Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Elektrikli Arabalar Gelecek On Yılda Nasıl Gelişecek veya Evrilecek?

EV ortamı son on yılda muazzam bir şekilde değişti ve önümüzdeki dönemde daha da gelişmek üzere. Katı hal pilleri gibi yenilikler, şarj süresini azaltarak ve pil menzilini ve ömrünü artırarak elektrikli otomobilin gelişimini kolaylaştıracak şekilde ayarlanmıştır. Büyük otomobil üreticilerinin, gelecekteki elektrikli otomobiller lehine gazla çalışan otomobillerin üretimini azaltma yönündeki planları sürüyor.

electric-car-1458836.jpg

Jaguar gibi bazı üreticiler, 2025 gibi erken bir tarihte yalnızca elektrikli otomobiller üretmeyi planlıyor. EV'lerin çevre dostu, daha sessiz ve bakımının içten yanmalı muadillerine göre daha ucuz olduğu bilinmesine rağmen, edinilmeleri pahalı ve yeniden şarj edilmeleri zahmetli. Bu, elektrikli araçların neden yollardaki 250 arabadan yalnızca birini ürettiğini açıklıyor. Ancak EV endüstrisindeki teknolojik atılımlar yakında bu sorunları çözecek.

Elektrikli Arabalar Gerçekten Gelecek mi?

Dünya net sıfır emisyona giden yolda programın çok gerisinde. Hükümetler, arayı kapatmak için insanları elektrikli araç satın almaya teşvik ediyor ve otomobil üreticilerine tamamen elektrikli araçlar üretmeye başlamaları için baskı yapıyor. Elektrikli araçlar çevre için faydalı olsa da sektörün geleceği sanıldığı kadar kolay değil. Elektrikli otomobillerin gelecek tahminleri üç ana faktöre dayanıyor. Öncelikle pil teknolojisi geleceğin elektrikli otomobillerinin rahatlığını sağlamalı. İkincisi, destekleyici altyapının genişletilmesi gerekiyor. Ve son olarak geleceğin elektrikli otomobillerinin maliyetinin düşürülmesi gerekiyor.

Bir arabayı şarj etmenin saatler sürdüğü veya şarj istasyonlarının yetersiz olduğu bir ortamda tamamen elektrikli araçların yollarda kalma şansı yok. Neyse ki pil teknolojisinde şu ana kadar kaydedilen ilerleme son derece umut verici. 25 dakikanın altında şarj olabilen çok çeşitli EV modelleri artık müşterilerin kullanımına sunuluyor. Hepsi bu kadar değil; yeni modellerin pil menzili ve ömrü, EV'leri İYM'li araçlara daha iyi bir alternatif haline getirecek kadar iyi hale geliyor.

Lucid Air Pure'un 2023 yılında tek şarjla 520 millik etkileyici bir yolculuğu başarması durumunda gelecekteki elektrikli otomobillerin ne kadar menzile sahip olacağını bir düşünün. Pil teknolojisindeki güncel gelişmelere ve şarj altyapısını genişletmeye yönelik mevcut planlara bakıldığında, elektrikli otomobillerin Benzinle çalışan arabaları rahatlık açısından geride bırakıyor ve karayolu taşımacılığının geleceği olarak zafere ulaşıyor.

Elektrikli Arabalar Çevreyi Gerçekten Nasıl Etkiliyor?

İY'lerden farklı olarak EV'ler egzoz borularından herhangi bir emisyon üretmiyor. Ancak bu onların varlığının çevreye hiçbir etkisi olmadığı anlamına gelmez. Elektrikli araçlar aynı zamanda gazla çalışan araçlara göre daha düşük olsa da karbon ayak izine sahiptir. Elektrikli araçları şarj etmek için kullanılan elektrik kömür veya doğal gazdan geldiğinden, elektriğin üretilmesinden kaynaklanan karbon kirliliği doğrudan elektrikli araçlarla ilişkilendiriliyor.

Dolayısıyla geleceğin elektrikli arabalarını şarj etmek için yeşil enerji kullanmak, onlardan kaynaklanan kirliliğin sıfır olması anlamına geliyor. EV pilleri çoğu insanın düşündüğü gibi çöplüklere atılmayacak. EV pilleri kullanım ömrüne ulaştıktan sonra geri dönüştürülebilir veya işyerlerinde veya evlerde ikincil enerji depolama cihazları olarak yeniden kullanılabilir. Belki de EV'lerin çevre üzerindeki en büyük etkisi pil üretim süreciyle ilişkilidir.

Pillerin üretiminde kullanılan kobalt ve lityum gibi hammaddelerin çıkarılması çevre sorunlarına yol açmaktadır. Kobaltın çıkarıldığı bölgelerde, madencilik işleminden kaynaklanan cüruf atıkları genellikle yakındaki toprağa ve suya sızarak onları zararlı kobalt metaliyle kirletiyor. Lityum madenciliği ayrıca büyük miktarlarda yeraltı suyu gerektirir ve bu da yerel sakinlerin su mevcudiyetini engeller.

Farklı Otomobil Şirketleri 2030'dan Önce Elektrikli Olacak

Elektrikli otomobilin evrimi, çoğu otomobil üreticisinin önümüzdeki on yılda elektriğe geçme planlarını duyurmasıyla başladı. Bazıları sıfır emisyon hedefine bağlılıklarını göstermek için agresif bir şekilde tamamen elektrikli araç modellerini piyasaya sürüyor. Örneğin Toyota ve Volkswagen Grubu, gelecek 70 yeni elektrikli otomobil modelini üretim planlarına dahil etme planlarını açıklayarak yeni bir kilometre taşı belirledi.

Bentley, bu girişimi desteklemek için 34 milyar dolarlık mali taahhütle 2030 yılına kadar tamamen elektrikli araçlara geçme planlarını duyurdu. 2030 yılına kadar yalnızca elektrikli araç üretme sürelerini dolduran diğer üreticiler arasında Jaguar, Cadillac, Volkswagen ve Volvo yer alıyor. Mercedes, yalnızca elektrikli araçların satışına yönelik zaman çizelgesini revize ederek son tarihi 2040'tan 2030'a çekti. Bu, AB'nin 2035 yılına kadar içten yanmalı gazlı ve dizel araçların satışına ilişkin önerdiği yasağa yanıt olarak geldi.

Elektrikli Arabalar İçin Yeterli Pil Var mı?

Büyük ölçekte elektrikli arabalara güç sağlamak için yeterli aküye sahip olmak, elektrikli arabaların geleceğinin önündeki en büyük engellerden biridir. EV'lerin kullandığı en gelişmiş piller artık lityum iyon pillerdir. Lityum bu pillerin üretiminde kritik bir bileşendir. Bu nedenle EV pillerinin tedariği büyük ölçüde lityumun mevcudiyetine bağlıdır.

Gezegenimizde çok büyük lityum yatakları var; şu ana kadar 88 milyon ton keşfedildi. Ancak bunun yalnızca bir kısmı (yaklaşık dörtte biri) ticari olarak çıkarılabilir. Bu, öngörülebilir gelecekte pil üretim ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olsa da, onu çıkarmak hâlâ büyük bir zorluk. 2030 yılına kadar EV pilleri üretmek için 250.000 ila 450.000 ton arasında lityuma ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.

2021 yılı itibarıyla yalnızca 105 ton üretildiği ve madencilik sürecinin tamamlanmasının birkaç yıl sürdüğü göz önüne alındığında, EV endüstrisinin gelecekte lityum kıtlığı nedeniyle pil kıtlığıyla karşı karşıya kalabileceği düşünülüyor. İyi haber şu ki uzmanlar, erişilebilir rezervleri artıran daha fazla çıkarılabilir lityum keşfetmeye devam ediyor.

Ayrıca, eski pillerden elde edilen lityumun yenilerinin üretimine yardımcı olmak üzere geri dönüştürülebileceği göz önüne alındığında, artan talebin karşılanmasına yardımcı olmak için daha yüksek bir geri dönüşüm oranı kullanışlı olabilir. İşin iyi tarafı, pil sorununun çoğunu çözmek için devrim niteliğinde yeni bir pil teknolojisi (katı hal pili) geliştiriliyor. Bu teknoloji amaçlandığı gibi çalışırsa, elektrikli araçların seri üretimi ve benimsenmesi beklenenden daha kısa sürede gerçekleşecek.

Kaynak: TopSpeed

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.