Gönderi tarihi: 6 Aralık , 2023 1 yıl Admin En Çok Çip Nerede Üretilebilir? Yarı iletkenler onlarca yıldır otomotiv ve bilgi işlem endüstrilerinin ayrılmaz parçaları olmasına rağmen, yapay zeka hakimiyeti yarışı ve giderek daha fazla dijital altyapımızın buluta taşınması, Intel gibi şirketlerin yüksek kapasiteli veri merkezlerine ve çip üretimine olan ihtiyacını büyük ölçüde artırdı. Samsung veya Tayvan merkezli TSMC. Ancak küresel gelir payında ABD şirketlerinin başı çekmesine rağmen ülkede üretim kapasitesi bulunmuyor. SEMI'deki pazar analistlerinin verilerine göre, toplam üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 70'i Güney Kore, Tayvan ve Çin'de bulunuyor. Amerika kıtası, 2022'de yüzde 13'lük payla Japonya'nın ardından beşinci sırada yer alıyor. Onlarca yıl önce, 1990'da imalat kapasitesinin yüzde 37'sini ABD, yüzde 44'ünü Avrupa ve yüzde 19 ile Japonya'yı karşılıyordu. İkincisi, 1980'lerde yarı iletken bir güç merkezi olarak görülüyordu ve 1988'de dünya çapındaki çip satışlarının yüzde 51'ini oluşturuyordu. Ada ülkesinin 90'lı yıllarda ekonomik balonunun patlaması, teknolojik liderlik rolünü Batı ekonomilerine kaptırmasına neden oldu. Biden yönetimi, eski imalat hakimiyetinin en azından bir kısmını geri kazanmak için Ağustos 2022'de CHIPS ve Bilim Yasasını geçirerek, araştırma ve üretim açısından geride kalan yerli çip endüstrisini desteklemek için yaklaşık 280 milyar dolar ayırdı. Bu önlemin ABD'nin en büyük ekonomik rakibi olan Halk Cumhuriyeti'ni geride bırakması için yeterli olup olmayacağını zaman gösterecek. Bu grafik için kullanılan veriler, SEMI tarafından hazırlanan iki yıllık Fab Outlook'tan birine dayanmaktadır. 200 mm'lik levhalar hâlâ yaygın olarak üretilip kullanılıyor olsa da, grafik 2001 yılında piyasaya sürülen, daha fazla çip barındırabilen ve daha uygun maliyetli olduğu düşünülen 300 mm'lik levhalara odaklanıyor. 2022 yılında yeni standart ve önceki standart benzer seviyelerde üretim hacmi sergiledi ancak bu rakamların önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde değişeceği tahmin ediliyor. SEMI, 2026 yılı için aylık 9,6 milyon 300 mm'lik levha hacmini öngörürken, 200 mm'lik levha üretiminin ayda 7,7 milyon olacağı iddia ediliyor. İkinci kategoride Çin, imalat kapasitesi bakımından önde gelirken, Japonya ve Tayvan sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Bu grafik küresel yarı iletken üretim kapasitesinin dağılımını göstermektedir. Kaynak: Statista
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.