Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

İnsansı robotlar burada ama biraz garipler. Onlara gerçekten ihtiyacımız var mı?

Hem insana benzeyen hem de kullanışlı bir robot yapmak, popüler bilim kurgudan ilham alan onlarca yıllık bir mühendislik hayalidir.

 

technology-4256275.jpgEn son yapay zeka çılgınlığı, insansı bir araç yapma arayışına yönelik yeni bir yatırım dalgasını ateşlemiş olsa da, mevcut prototiplerin çoğu hantal ve kullanışsız olup, sahnelenen performanslarda gerçek hayatta olduğundan daha iyi görünmektedir. Bu, bir avuç startup'ın buna devam etmesini engellemedi.

Agility Robotics'in kurucu ortağı ve baş robot sorumlusu Jonathan Hurst, "Amaç en baştan başlayıp 'Hey, bir robotu insana benzetmeye çalışıyoruz' demek değil" dedi. "İnsanların bulunduğu alanlarda çalışabilecek robotlar yapmaya çalışıyoruz."

İnsansılara ihtiyacımız var mı? Hurst, Agility'nin depo robotu Digit'i insansı değil, insan merkezli olarak tanımlıyor; bu ayrım, onun ne olmaya çalıştığından çok ne yaptığını vurgulamayı amaçlıyor.
Şimdilik yaptığı şey, çöp kutularını alıp taşımak. Amazon Ekim ayında, Digits'i depolarında kullanmak üzere test etmeye başlayacağını duyurdu ve Agility, Eylül ayında bunların seri üretimi için bir Oregon fabrikası açtı.

Digit'in kameraları, diğer sensörleri ve animasyonlu gözleri içeren bir kafası ve esasen onun motoru olarak çalışan bir gövdesi var. İki kolu ve iki bacağı var, ancak bacakları insandan çok kuşa benziyor; ters diz görünümü, düz ayak yerine ayak parmakları üzerinde yürüyen kuşlar, kediler ve köpekler gibi sözde dijital hayvanlara benziyor.

woman-7319726.jpg

Figure AI gibi rakip robot yapımcıları, yalnızca gerçek insansıların işyerlerinde, evlerde ve insanlar için inşa edilmiş bir toplumda etkili bir şekilde gezinebileceği fikrine daha saf bir yaklaşım benimsiyor. Figure aynı zamanda bir perakende deposu gibi nispeten basit bir kullanım durumuyla başlamayı planlıyor, ancak doğum oranları düşerken insanların işlerini üstlenecek birden fazla görevi yerine getirmek üzere "iPhone gibi yinelenebilen" ticari bir robotu hedefliyor. dünya çapında.

Figure AI CEO'su Brett Adcock, "Bu işleri yapan yeterli sayıda insan yok, dolayısıyla pazar çok büyük" dedi. "Eğer insan kıtlığı nedeniyle insanların yapmak istemediği işleri insansılara yaptırabilirsek, milyonlarca satabiliriz insansılar, belki milyarlarca.”

Ancak şu anda Adcock'un firmasının pazara hazır bir prototipi yok. Yaklaşık bir yıl önce kurulan ve on milyonlarca dolar topladıktan sonra, yakın zamanda Figure'un Sunnyvale, California'daki test tesisinde yürürken çekilmiş 38 saniyelik bir videosunu yayınladı.

Tesla CEO'su Elon Musk da elektrikli otomobil üreticisinin robotik bölümü aracılığıyla Optimus adında bir insansı üretmeye çalışıyor, ancak geçen yıl robotun garip bir şekilde duran adımlarını gösteren heyecan verici canlı gösteri, robotik alanındaki uzmanları etkilemedi. Görünüşe göre daha ileride Tesla'nın Austin, Teksas merkezli komşusu Apptronik, Apollo insansı aracını ağustos ayında yapılan bir video gösterisinde tanıtan Apptronik var.

Biçimsiz insansı makinelerin yapımına harcanan tüm dikkat ve para, tüm girişimin zengin teknoloji uzmanları için boş bir hobi gibi görünmesine neden olabilir, ancak bacaklı robotların bazı öncüleri için mesele, yol boyunca öğrendiklerinizle ilgilidir.

Boston Dynamics'in kurucu ortağı Marc Raibert, "Yalnızca tasarımları ve operasyonları hakkında değil, aynı zamanda insanların bunlara nasıl tepki verdiği ve mobilite, el becerisi, algı ve zeka için temeldeki kritik teknolojiler hakkında da" dedi. Spot adlı köpeğe benzeyen robotlar.

Raibert bazen gelişimin yolunun düz bir çizgide olmadığını söyledi. Artık otomobil üreticisi Hyundai'nin bir yan kuruluşu olan Boston Dynamics, kutuları kaldırabilecek bir insansı üretmeyi denedi.

E-postayla gönderdiği mesajda "Bu, gerçekte insansı olmayan ancak insansılığın çeşitli özelliklerine sahip yeni bir robotun geliştirilmesine yol açtı" dedi. "Ancak değişiklikler, kutuları daha hızlı taşıyabilen, daha uzun saatler çalışabilen ve kamyon gibi dar alanlarda çalışabilen yeni bir robotla sonuçlandı. Böylece insansı araştırmalar, insansı olmayan kullanışlı bir robotun ortaya çıkmasına yol açtı."

İnsan benzeri makineleri hedefleyen bazı girişimler, robotlarını yürütmeye çalışmadan önce robotik parmakların el becerisini geliştirmeye odaklandı.

British Columbia, Kanada merkezli startup Sanctuary AI'nin kurucu ortağı ve CEO'su Geordie Rose, yürümenin "insansı robot biliminde çözülmesi en zor sorun olmadığını" söyledi. "En zor sorun dünyayı anlama ve onu ellerinizle yönlendirebilme sorunudur."

Sanctuary'nin en yeni ve ilk iki ayaklı robotu Phoenix, rafları stoklayabilir, dağıtım araçlarını boşaltabilir ve kasayı çalıştırabilir; bu, Rose'un çok daha uzun vadeli bir hedef olarak gördüğü, robotların fiziksel dünyayı algılamasını ve bunun hakkında mantık yürütebilmesini sağlama yönünde ilk adımlardır. zekaya benzeyen bir yol. Diğer insansılar gibi, sevimli görünmesi gerekiyor çünkü gerçek insanlarla nasıl etkileşime girdiği, işlevinin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Rose, "Dünyaya sadece tek bir şey için değil, ihtiyacı olan herkes için emek sağlayabilmek istiyoruz" dedi. “Sistemlerin insanlar gibi düşünebilmesi gerekiyor. Yani isterseniz buna yapay genel zeka diyebiliriz. Ancak daha spesifik olarak kastettiğim şey, sistemlerin konuşmayı anlayabilmesi ve konuşma anlayışını eyleme dönüştürebilmesi gerektiği, bu da tüm ekonomideki iş rollerini tatmin edecek."

Agility'nin Digit robotu Amazon'un dikkatini çekti çünkü yürüyebiliyor ve aynı zamanda e-ticaret devinin geniş depolarında büyük arabaları hareket ettiren mevcut araç benzeri robot filosunu tamamlayacak şekilde hareket edebiliyor.

Amazon'un robotik baş teknoloji uzmanı Tye Brady, şirketin Seattle'daki bir medya etkinliğinde bunu göstermesinin ardından, "Hareketlilik yönü gerçek biçimden daha ilginç" dedi.

Şu anda Digit, boş kutuların toplanması ve taşınması gibi tekrarlayan görevlere yardımcı olmak için test ediliyor. Ancak Amazon'un bunu engellemeye çalıştığı bir anlatıya göre, yalnızca orada olması bile robotların insanların işlerini elinden almasına ilişkin bazı korkuları yeniden canlandıracak.

Agility Robotics kurucu ortağı ve CEO'su Damion Shelton, depo robotunun, işyerlerine ve evlere girmeye hazırlanırken korkulmak yerine benimsenmesini umduğu yeni nesil robotların "sadece ilk kullanım durumu" olduğunu söyledi.

Shelton, "Yani 10, 20 yıl sonra bu robotları her yerde göreceksiniz" dedi. “Sonsuza kadar insan merkezli robotlar insan yaşamının bir parçası olacak. Bu oldukça heyecan verici.”

Kaynak: The Associated Press

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.