Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Konserve Ton Balığının Yemeden Önce Durulanması Gerekir mi?

Protein açısından zengin konserve ton balığı, sporcular ve spor salonuna gidenler arasında favori bir atıştırmalıktır. Olduğu gibi yiyebilir, sebzelerle karıştırabilir veya pirinç, makarna, patates veya yumurta ile servis edebilirsiniz. Örneğin, bu Güneybatı ton balığı ve pirinç salatası 20 dakikadan kısa sürede hazır oluyor ve doyurucu bir öğle veya akşam yemeği oluyor. Ancak canınız sıcak bir yemek çekiyorsa güveçlere ton balığı, kırmızı biber, poke kaseleri veya omlet ekleyin.

 

Sudaki bir kutu hafif ton balığı yaklaşık 220 kalori, 41 gram protein ve 5 gram yağ içerir. Aynı zamanda iyi bir D vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve diğer temel besin kaynağıdır. Potansiyel bir dezavantaj, kutu başına 648 ila 704 miligram arasında değişen yüksek sodyum içeriğidir. Bu, FDA tarafından önerilen maksimum günlük sodyum alımının (2.300 miligram) neredeyse üçte biri kadardır. Amerikan Kalp Derneği, sodyum alımımızı günde 1500 miligramla sınırlamanın en iyisi olduğunu söylüyor.

Rutgers Üniversitesi'ndeki uzmanlar ton balığı, fasulye ve sebzeler gibi konserve ürünlerin durulanmasını öneriyor. Bu uygulama, yüksek tansiyonu veya kalp hastalığı olan kişilere fayda sağlayabilecek sodyum içeriğini azaltmaya yardımcı olur. Alternatif olarak, düşük sodyumlu konserve ton balığını da tercih edebilirsiniz, ancak mağazalarda yaygın olarak bulunmaz.

Konserve Ton Balığını Durulamak Sodyum İçeriğini %80'e Kadar Azaltabilir

Hem su hem de yağla paketlenmiş ton balığı, sodyum bakımından yüksektir; bazı türlerde kutu başına 700 miligramın üzerinde sodyum bulunur. Bu, füme somon veya kuru dana eti ile karşılaştırıldığında çok fazla görünmeyebilir, ancak günlük gıdalardaki sodyum hızla birikir. Bunu aklınızda tutarak, konserve ton balığını yemeden önce üç dakika veya daha uzun süre suda durulamak isteyebilirsiniz. Journal of the American Dietetic Association'da yayınlanan daha önceki bir araştırmaya göre, bu hile, sodyum içeriğini yüzde 80 gibi muazzam bir oranda azaltmaya yardımcı olabilir.

Sadece kutuyu açın ve balığı lavabonun üzerine yerleştirilmiş ince gözenekli bir süzgeç veya kevgir içine aktarın. Ton balığı yağla paketlenmişse, süzgeci büyük bir kasenin üzerine koyun. Mümkün olduğu kadar fazla sıvıyı çıkarmak için kaşığın arkasıyla hafifçe bastırın. Daha sonra ton balığını soğuk akan su altında bir kaşıkla çevirerek durulayın. İşiniz bittiğinde kaşıkla fazla suyunu sıkın ve ton balığını bir tabağa aktarın.

Yukarıdaki çalışmaya göre bu numara süzme peynirde de işe yarıyor. Dezavantajı ise süzme peyniri veya konserve ton balığını suyla durulamanın kalsiyum içeriğini yarı yarıya azaltabilmesidir. Ancak ton balığı bu mineral açısından çok zengin değildir ve kalsiyum alımınızı artırmak için yiyebileceğiniz pek çok başka yiyecek vardır. Yunan yoğurdu, inek sütü, soya sütü, siyah fasulye ve bademlerin hepsi harika seçeneklerdir.

Düşük Sodyumlu Konserve Ton Balığı Buna Değer mi?

İşteyken veya hareket halindeyken konserve ton balığını suda durulamak bir seçenek değildir. Elbette, bunu evden çıkmadan önce de yapabilirsiniz, ancak bu tam olarak uygun değildir. Bir alternatif, çok az tuz eklenmiş veya hiç tuz eklenmemiş, düşük sodyumlu konserve ton balığıdır. Bir kutu (süzülmüş), markaya bağlı olarak yaklaşık 65 miligram sodyum veya önerilen maksimum günlük sodyum alımının %3'ünü sağlar. Bu, diğer konserve ton balığı çeşitleriyle karşılaştırıldığında yaklaşık %10 daha az sodyum demektir.

Rahatlığa öncelik veriyorsanız bu seçenek mantıklıdır. Daha da iyisi, porsiyon başına yalnızca 33 miligram sodyum içeren çiğ ton balığı almayı düşünün. Daha pahalı olmasına rağmen, önceden pişirip ardından üç aya kadar dondurabilirsiniz. Taze ton balığının tadı bifteğe benzer ve ızgarada pişirilebilir, kızartılabilir, fırında pişirilebilir veya buharda pişirilebilir. Konserve versiyonundan farklı olarak hafif, narin bir tada ve nötr bir kokuya sahiptir, bu da onu kalabalık bir kafeteryada iş günü öğle yemeği için ideal kılar.

Kaynak: Daily Meal

can-4907201.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.