Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Soğutma sistemi klimanın yerini alabilir ve enerji kullanımını büyük ölçüde azaltabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Soğutma sistemi klimanın yerini alabilir ve enerji kullanımını büyük ölçüde azaltabilir

Hareketli parçaları olmayan veya çevreye zarar veren soğutucu sıvıları veya gazları olmayan bir soğutma sistemi, standart bir iklimlendirme sistemine göre neredeyse iki kat daha verimli çalışabilir ve bu da elektrik kullanımını azaltabilir.

windows-2584213.jpg

Çoğu klima ve buzdolabı, büyük miktarlarda ısıyı emmek veya serbest bırakmak için bir sıvının sıkıştırılmasına ve genişletilmesine dayanır. Bu sistemler nispeten ucuz ve üretimi basit olsa da, çok verimli değiller ve bu nedenle çok fazla enerji gerektiriyorlar (küresel olarak binalarda kullanılan elektriğin yaklaşık beşte biri) ve kullanılan soğutucuların çoğu çevreye zararlı.

Şimdi, Lüksemburg Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden Emmanuel Defay ve meslektaşları kurşun, skandiyum ve tantal metallerinden yapılmış, soğutucu içermeyen bir soğutma cihazı geliştirdiler. Tipik tek odalı klima ünitelerinin neredeyse iki katı olan yüzde 60'ın üzerinde maksimum verimliliğe ulaşabilir.

Jeolojik hidrojen enerji ihtiyaçlarımıza yeşil bir çözüm mü?

Yeraltı rezervlerinden hidrojen çıkarma planları iklim dostu olarak sunuldu ancak bunların küresel ısınmayı ne kadar artırabileceği hala belirsiz.

Teknoloji, elektrokalorik soğutma adı verilen bir prensibe dayanıyor; bu, bir malzemeye uygulanan bir elektrik alanının, elektrik yüklerinin yönünü değiştirmesi, sıcaklıkta geçici bir artışa ve ardından elektrik alanı kaldırıldığında bir azalmaya neden olması anlamına gelir.

Defay ve meslektaşları, soğutma sistemini oluşturmak için kurşun skandiyum tantalat olarak bilinen elektrokalorik malzemeden sekiz şeridi üst üste istiflediler ve bunları ısı taşıyan bir sıvı olan silikon yağına batırdılar. Bir elektrik alanı açıldığında ve şeritler ısındığında, sıvı sağa doğru hareket eder, soğuduğunda ise sola doğru hareket ederek yaklaşık 20°C farkla kalıcı sıcak ve soğuk bölgeler oluşturur.

Bu bölgeler, yağın borular aracılığıyla dolaşarak odaları veya nesneleri istenildiği gibi soğutmak veya ısıtmak için kullanılabileceği sıcak ve soğuk rezervuarlar olarak kullanılabilir.

Cihazın verimliliği teorik olarak yüzde 67 olmasına rağmen mevcut tasarım yüzde 12 civarında verimli. Defay, kurşun skandiyum tantalattan daha iyi bir termal iletken bulunursa bu durumun iyileştirilebileceğini söylüyor.

Kaynak: New Scientes

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.