Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 11 Aralık , 2023 Admin Gönderi tarihi: 11 Aralık , 2023 Çalışma, beklenmedik demografik özelliklerin kanda en yüksek tehlikeli kimyasal konsantrasyonuna sahip olduğunu ortaya koyuyor PFAS olarak bilinen zararlı kimyasallar yiyeceklerde, suda ve günlük olarak kullandığımız eşyalarda bulunabilir. Genellikle "sonsuza kadar kimyasallar" olarak anılan bu kimyasallar, insanlarda veya çevrede parçalanamaz ve kanser türleri, doğum kusurları ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. O kadar yaygınlar ki, artık insan kan örneklerinde bulunabiliyorlar ve bir çalışma, belirli bir demografik grubun vücutlarında diğerlerine göre daha yüksek seviyelere sahip olduğunu buldu. Ne oluyor? PFAS olarak kısaltılan per- ve poliflorlanmış alkil maddeler, 1940'larda DuPont tarafından geliştirildi ve yapışmaz pişirme kapları, su geçirmez giysiler ve leke tutmayan ürünlerde kullanılan Teflon'un yaratılmasına yol açtı. O zamandan bu yana onlarca yıldır üretimde kullanılıyorlar, ancak sağlık üzerindeki etkileri, Batı Virginia'daki Parkersburg'da bir DuPont fabrikasının yakınındaki su kaynağını kirleterek çalışanların ve bölge sakinlerinin yaşamlarını etkiledikleri açıkça ortaya çıkınca ortaya çıktı. DuPont'un, Parkersburg'da kimyasallara maruz kalan kişilerden açılan toplu dava sonrasında milyonlar ödemek zorunda kalmasına ve hatta benzer şirketlerle yapılan yasal anlaşmalarda daha da fazlasını ödemesine rağmen, PFAS bugün kullandığımız birçok üründe hâlâ mevcuttur. Forever kimyasalları şaşırtıcı olmayan bir şekilde dünya çapında daha yaygın hale geliyor. Guardian tarafından özetlenen hakemli bir çalışma, Asyalı Amerikalıların kanlarında İspanyol olmayan beyaz insanlara kıyasla %88 daha yüksek ortalama PFAS düzeylerinin bulunduğunu ortaya çıkardı. Asyalı Amerikalılarda PFAS seviyeleri neden daha yüksek? Araştırma, Asyalı Amerikalıların neden demografik özellikler arasında en yüksek seviyelerin arasında olduğuna dair bir sonuca varmadı. Ancak çalışma lideri Shelley Liu, Guardian'a olası bir nedenden bahsetti. Liu, balığın PFAS'a maruz kalmanın ana kaynağı olduğunu, dolayısıyla diyetlerinde daha yüksek düzeyde deniz ürünleri bulunan popülasyonların daha fazla risk altında olabileceğini gözlemledi. Guardian'ın haberine göre, araştırmada "Hispanik olmayan Siyah ve beyazların PFAS düzeylerinde istatistiksel bir eşitsizlik olmadığı ve Meksikalı Amerikalıların düzeylerinin beyazlardan daha düşük olduğu" tespit edildi. Sonsuza dek kimyasallara maruz kalmamızı nasıl sınırlandırabiliriz? Yaşam için gerekli birçok şeyin içinde bulunması ve parçalanamaması nedeniyle kimyasallardan sonsuza dek kaçınmak neredeyse imkansızdır, ancak aşırı maruz kalmayı önlemek için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır. Temiz Su Eylemi, ürünün PFA/PFOA içermediği iddia edilse bile yapışmaz pişirme kaplarından kaçınılmasını önerir. Paslanmaz çelik veya dökme demir tencere ve tavalar çok daha güvenli bir alternatiftir. Bu arada, diğer tavsiyeler arasında yiyecek ve yemek artıkları için kendi metal veya cam kaplarınızı kullanmak, mikrodalgada pişirilebilen patlamış mısır poşetlerinden uzak durmak, mobilyalarda leke tutmaz kaplamalardan kaçınmak ve Scotchgard ve Gore-Tex gibi kumaşlardan yapılmış dış mekan kıyafetleri satın almamak yer alıyor. Kaynak: TCD Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.