Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil, yakında heyecan verici yeni bir projeye ev sahipliği yapabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil, yakında heyecan verici yeni bir projeye ev sahipliği yapabilir: 'Sınırlı süreler için tolere edilebilir maruz kalma seviyeleri'

chernobyl-3501732.jpg

Dünyanın en bilinen nükleer felaketinin yaşandığı yer olan Çernobil, 1986'daki kötü şöhretli reaktör erimesinden bu yana esasen terk edilmiş durumda; bunun haklı bir nedeni var, çünkü bölge radyasyonla kirlenmiş durumda.

Bununla birlikte Ukrayna şimdi Çernobil'e yeniden enerji üretmesini sağlayacak bir dönüşüm sağlamayı planlıyor. Ancak bu sefer devasa bir rüzgar santrali olacak.

Popular Mechanics'in bir raporuna göre mevcut plan, Çernobil'i Avrupa'nın en büyüklerinden biri olacak tek gigawatt'lık bir rüzgar santraline dönüştürmek. Rapora göre, rüzgar santrali tam kapasiteyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınındaki 800.000 eve enerji sağlayabilir.

İşçilerin ışınımlı bölgede vakit geçirmesinin gerçekten güvenli olup olmayacağına gelince, cevaplar biraz belirsiz. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na göre atmosferde hâlâ radyoaktif madde var, ancak bu madde "sınırlı bir süre boyunca tolere edilebilir maruz kalma seviyelerinde" mevcut.

Ancak geçen yıl Rus askerlerinin elektrik santralinin yakınındaki toprağı kazdıktan sonra radyasyon hastalığına yakalandıklarına dair raporlar da vardı. Rus kuvvetleri Ukrayna'yı işgali sırasında Çernobil bölgesini ele geçirdi ve terk etmeden önce birkaç hafta orada tuttu.

Ukrayna hükümeti ve projeyi inşa etmek üzere görevlendirilen Alman şirketi Notus Energy'nin hala nasıl güvenli bir şekilde ilerleyebileceğini değerlendirdiği bildiriliyor. Projelerle ilgili kesinlikle endişeler olsa da, halihazırda çok sayıda enerji santrali altyapısı mevcut olduğundan Çernobil sahasının da büyük avantajları var. Ayrıca, radyasyon bölgesi hâlâ hayalet bir kasaba olduğundan, proje nedeniyle hiçbir bölge sakini yerinden edilmeyecek.

Aynı zamanda, dünyanın enerjiyle ilgili en kötü felaketlerinden birinin, Ukrayna'nın zararlı kirli enerji kaynaklarından uzaklaşmasına olanak tanıyan temiz, yenilenebilir enerji üretebilen modern bir enerji santraline dönüştürülmesiyle ilgili hoş bir simetri var.

Ukrayna'nın ekoloji bakan yardımcısı Oleksandr Krasnolutskyi, "Kiev'e yeşil elektrik sağlayan temiz, iklim dostu enerjinin sembolü haline gelebilir" dedi.

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.