Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın En Eski Şehirleri Kaç Yaşında?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın En Eski Şehirleri Kaç Yaşında?

Şehir efsaneleri

Dünya çapında keşfedilecek yaklaşık 10.000 şehir varken, ziyaret ettiğinizde bu yerlerin tarihini araştırmak için pek çok fırsat var. Bir şehrin büyüklük ve nüfus açısından nasıl bir oran olduğunu merak etmiş olabilirsiniz ya da şehrin ne kadar süredir var olduğunu ve köklerinin ne kadar derinlere dayandığını merak etmişsinizdir. Her bölgeden örnekler alarak dünyanın en eski şehirlerinden bazılarının bir listesini derledik.

Sidney, Avustralya

MS 1788

Yelken şeklindeki dev Sidney Opera Binası'nın limana hakim olmasından önce, Avustralya'daki bu şehrin kökleri yaklaşık üç yüzyıl öncesine dayanıyor. Sidney, hem Avustralya'nın hem de Okyanusya'nın en eski şehridir. Şehrin kendisi 1788 yılına kadar kurulmamış olsa da, radyokarbon tarihlemesi, bölgede insan faaliyetinin yaklaşık 30.000 yıldır mevcut olduğunu gösteriyor. Batı banliyölerindeki çakıl çökeltilerinde bulunan kurtarılmış yerli taş aletlerin tarihi 50.000 yıl öncesine kadar uzanıyor.

New York, USA

MS 1624

Big Apple'ın koşuşturmacadan önce New Amsterdam olarak biliniyordu. Şehrin tarihi MS 1624'e kadar uzanıyor ve bu da onu Amerika Birleşik Devletleri kıtasındaki Avrupa tarafından sürekli olarak işgal edilen en eski yerleşim yerlerinden biri yapıyor. New York koloni haline gelmeden önce şehir bir dönem hem Hollanda hem de İngiliz egemenliği altında kalmıştı. Avrupalıların gelişinden önce bölgede, en son Lenape olmak üzere Yerli gruplar yaşıyordu.

St.Augustine, Florida, USA

MS 1565

Florida'daki St. Augustine, İspanyol fetihçisi Pedro Menéndez de Avilés tarafından M.S. 1565'te kurulan, ülkedeki sürekli yerleşimin devam ettiği Avrupa kökenli en eski şehirdir. Şehir birçok korsan istilasına maruz kalmıştır ve bu güne kadar oldukça fazla tarihi cazibeye sahiptir. bir turistik yer.

Meksiko, Meksika

MS 1325

Bugün Meksika'nın başkenti ve en büyük şehri olarak bilinen Mexico City, yaklaşık 22 milyon nüfusuyla Kuzey Amerika'nın en kalabalık şehridir. Peki bu önemli şehrin kökleri ne kadar derinlere dayanıyor? 1325 yılında Meksika tarafından Tenōchtitlān adıyla, 12 yıl sonra ise kardeş şehir Tlāltelōlco ile birlikte kuruldu. 1521 yılında İspanyolların şehri fethetmesinden sonra şehir bugünkü adını almıştır.

Acoma Pueblo, New Mexico, ABD

MS 1144

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri olan Acoma Pueblo, Albuquerque'nin yaklaşık 60 mil batısında, 365 metrelik bir düzlükte yer almaktadır. Acoma'nın sanatı, çiftçilik tarzı ve mimarisinde antik Pueblo halkının etkileri görülüyor. İzole konum, Apaçi ve Navajo halklarından korunmak isteyen orijinal sakinlerle birlikte 1.200 yıldan fazla bir süredir topluluğu barındırmıştır.

Cusco, Peru

MS 1100

MS 900'den 1200'e kadar, 13. yüzyılda İnkaların gelişinden önce Killke halkı Cusco'yu işgal etti. Şehrin dışındaki sur kompleksi Saksaywaman'ın karbon tarihlemesi, kalenin MS 1100 civarında inşa edildiğini belirledi. 1300'den itibaren İnkalar bölgeyi işgal etti ve genişletti. Arkeologlar 2008 yılında antik bir tapınağın kalıntılarını, bir yol ve su kemeri sistemini bile keşfettiler.

Benin Şehri, Nijerya

MS 1000

Bu şehir Edo Krallığı'nın Benin'deki en önemli ve önemli yerleşim yeriydi. Edo halkı bölgenin yerlisiydi. Benin City, Nijerya'nın en eski şehridir ve aynı zamanda Edo Eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir.

Quito, Ekvador

MS 980

Kökenleri M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan Quito, ilk olarak M.S. 980 yılında bir şehir olarak ön plana çıktı. Quitu, İnka'nın yönetimi ele geçirdiği 15. yüzyıla kadar hüküm süren şehrin yerli halkıydı. Bugün Quito, Ekvador'un başkentidir ve onu ekvator'a en yakın başkent yapar.

Sofala, Mozambik

MS 700

Güney Afrika'nın belgelenmiş en eski limanlarından biri olan ve şu anda Nova Sofala olarak bilinen Sofala, Buzi Nehri'nin oluşturduğu bir halicin kenarında yer alıyordu. Şehir, altın ticaretine katılmış ve 1800'lü ve 1900'lü yıllarda bölgenin en baskın kıyı kenti olmuştur.

Hanoi, Vietnam

257

An Doughng Vong, 257'de son Hùng kralını mağlup ettiğinde, Văn Lang ve Nam Chong'u birleştirerek Âu Lạc'yi yarattı ve şu anda Hanoi'nin Đông Anh bölgesi olan Cổ Loa'da başkenti kurdu. Hanoi toplam 12 bölgeden oluşur ve hem Vietnam'ın başkenti hem de ülkenin en büyük ikinci şehridir.

Trablus, Libya

700

Günümüzün Trablus'u büyük ve hareketlidir. 1,1 milyon nüfusuyla Kuzey Libya'nın en büyük şehridir. Ancak bugünkü haline gelmeden önce Trablus'un başlangıcı M.Ö. 700'lere kadar uzanıyor. Şehir bir zamanlar ticaretin yoğun olduğu bir nokta ve donanma tersanesiydi.

Flores, Guatemala

900

Arkeologlar Flores'in kökenlerinin izini İspanyol öncesi 900-600 M.Ö. MS 250-400 yılları arasında kayda değer bir genişleme yaşandı. Şehir daha önce Itza krallığının başkenti Nojpetén'di. Artık Guatemala'nın en kuzeydeki bölümü olan Petén Departmanı'nın başkentidir.

Varanasi, Hindistan

1200

Hindistan'ın kuzeyindeki Ganj Nehri üzerinde yer alan Varanasi, ülkede sürekli yaşanılan en eski şehirdir. Hindu mitolojisine göre Varanasi, Hinduizmin başlıca tanrılarından biri olan Şiva tarafından kurulmuştur. Ganj Nehri'nin kutsal sularında yıkanmak ve cenaze törenleri gerçekleştirmek için gelen insanlardan, ibadet edenlerin ilgisini çeken şehrin dört bir yanına dağılmış yaklaşık 2.000 tapınağa kadar şehir, bugüne kadar Hindu dünyasında ölüm, yas ve hac ibadetlerinde öne çıktı. .

Lizbon, Portekiz

1200

Avrupa'nın en eski ikinci başkenti Lizbon'un kökeni M.Ö. 1200'e kadar uzanıyor. Ancak arkeologlar, Demir Çağı insanlarının M.Ö. 8. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar bölgede yaşadığına dair kanıtlar da ortaya çıkardı.

Larnaka, Kıbrıs

1400

Eskiden Kition şehir devletine ev sahipliği yapan Larnaka, M.Ö. 14. yüzyılda kuruldu. 1000 yılında Fenikeliler tarafından yeniden inşa edilen şehir, Fenike kültürünün merkezi haline geldi. Larnaka günümüzde Kıbrıs'ın üçüncü büyük şehridir.

Atina, Yunanistan

1600

Atina, M.Ö. 1600'e kadar uzanan zengin tarihiyle ünlüdür. Avrupa'nın en eski başkentidir ve Yunanistan'ın en büyük ve en eski şehridir. 3.400 yılı kapsayan kayıtlı bir tarih yeterince etkileyici, ancak Şist Mağarası'nın keşfi, M.Ö. 11. ve 7. binyıllar arasında bölgede insan varlığının başladığını gösteriyor.

Luoyang, Çin

1600

Geçmişi M.Ö. 1600 yılına kadar uzanan Luoyang, Çin'in tamamında sürekli yaşanılan en eski şehirdir. Luo Nehri ile Yi Nehri'nin kesişme noktasındaki konumu nedeniyle Çin'in coğrafi merkezi olarak kabul edilen bölge, geç Neolitik dönemden bu yana kutsal alan olarak kabul ediliyor.

Kudüs

1800

Ortadoğu'da hem İsrail'in hem de Filistin Devleti'nin üzerinde hak iddia ettiği Kudüs, üç büyük din tarafından kutsal bir şehir olarak kabul ediliyor: Hıristiyanlık, İslam ve Yahudilik. Kudüs'ün güneydoğu tepesi olan Davut Şehri, tarihi Kudüs'ün zirvesi olarak kabul edilir. Bölge, suyun yakınında kamp kuran ve arkalarında yaklaşık 6.000 ila 7.000 yıl öncesine ait çakmaktaşı eserler ve seramikler bırakan çobanların ilgisini çekti.

Luksor, Mısır

columns-420749.jpg

2150

Eskiden, Yeni Krallık döneminde Yukarı Mısır'ın büyük başkenti olan Thebes antik kenti olan Luksor, hâlâ şehir içindeki antik tapınakları sergilemektedir. 2150 yılında kurulan şehir, eski Mısır'ın dini, siyasi ve askeri başkenti oldu.

Tarsus, Türkiye

2500

Tarih öncesi gelişimi Neolitik döneme kadar uzanan Tarsus yerleşimi, Suriye'yi Anadolu'ya ve diğerlerine bağlayan çok sayıda önemli ticaret yolunun kesişme noktasında bulunuyordu. Şehrin Mark Antony ve Kleopatra'nın ilk buluştuğu ve Havari Pavlus'un doğduğu yer olduğu söyleniyor.

Multan, Pakistan

M.Ö. 3000.

Chenab Nehri'nin kıyısında yer alan Multan, Pakistan'ın en eski şehridir. İndus Vadisi Medeniyeti'nin Erken Harappan dönemine kadar uzanan çeşitli arkeolojik alanların bulunduğu bölgede en az 2.000 yıldır sürekli olarak yerleşim vardır.

Beyrut, Lübnan

M.Ö. 3000.

Şu anda Lübnan'ın başkenti ve en büyük şehri olan yerde ilk yerleşim 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce gerçekleşti. Şehirde Orta Paleolitik ve Üst Paleolitik'ten Neolitik'e ve Bronz Çağı'na kadar uzanan çok sayıda arkeolojik alan bulunmaktadır.

Byblos, Lübnan

M.Ö. 3000.

Beyrut'un sadece 42 mil kuzeyinde yer alan Byblos aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Karbon tarihleme testleri, en erken yerleşim yaşının M.Ö. 7000 civarında olduğunu göstermiştir.

Argos, Yunanistan

5000

Yaklaşık 7.000 yıldır köy ve şehir statüsü arasında gidip gelen Argos'un tarihi M.Ö. 5000'li yıllara kadar uzanıyor. Şehir, Argolis'in verimli ovalarında stratejik bir konuma sahip olan Miken döneminde oldukça güçlü bir kaleye sahipti.

Eriha, Filistin Devleti

9000

6800 yılına kadar uzanan surlarla Eriha, bilinen en eski surlarla çevrili şehirdir. Arkeologlar şehrin terk edilip yıkıldığını, daha sonra yeniden inşa edilip genişlediğini gösteren kanıtlar ortaya çıkardılar. Jericho, dünyanın en eski şehri olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Cheapism

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.