Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Canon, daha ucuz çiplere yol açabilecek yeni çip üretim teknolojisiyle ASML hakimiyetine meydan okuyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Canon, daha ucuz çiplere yol açabilecek yeni çip üretim teknolojisiyle ASML hakimiyetine meydan okuyor

Bildiğimiz ve sevdiğimiz çipler, gezegendeki en gelişmiş üretim yöntemlerinden bazılarıyla üretiliyor. En küçük düğümler milyarlarca dolarlık sermaye harcaması gerektiriyor ve bunun büyük bir kısmı mevcut pazar lideri ASML tarafından üretilen Ekstrem Ultraviyole Litografi makinelerine gidiyor. Ancak ufukta statükoyu değiştirmeyi amaçlayan, potansiyel olarak çiplerin maliyetinde düşüşe yol açacak yeni bir rakip ve heyecan verici bir teknoloji var.

2.%20semiconductor-lithography-fpa-3030i

Japonya merkezli elektronik devi Canon (Bloomberg aracılığıyla), 2 nm'ye kadar küçültülebileceğini iddia ettiği Nanoimprint Litografi teknolojisini geliştirdi. Bu, EUV litografisine rakip olacak kadar küçük ancak bu haberin daha önemli kısmı, Canon teknolojisinin "ASML'nin EUV araçlarından bir basamak daha düşük" bir fiyata sahip olacağı iddiası. Başka bir deyişle, Canon'un teknolojisi eşdeğer bir ASML makinesinin yalnızca onda birine mal olacak.

ASML, Hollanda merkezli bir şirkettir ve şu anda EUV makinelerinin tek tedarikçisidir. Bu tür bir pazar gücüyle, hemen hemen istediği fiyatı belirleyebilir; bu, ASML'nin en gelişmiş EUV teknolojisini satın almak için yalnızca en büyük şirketlerin yüz milyonlarca dolarlık fiyat etiketlerini karşılayabileceği anlamına gelir.

canon-cip-uretimi.jpg

Nanoimprint litografi hemen hemen göründüğü gibidir. NIL kullanılarak devreler esas olarak doğrudan bir plaka üzerine yazdırılır. Bu, kalıplara doğrudan bir reçine uygulanmasını ve ardından desenleri katılaştırmak için ultraviyole ışık kullanılmadan önce yüzey desenleri oluşturmak için bir kalıbın preslenmesini içerir. Ancak üretim verimi ve kusur potansiyeli şimdilik cevaplanmamış sorular olmaya devam ediyor.

Canon CEO'su Fujio Mitarai, Bloomberg'e şunları söyledi: "Nanoimprint teknolojisinin EUV'leri geride bırakmasını beklemiyorum, ancak bunun yeni fırsatlar ve talep yaratacağından eminim." Mitarai şöyle devam etti: "Halihazırda müşterilerden çok sayıda talep alıyoruz."

Nihai hedef, çip üreticilerinin daha düşük maliyetle veya daha küçük partiler halinde çip üretmesini sağlamaktır. Bardağın yarı dolu görüntüsünü almak için şirketler daha ucuz çipler alacak ve bu da son kullanıcılar için daha ucuz ürünlere yol açacak. Öte yandan bardağın yarısı boş olan görüş, çip üreticilerinin yüksek marjlar nedeniyle tasarruflarını yatırımcılara aktaracağı yönünde.

İşlerin ticari kısmına girmeyeceğim, ancak daha küçük, masalsı olmayan şirketlerin daha düşük maliyetle gelişmiş çipler üretebilmesi iyi bir şey olmalı. Tasarrufların tüketicilere aktarıldığını görmesek bile, çip üretim alanında daha fazla rekabet görmek sektöre zarar vermez. Daha ucuz araçlar ve üretim maliyetleri, daha fazla şirketin, normalde maliyeti engelleyici olacak düğümler üzerinde çip üretmesine olanak tanıyacaktır.

Bir sonraki GPU'nuz daha ucuz olmayabilir, ancak arabalardan TV'lere ve otomatik evcil hayvan besleyicilerine kadar her şeye giren o haber verilmeyen çiplerin tümü de işe yarayabilir. Neyse umut bu.

İyi şanslar Can'ım. Bakalım bu nereye varacak?

Kaynak: PC Gamer

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.