Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İnternet kışın kötü geçeceğini söylüyor. İşte bilimin söylediği.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İnternet kışın kötü geçeceğini söylüyor. İşte bilimin söylediği.

Felaket tellallarına kulak asmayın.

wolves-1341881.jpg

Evet kış geliyor. Ancak, örneğin TikTok'ta milyonlarca kişi tarafından görüntülenen viral sosyal medya gönderilerinin tam tersine, profesyonel hava tahmincileri önümüzdeki 2034-2024 kışının özellikle acımasız olmasını beklemiyor. Aslında Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), ABD'nin büyük bir kısmının normalden daha sıcak olmasını beklerken, başka yerlerde genel olarak ortalamadan daha soğuk bir kışa dair net bir işaret yok. Ancak yine de kış olacak; Dünya eğik bir eksen üzerinde dönüyor, bu da Kuzey Yarımküre'nin kış aylarında daha az güneş ışığı alması anlamına geliyor.

NOAA'nın İklim Tahmin Merkezi Operasyonel Tahmin Şubesi başkanı Jon Gottschalck, Mashable'a "Genel olarak, tüm kış sezonu boyunca muhtemelen normalden daha sıcak bir kış olacak" dedi. "Fakat hava yine de soğuk olacak. Hala Arktik salgınları ve soğuk dönemleri yaşanacak."
(Daha sıcak bir kış mevsiminde bile, dondurucu Arktik hava patlamaları zaman zaman Aşağı 48'e doğru hücum eder.)

Aşağıda NOAA'nın ABD için 2023-2024 kış sıcaklık ve yağış tahminleri bulunmaktadır. En önemlisi, tahmin, belirli bir sonucun aksine, bu çevresel koşulların meydana gelme olasılıklarına (nedenleri aşağıda tartışılmaktadır) dayanmaktadır. Kırmızımsı tonlar, ortalamanın üzerinde sıcaklıkların olasılığını gösterir ve "ortalama", 1991-2020 arasındaki ABD iklim ortalamaları anlamına gelir. (NOAA bu ortalamaları her on yılda bir günceller.)

NOAA, "Ortalamadan daha sıcak koşullar için en büyük olasılıklar Alaska, Kuzeybatı Pasifik ve New England'ın kuzeyindedir" dedi.

Aşağıdaki viral gönderilere benzer, milyonlarca izlenen ve yüzbinlerce "beğeni" alan popüler videolarla karşılaşırsanız, isterseniz buna kesinlikle inanabilirsiniz (veya eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz), ancak bu eşleşmiyor Son yıllarda, bu yüzyılda büyük ilerleme kaydeden bir bilimsel disiplinde genel olarak etkileyici derecede doğru tahminler yapan profesyonel hava tahmincilerinin çalışmaları sayesinde.

2023-24 kış tahmini

NOAA'nın mevsimsel tahminleri günlük veya haftalık hava durumu tahminleri yapmaz (meteorologların bu tür yakın tahminler için daha güncel küresel hava durumu gözlemlerine ihtiyaçları vardır ve gelecekteki hava durumunun ne kadar uzağa tahmin edilebileceği konusunda bir sınır vardır), ancak özellikle tahmin yapmak isteyen birçok endüstri için faydalıdır. en olası hava koşulları için en iyi planlar. Mesela bu kış Güneydoğu'da yağmur yağması muhtemel.

NOAA'nın baş bilim adamı Sarah Kapnick yaptığı açıklamada, "Bu görünümler, enerji üreticilerinden emtia piyasalarına, tarımsal çıkarlardan turizme kadar ekonomimizin birçok sektörü ve sektörü için önümüzdeki sezona ilişkin kritik rehberlik sağlıyor." dedi.

Bu kışın tahminlerini bir dizi faktör etkiledi. Bazı önemli etkiler şunlardır:

El Niño: Gottschalck, "Başlıca etkenlerden biri El Niño'dur" dedi. Bu, Ekvator Pasifik Okyanusu'ndaki (Dünya yüzeyinin büyük bir bölümünü kaplayan) daha yüksek sıcaklıkların ABD'deki havayı önemli ölçüde etkilediği bir okyanus iklimi modelidir. El Niño yıllarında, kuzey ABD ve Kanada genellikle normalden daha kuru ve daha sıcaktır ve genel olarak Gottschalck, Kuzey Kutbu'na kıyasla Pasifik Okyanusu'ndan gelen havanın ABD üzerinden daha fazla dolaştığını, bunun da sıcaklıkları hafiflettiğini açıkladı. El Niño koşulları aynı zamanda fırtınaları daha da güneye sürükleyerek Aşağı 48'in güney kesimlerinde koşulların normalden daha yağışlı olmasına neden oluyor ve bu, bu yılın kış tahminlerine de yansıyor.

Artan sıcaklıklar ve iklim değişikliği: Atmosferde ısıyı tutan karbondioksit gazı arttıkça dünyanın temel sıcaklığı da artmaya devam ediyor (CO2 seviyeleri şu anda en az 800.000 yıldaki, ancak daha büyük olasılıkla milyonlarca yıldaki en yüksek seviyelerinde). Sonuç olarak, son yıllar ve on yıllar giderek daha sıcak hale geldi. NASA, "Geçtiğimiz dokuz yıl, modern kayıt tutmanın başladığı 1880'den bu yana en sıcak yıllar oldu" dedi.

Buna göre kışın ısınması bu mevsimsel tahmini etkiledi. "Uzun vadeli artan sıcaklık eğilimleri var. Bunlar göz ardı edilemez." Gottschalck dedi.

ABD Çevre Koruma Ajansı, NOAA verilerine dayanarak "1896'dan bu yana, bitişik 48 eyaletteki ortalama kış sıcaklıkları yaklaşık 3°F arttı" dedi.

Yaşadığınız yerdeki mevsimsel tahminlerin daha ayrıntılı bir dökümünü istiyorsanız sıcaklık ve yağış olasılıklarını gösteren etkileşimli bir harita sunan NOAA'nın İklim Tahmini web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kış aylarında yaklaşan tarihler için daha kesin bir tahmin istiyorsanız NOAA'nın altı ila 10 günlük tahminlerini izleyin: Bunlar kış planlaması için değerli bir varlıktır.

Kısacası: NOAA ve Ulusal Hava Durumu Servisi'nin görüşlerini izleyin, bir ceket getirin ve sosyal medyadaki "gerçeklere" karşı her zaman sağlıklı bir güvensizliğe sahip olun.

Kaynak: Mashable

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.