Gönderi tarihi: 28 Ekim , 2023 1 yıl Admin Sektörü Yeniden Şekillendirebilecek Folyo Tekne Tasarlayan 36 Yaşındaki Bilim İnsanıyla Tanışın Sampriti Bhattacharyya, ABD'de öncü bir elektrikli tekne üreticisinin kurucusu ve CEO'su olmak için memleketi Hindistan'daki geleneksel cinsiyet kısıtlamalarından kurtuldu. yedi yıldır ilk kez. Onu Amerika'da havacılık ve uzay mühendisi olarak eğitim almaya yönlendiren geçmişinin kalıntılarına dikkat çekiyor: Stephen Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi kitabının bir kopyası (ki bu onun evrene olan ilgisini daha da artırdı), ilk kez kullandığı devasa Compaq bilgisayarı. Google'da "Amerikan stajyerliği" diye arattım ve... 90'ların erkek grubunun bir posteri. Gülerek "Amerika hakkında bildiğim tek şey NASA ve Backstreet Boys'du" diyor. 36 yaşındaki Bhattacharyya başından beri zorluklara meydan okuyor. Hindistan'ın prestijli akademik kanallarından biri olmayan Kalküta'daki küçük bir yerel üniversiteye gitti ve insanların onu hiçbir zaman özellikle akıllı olarak düşünmediğini söyledi. "Benden beklenen en iyi şey belki bir ev hanımı olmak ya da sade bir işte çalışmaktı" diye anımsıyor. Ancak Bhattacharyya her zaman uzaya hayrandı ve okyanus keşiflerine meraklıydı; astrofizik ve kozmoloji derslerini bir "hobi" olarak alıyordu. Ayrıca robotik projelerine de girdi. Bu kadar kararlı olmanın biraz izole edici olabileceğini ama aynı zamanda "artıları da olduğunu" itiraf ediyor: Bu durum onu Compaq'ta en az 540 stajyerlik başvurusu yapmaya itti. "Belki 200 e-posta gönderseydim, o zaman ABD'ye ulaşamazdım" diye düşünüyor. Toplam dört yanıt aldıktan sonra, sonunda Amerika'nın parçacık fiziği ve hızlandırıcı laboratuvarı Fermilab'da imrenilen bir yaz stajına hak kazandı. Bhattacharyya, 20 yaşındayken ilk kez uçağa bindi ve cebinde 200 dolarla Chicago'ya geldi. Çok geçmeden makinelere ve kodlamaya, özellikle de teknolojinin dünyanın zor sorunları olarak adlandırdığı sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabileceğine aşık oldu. Bu fikir onun çalışma tarzı ve daha sonraki start-up'larının temel noktası haline gelecekti. Bhattacharyya, Fermi işinin ardından Ohio Eyalet Üniversitesi'nde bilim yüksek lisansı kazanırken, NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde otonom uçaklar üzerinde çalışarak staj yaptı. NASA, Silikon Vadisi'nin genç girişimcileri hakkında da ilk bilgi sahibi olduğu yerdir. "Mark Zuckerberg'i gördüm ve genç birinin CEO olabileceği gerçeği beni çok şaşırttı" diyor. "Bu, kafama bir şirket kurma fikrini yerleştirdi." Öncelikle MIT'de makine mühendisliği alanında doktora programına girerek kendini daha fazla eğitimle donattı. 2015 yılında, 28 yaşındayken ve robot bilimci olarak doktorasını almadan iki yıl önce Hydroswarm'ı kurdu. Okyanus tabanının haritasını çıkarmak için su altı insansız hava araçları üreten şirket sonuçta kapandı ancak Bhattacharyya'nın otonom gemilerden oluşan bir filo yaratma hedefi devam etti. Kendi hesabına göre "birçok başarısızlığa" rağmen sebat etme yeteneği kısmen Amazon'un milyarder kurucusundan ilham alıyor. "Jeff Bezos, 'Vizyon konusunda inatçı olun, ancak ayrıntılar konusunda esnek olun' diyor" diyor. "Bunu Hydroswarm işe yaramayınca yaptım." Bhattacharyya, mevcut tekneleri modernize etmek için bir işletim sistemi oluşturarak kendi etrafında döndü ve kendi kendine pilotluk yapan filolarla su taşımacılığını dönüştürmeyi umuyordu. Pandemi bu planı sekteye uğrattı, çünkü gemileri bırakın onarmak bir yana onlara erişmenin bile imkansız olduğu ortaya çıktı. Ancak içindeki girişimci, elektrik devriminin karadan denize yayılabileceğine inanıyordu. Bilgi işlem ucuzluyor, sensörler daha gelişmiş hale geliyor ve ölçeklenebilir üretim artık gerçek bir olasılık haline geliyordu. Daha küçük düşünmek yerine daha da büyüdü: "Cevabın yenileme olmadığı açıkça ortaya çıktı" diyor. "Yeni nesil gemileri sıfırdan hayal etmekti." 2020 yılında Bhattacharyya, dalgalar üzerinde seyahat etmenin daha temiz, daha verimli bir yolunu yaratma ve bu süreçte yollardaki sıkışıklığı azaltma umuduyla Navier'ın lansmanına yardımcı olması için MIT eğitimli mühendis Reo Baird'den yardım aldı. İkili, onlara rüyayı satarak yedi sektör uzmanından oluşan bir çekirdek ekip oluşturdu. Bhattacharyya, deniz otobüsü uzmanı Paul Bieker'i baş deniz mimarı olarak işe aldı. "Onu aradım ve 'America's Cup için 40 milyon dolarlık yatlar inşa ettiğinizi biliyorum, ancak bu teknolojiyi ölçeklendirirsek insanların su yollarında hareket etme şeklini değiştirecek' dedim" diyor. Daha önce Google ve Uber'de çalışmış olan mühendis Kenneth Jensen başlangıçta tekliflerini geri çevirdiğinde Bhattacharyya ona "Bu şeyin var olması gerekiyor" dedi. Kendisi şu anda Navier'in baş teknoloji sorumlusudur. Onun ısrarı, start-up'ın Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, Android'in kurucu ortağı Rich Miner ve diğer risk sermayedarlarından 10 milyon dolarlık başlangıç fonu aldığını da gördü. Navier, San Francisco'daki genel merkezinde çalışarak 11 ayda eskizden tam ölçekli, bitmiş tekneye ilerleyen 30 metrelik, sekiz yolcu kapasiteli, elektrikli folyolu bir yat (N30) tasarladı. Üç ay sonra ikinci bir gemi tamamlandı. Bhattacharyya, "Beni hayrete düşüren şey, ilk deniz denemesinde çalışmış olmalarıydı" diyor. "Benden beklenen en iyi şey belki bir ev hanımı olmak ya da sade bir işte çalışmaktı" diye anımsıyor. N30, hızı ve verimliliği artıran, uyanma ve sürüklenmeyi en aza indiren üç karbon folyo üzerinde suyun bir metre üzerinde süzülüyor. Folyo konsepti 19. yüzyılın başlarından beri ortalıkta dolaşıyor ancak Navier'in tescilli işletim sistemi N30'u farklı kılıyor. Geminin sensörleri, dalga koşulları hakkındaki bilgileri yazılıma besliyor ve yazılım daha sonra folyoları yumuşak bir sürüş sağlayacak şekilde ayarlıyor. (Bunu test ettik ve tamamen huzurluydu.) Teknoloji dizisinde otomatik kenetleme veya "tek tıklamayla kenetleme" bile bulunuyor. Tekne aynı zamanda tam eğimde 35 knot hıza ulaşmasını ve 22 knot hızla 75 deniz mili kat etmesini sağlayan iki adet 90 kW elektrik motoruyla donatılmıştır. Navier, folyolar ve azaltılmış sürtünme sayesinde sıfır emisyonlu kruvazörün geleneksel gazla çalışan teknelerden 10 kat daha verimli olduğunu iddia ediyor. Bhattacharyya, "Kesinlikle en gelişmiş elektrikli deniz taşıtıdır" diyor. N30 üç konfigürasyonda satışa sunulacak: Açık (375.000 Dolar), Hardtop (450.000 Dolar) ve Kabin (550.000 Dolar). Şirket, elektromekanik Ar-Ge ve montajın Alameda, Kaliforniya'da yapılmasıyla gelecek yılın sonuna kadar 30 ila 50 arasında el işi teslim etmeyi bekliyor. Bhattacharyya, bu kişisel gemilerin teknolojiye "ince ayar" yapmanın harika bir yolu olacağını söylüyor, ancak Navier'in master planının sadece küçük bir kısmı. Sonunda dünyanın dört bir yanındaki kıyı kentlerinde insanları ve malları taşımak için elektrikli su taksileri ve mavnaları kullanıma sunmayı umuyor. "Sanırım bunu gerçekleştirdiğimiz zaman," diyor neşeli iyimserliğinin altında yatan çelik gibi bir kararlılık tonuyla, "bu gerçekten benim başarımın kanıtı olacaktır." Kaynak: Robb Report
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.