Gönderi tarihi: 23 Kasım , 2023 1 yıl Admin Elektrikli arabaların yakında çok daha ucuz hale gelmesinin 3 nedeni Bazı otomobil üreticileri elektrikli araçların çok pahalı olduğunu söyleyerek EV üretimini yavaşlatıyor. Elektrikli araç satın almak isteyen sürücülerin yüksek bir prim ödemek zorunda olduğu konusunda haklılar. Ancak yeni piller, üretim yöntemleri ve geliştirilmiş şarj ağları fiyatların düşeceği anlamına geliyor. Elektrikli araçların satın alınabilirlik sorunu var. Kelley Blue Book verilerine göre Eylül ayında ortalama fiyat 50 doların biraz üzerinde seyrederken çok fazla ucuz seçenek yok. Otomobil yöneticileri, elektrikli otomobillere olan talebin bu yıl düşmesinin büyük nedeni olarak yüksek fiyatları gösterdi. Sonuç olarak birçoğu EV planlarını yavaşlattı; Ford 12 milyar dolarlık bir yatırımı erteledi ve General Motors 2024'ün ilk yarısına kadar 500.000 EV üretme planlarından vazgeçti. Ancak tüm bunlar yakında değişmek üzere olabilir. Atlas Kamu Politikası'na göre, bu yıl ABD'de 1 milyondan fazla elektrikli aracın satılmasının beklenmesi ve binek otomobil pazarının %9'luk rekor bir paya sahip olmasıyla elektrikli araç satışları artıyor. Bloomberg verilerine göre 2023'ün ilk üç ayında elektrikli araçlar Çin'deki satışların %33'üne, Almanya'daki satışların ise %35'ine ulaştı. Tesla'nın gelecek yıl 25.000 Euro'luk (27.000 $) bir otomobili üretime sokmayı planladığı bildiriliyor ve elektrikli araçların arkasındaki teknolojideki bir dizi hızlı gelişme, fiyatların yakında düşmesine neden olabilir. Goldman Sachs, elektrikli araçların bu on yılın ortasında benzinli araçlarla fiyat eşitliğine ulaşacağını bile düşünüyor. İşte elektrikli arabaların daha uygun fiyatlı hale gelmesinin üç nedeni. 1. Daha ucuz pil paketleri Herhangi bir EV'nin açık ara en pahalı kısmı bataryadır ve ani batarya fiyatları otomobil üreticilerini çok etkiledi. Ancak uzun vadeli eğilim hâlâ daha ucuz pil paketlerine doğru ilerliyor. Fiyatlar 2022'de artmış olabilir ancak Enerji Bakanlığı, lityum iyon pil paketinin fiyatının 2008 ile 2022 arasında %89 oranında düştüğünü tahmin ediyor ve Goldman Sachs, pil fiyatlarının 2025 yılına kadar %40 daha düşeceğini söylüyor. Birleşik Krallık EV üreticisi Smart'ın başkanı David Browne, Business Insider'a şunları söyledi: "Pil, elektrikli araçlarda en büyük maliyet kalemidir ve başka yerlerde gördüğünüz teknoloji fiyat eğrilerinin aynısına tabidir." Bu yükün başında, lityum bazlı güç hücrelerinden daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli olan, sodyum iyon piller de dahil olmak üzere yeni EV pil sınıflarının geliştirilmesi yer alıyor. Ve daha hafif ve daha fazla menzile sahip katı hal piller. Ekim ayında Toyota, katı hal teknolojisinde 2020'lerin sonuna kadar pillerinin ağırlığını yarıya indirmeye olanak sağlayacağını söylediği bir atılım yaptığını duyurdu. Üreticiler yapılacak daha fazla atılım olduğunu düşünüyor. Browne, "Pil geliştirmede yalnızca yüzeyini çiziyoruz" dedi. "İçten yanmalı motorlarla çalışırken verimlilikteki en küçük gelişmenin peşindeydiniz çünkü insanlar yüz yılı aşkın süredir bunun üzerinde çalışıyordu" dedi. "Ancak pil teknolojisi o kadar hızlı ilerliyor ki ve o kadar çok heyecan verici gelişme var ki, verimliliği artırmak için yapabileceğimiz çok şey var" diye ekledi. 2. Daha fazla şarj noktası Elektrikli araçların kitlesel olarak benimsenmesine giden yolda bir diğer hız tümseği de ABD'nin Los Angeles gibi büyük şehirlerde bile hala düzensiz olan şarj ağıdır. Columbia Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği profesörü olan Matthias Preindl, BI'ya şarj ağlarını güçlendirmenin üreticilerin güçlü menzil artırıcı pillere daha az önem vermesine olanak tanıyacağını, araçlarını daha hafif ve üretimi daha ucuz hale getireceğini ve bunun da daha düşük fiyatlar anlamına geleceğini söyledi. tüketici. Tesla'nın Kuzey Amerika Şarj Standardı ve CSS ağı, ABD'de faaliyet gösteren iki büyük şarj ağıdır. Tesla'nın ağı hızla genişliyor ve şirket, sunduğu şarj cihazı sayısını 2024 yılına kadar iki katına çıkarmayı planlıyor. Hem Ford hem de GM, EV'lerinin 2024'ten itibaren Tesla süper şarj cihazlarını kullanacağını duyurmasıyla bu aynı zamanda endüstri standardı haline geliyor - Cox Automotive direktörü Stephanie'nin söylediği bir şey Valdez Streaty, ABD'nin şarj altyapısının güçlendirilmesine yardımcı olacağına inanıyor. BI'ye şöyle konuştu: "Evlat edinme açısından bakıldığında, bir tüketici gerçekten de içten yanmalı motorlu araçla (içten yanmalı motorlu araç) yaşadığı deneyimin aynısını yaşamak istiyor; burada hiçbir zaman bir engel teşkil etmiyor." "Şarj altyapısı söz konusu olduğunda en önemli şeyin standardizasyon olacağını düşünüyorum" dedi. 3. Ölçek ekonomileri Otomotiv şirketleri için en önemli baş ağrılarından biri, elektrikli araç üretme maliyetini düşürmenin en iyi yolunun daha fazla elektrikli araç üretmek olmasıdır. Valdez Streaty, "Elektrikli arabalardan gerçekten para kazanmaya başlamak ve maliyetleri düşürmek için belirli bir ölçeğe ulaşmanız gerekiyor" dedi. "Üretim sürecinde daha fazla yenilik ve gelişmiş verimlilik görmeye başlıyorsunuz" diye ekledi. Bu, yavaşlayan talep karşısında EV üretim hedeflerini giderek daha fazla düşürmeye yönelen eski otomobil üreticileri için bir sorun. Tesla gibi bazı şirketler, arabalarının seri üretim şeklini değiştirerek maliyetleri düşürüyor; Elon Musk'un firması, yüksek basınçlı kalıplara dökülen erimiş metal yoluyla araba gövdesinin büyük parçalarını üretmeye olanak tanıyan "gigacasting" adı verilen yeni bir sürece öncülük ediyor. . Toyota gibi diğer firmalar da üretim tesislerinin hem daha hafif hem de daha ucuz arabalar üretmesine olanak tanıyan benzer yöntemleri benimsemek için yarışıyor. Ancak yeni yöntemin araba parçalarını değiştirmeyi zorlaştırabileceğine dair endişeler var ve Browne, Tesla'nın taktiklerinin maliyetleri düşük tutmak için iyi olsa da onarım maliyetlerinde artışa yol açabileceğini söyledi. "Eğer arabanın yan tarafında büyük bir mega parça varsa ve birisi buna zarar verirse, tamir masraflarıyla ilgili bir sorununuz olur" dedi. Yeni üretim tekniklerinin yanı sıra, büyük otomobil üreticileri, o kadar hızlı yapmasalar bile, EV montaj hatlarını genişletmeye devam ediyor ve bu, EV fiyatları için iyi bir haber. Preindl, "Gördüğümüz zorluklardan birinin elektrikli araç üretimini hâlâ artırıyor olmamız olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla üretim arttıkça fiyatların da uzun vadede düştüğünü göreceğiz" dedi. Kaynak: BI
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.