Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Samanyolu'nun Kara Deliği Artık Son Hızla Dönüyor, Tehlikede Miyiz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Samanyolu'nun Kara Deliği Artık Son Hızla Dönüyor, Tehlikede Miyiz?

Kulağa ne kadar tuhaf gelse de kara delikler tıpkı gezegenler gibi dönüyor. Dünya'ya çok benzeyen bir kara delik, yüzey yerçekiminin belirlediği bir hızda döner. Dönen her nesnenin bunu yapabileceği maksimum bir hız vardır ve Science Alert'e göre araştırmacılar, Samanyolu'nun ortasındaki kara deliğin artık bu hızda döndüğünü keşfetti.

galaxy-11098.jpg

Samanyolu Galaksisinin Merkezindeki Kara Delik En Yüksek Hıza Ulaştı

Dünyanın mümkün olduğu kadar hızlı dönmeye başlaması insanlık için kesin bir felaket anlamına gelse de, kara delikler için durum biraz farklı. Maksimum dönüş hızında dönen bir gezegen, evrende sürüklenen küçük gezegen parçalarından başka hiçbir şey kalmayana kadar yerçekimi tarafından parçalara ayrılacaktır. Ancak kara deliklerin fiziksel bir yüzeyi yoktur ve yüksek hızlarda uçup ayrılabilecek herhangi bir malzemeden yapılmazlar.

Kara Delikler Gezegenlerden Çok Daha Hızlı Dönüyor

Bir kara deliğin dönüşü, çerçeve sürükleme olarak bilinen bir etkiyle belirlenir. Dünya kendi ekseni etrafında döndüğünde, etrafındaki alanı çok hafif bir şekilde büker, diğer bir deyişle çerçeve sürüklenir. Kara deliklerin dönecek hiçbir fiziksel maddesi yoktur ve bu nedenle dönerken uzay-zamanın büyük bir kısmını kendi etrafında döndürürler. Bu nedenle, bir kara deliğin ne kadar hızlı dönebileceğinin üst sınırı, her şeyin parçalanacağı noktayla değil, uzay ve zamanın kendi doğasında olan özellikleriyle ölçülür.

Galaksimizdeki süper kütleli kara deliğin dönüşü üzerine yapılan yeni bir çalışma, onun neredeyse mümkün olan en yüksek hızda hareket ettiğini belirledi. Einstein, bir kara deliğin dönüşünün "a" olarak adlandırılan bir nicelik ile ölçüldüğünü ve bunun her zaman 0 ile 1 arasında bir değere sahip olacağını belirledi. Bir kara delik hiç dönmüyorsa, o zaman a = 0'dır. en yüksek hızda dönüyorsa a=1 olur.

Araştırmacılar Hızı Ölçmek İçin Kara Delik Işığındaki Bozulmayı İnceledi

Yeni çalışma, kara deliğin yakınındaki ışıkta ölçülen bozulma miktarını inceledi. Araştırmacılar daha sonra Samanyolu'nun kara deliğinin şu anda ne kadar döndüğünü tahmin edebildiler ve 0,84 ile 0,96 arasında, yani maksimum dönüş hızına son derece yakın bir hızda döndüğünü buldular. Galaksimizin merkezinde tam gaz dönen kara delik bir tehdit oluşturmasa da, bir gün aslında kurtuluşumuzun anahtarı olabilir.

Bu Kara Deliğin Oluşturduğu Enerjiyi Kullanabilir miyiz?

Bilim adamları, dönen kara deliklerin ürettiği enerjinin başka yerlerde kullanılıp kullanılamayacağını uzun süredir tartışıyorlar. Bilim camiasında yakın zamanda ortaya atılan bir öneri, bir kara delikten gelen enerjinin, kara deliğin ergosferindeki (dönen bir kara deliğin dış olay ufkunun hemen dışında yer alan bölge) manyetik alan çizgilerinin kırılıp daha sonra yeniden birleştirilmesiyle elde edilebileceği yönünde.

Kara Deliklerden Teknolojiyle Faydalanmak Fütüristik Bir Çabadır

Elbette, böyle bir operasyonu gerçekleştirmek için gereken teknoloji, bunu okuyan herhangi birinin vefat etmesinden çok sonrasına kadar geliştirilmeyecek - eğer öyleyse - ama yine de büyük-büyük-büyük-büyük-atalarımızın sonunda bunu anlayabileceğini bilmek rahatlatıcı. Fosil yakıtları yakmadan nasıl enerji elde edileceğini öğrenin.

Kaynak: GFR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.