bazı mikroglia kümelerinin yeni tedaviler için hedef olabileceğini öne sürüyor.

old-peoples-home-63617.jpg

Ekip, çalışmalarının Alzheimer hastalığı olan kişilerin yaşamlarını iyileştirebilecek yeni tedavilerin geliştirilmesine yol açacağından umutlu.

Prater, "Artık bu mikrogliaların genetik profillerini belirlediğimize göre, tam olarak ne yaptıklarını bulmaya çalışabilir ve umarım Alzheimer hastalığına katkıda bulunabilecek davranışlarını değiştirmenin yollarını belirleyebiliriz" dedi.

"Ne yaptıklarını belirleyebilirsek, bu hastalığı önleyebilecek veya yavaşlatabilecek tedavilerle davranışlarını değiştirebiliriz."

Kaynak: Science Alert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.