Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları dinozorların yok olmasına gerçekte neyin sebep olduğunu ortaya koyuyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları dinozorların yok olmasına gerçekte neyin sebep olduğunu ortaya koyuyor

dinosaur-4475295.jpg

Bilim insanları dinozorların neslinin tükenmesine neyin sebep olduğunu ortaya çıkarmak için arayışta

Yeni bir analiz, toz haline getirilmiş kayalardan gelen tozun nükleer bir kış yarattığını buldu

Bilim insanları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden şeyin asteroit çarpması olmadığını, ancak fırlatılan enkazın kritik bir rol oynadığını duyurdu.

Açıklama, toz haline getirilmiş kayalardan gelen tozun Dünya atmosferine atıldığını, güneşi engellediğini ve bitkilerin fotosentezini engellediğini belirleyen Belçika Kraliyet Gözlemevi liderliğindeki bir ekipten geliyor.

Yeni modelleme, toz miktarının yaklaşık 2.000 gigaton olduğunu (Everest Dağı'nın ağırlığının 11 katını aştığını) ve atmosferde 15 yıla kadar kalarak dünya çapında bir nükleer kışa neden olduğunu gösterdi.

Sonuç olarak, bitki örtüsü yok olacak, bu da bazı dinozorlar da dahil olmak üzere birçok otçul türün açlıktan ölmesine yol açacak ve canlıların yüzde 75'inin Dünya'dan kaybolduğu yıkıcı kitlesel yok oluş olayını başlatacaktı.

Bilim insanları, Chicxulub Krateri'nin 1978'de keşfedilmesinden bu yana dinozorların yok oluşunun gizemini çözmek için yorulmadan çalışıyorlar.

Ancak jeolojik oluşum, devasa asteroidin dinozorları yok olmaya sürüklemeye yettiği sonucuna varmak için yeterli değil.

Son zamanların önde gelen teorisi, asteroitin çarpmasından kaynaklanan kükürtün (ya da yol açtığı küresel yangınlardan kaynaklanan isin) gökyüzünü kapattığı ve dünyayı uzun, karanlık bir kışa sürüklediği ve şanslı birkaç kişi dışında herkesi öldürdüğü yönündeydi.

Ancak kritik bir fosil sahasında bulunan parçacıklara dayanarak Pazartesi günü yayınlanan araştırma, daha önceki bir hipotezi yeniden öne sürdü: asteroitin fırlattığı tozun kış etkisine neden olduğu.

Çin Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar 1000'den fazla fosilleşmiş dinozor yumurtası ve yumurta kabuğunu inceledi.

Parçacıklar ABD'nin Kuzey Dakota eyaletindeki Tanis fosil bölgesinde bulundu.

Kraterden 2.865 mil uzakta olmasına rağmen, bu alanda antik bir gölün tortu katmanlarındaki asteroit çarpmasının hemen sonrasına tarihlendiğine inanılan birçok dikkate değer buluntu korunmuştur.

tyrannosaurus-rex-58137.jpg

Araştırmacılar, toz parçacıklarının 0,8 ila 8,0 mikrometre civarında olduğunu, yani atmosferde 15 yıla kadar kalabilecek büyüklükte olduğunu söyledi.

Bu verileri günümüz Dünyası için kullanılanlara benzer iklim modellerine giren araştırmacılar, tozun kitlesel yok oluşta önceden düşünülenden çok daha önemli bir rol oynadığını belirledi.

Asteroit tarafından atmosfere fırlatılan tüm materyalin yüzde 75'inin, yüzde 24'ünün kükürt ve yüzde 1'inin is olduğunu tahmin ettiler.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nden jeofizikçi olan ve araştırmaya dahil olmayan Sean Gulick, AFP'ye çalışmanın "sıcak soruyu" - kışın etkisini yaratan şeyin ne olduğunu - cevaplamak için ilginç bir çaba olduğunu ancak kesin bir cevap vermediğini söyledi. .

Dünyanın son kitlesel yok oluşu sırasında neler yaşandığını keşfetmenin geçmişi ve geleceği anlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Gulick, "Belki de muhtemelen ortasında olduğumuz kendi kitlesel yok oluşumuzu daha iyi tahmin edebiliriz" dedi.

Kaynak: DM

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.