Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın en ünlü sembollerinden bazılarının kökenleri ve anlamları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en ünlü sembollerinden bazılarının kökenleri ve anlamları

İnsan uygarlığının başlangıcından bu yana semboller hayati bir rol oynamıştır. Bu kültürler sembolleri kendilerini çeşitli şekillerde ifade etmenin bir yolu olarak kullandılar. Tarih öncesi adam, yaşam deneyimlerini mağara duvarlarına kazıdı, bugün hala onlardan bahsediyor olacağımızı beklemiyordu. Nitekim geçmişten miras kalan pek çok sembolü bugün hâlâ kullanıyoruz. Dinde, siyasi ideolojide ya da sanatta olsun, çoğu zaman gerçek anlamlarını ve kökenlerini bilmeden, günümüzde hala bu sembollerin çoğuna rastlıyoruz.

Dünyanın en yaygın sembolleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki galeriye göz atın.

Caduceus

Yunan ve Roma mitolojisindeki Hermes ve Merkür'ün sembolü, kanatlı bir asanın etrafında iki yılandan oluşuyor. Çoğunlukla tıbbi bağlamda kullanılan bu terim, 1902'de ABD Ordusu Sağlık Birlikleri tarafından popüler hale getirildi.

 

Ichthys - İhtitis

Şimdi İsa balığı olarak da bilinen, ilk Hıristiyanlar onu benimsemeden önce iktis, Yunanlılar, Romalılar ve diğer birçok pagan tarafından kullanılıyordu. Ichthys, antik deniz tanrıçası Atargatis'in oğluydu, dolayısıyla doğurganlık ve kadınlarla bağlantılıydı.

Barış işareti

50'li yıllarda, bugün bilinen adıyla barış işareti, Gerald Holtom tarafından Britanya Nükleer Silahsızlanma Kampanyası'nın logosu olarak tasarlandı. Daha sonra 60'larda savaş karşıtı ve karşı kültür aktivistleri tarafından benimsendi.

Herşeyi gören göz (All Seeing Eyes)

Çoğunlukla kontrol ve gözetleme sembolü olarak yanlış kullanılan bu Tanrı sembolü, manevi manzaraları ve yüksek bilgiyi temsil eder. ABD'nin bir dolarlık banknotunda tasvir edilen her şeyi gören gözün kökeninin eski Mısır'dan geldiğine inanılıyor.

Kem göz (Nazar Boncuğu - Evel Eyes)

nazar-boncugu.jpg

Akdeniz bölgesindeki pek çok kültürde bulunan bu şeyin, genellikle habersiz bir kurbana kötü bir bakışla yöneltilen bir lanet olduğuna inanılıyor. Nazarın bilinen en eski kanıtı antik Yunan ve Roma'ya kadar uzanabilir.

Orak ve çekiç

Tarım ve sanayi işçileri arasındaki proleter dayanışmayı ve birliği temsil eden bu sembol, ilk kez Rus Devrimi sırasında benimsendi. Çekiç işçileri, orak ise köylüleri temsil eder.

Üçlü düğüm

İnanç ve bağlılığı gösteren Kelt üçlü düğümlerinin izi 6. yüzyıla kadar uzanabilir. Üç noktası Kutsal Teslis'i temsil eder.

Haç

Dünyanın her yerinde haç, özellikle İsa'nın çarmıha gerilmesini temsil eden Hıristiyanlıkla ilişkilendirilir. Kızılhaç genellikle tıbbi ve insani yardım çalışanlarının sembolü olarak kullanılır.

Pentagram

Wiccanlar ve paganizmde kullanılan eski bir sembol olan pentagram beş noktadan oluşur. Yukarı nokta, Gaia veya Toprak Ana gibi manevi bir varlığı temsil eder. Diğer dört nokta rüzgarı, suyu, toprağı ve ateşi temsil eder. Genellikle eski muskalarda ve takılarda bulunan bu taşın kötülüğe karşı koruduğuna inanılıyordu.

yin ve Yang

Neredeyse tüm Çin felsefesinin temeli olan yin ve yang sembolü mükemmel dengeyi temsil eder. Çoğunlukla Taoizm'de kullanılan bu sembol, bir araya gelerek tam bir bütünlük sağlayan iki yarımı sembolize eder.

David'in yıldızı

Yahudi kimliğinin ve dininin sembolü olan Davut Yıldızı, bir heksagram veya birleştirilmiş iki eşkenar üçgenden oluşuyor. Hem 4. yüzyıldan kalma sinagoglarda hem de Celile bölgesindeki Hıristiyan kiliselerinde dekoratif bir motif olarak karşımıza çıkmıştır.

Pi Sayısı

Matematiksel bir sembol, bir dairenin çevresinin çapına oranı olan bir sabiti temsil eder. Aynı zamanda Yunan alfabesinin 16. harfi olan Ππ'dir.

Kalp

Sevgi ve şefkatin nihai sembolü olan bu sembolün tarihsel kökeninin izini sürmek zordur. Ancak kalp metaforu olarak kullanımı Orta Çağ'ın sonlarına kadar uzanmaktadır.

Çift başlı kartal

Kökeni Tunç Çağı'na dayanan çift başlı kartal, imparatorluk kavramı içerisinde kullanılmaktadır. 13. yüzyıldan itibaren Kutsal Roma İmparatorluğu, Sırbistan, Arnavutluk ve Rusya tarafından kullanılmıştır.

Ankh

Bazen yaşamın anahtarı veya Nil'in anahtarı olarak da anılan ankh sembolü, eski Mısır'da sonsuz yaşamı temsil ediyordu. Bazıları bunun ilk haç olduğuna inanıyor.

Fleur-de-lis

Bu sembol birçok Avrupa ülkesi tarafından kullanılmıştır. Bununla birlikte, aynı zamanda Fransız azizlerini de temsil ettiği için Fransız kraliyet ailesiyle büyük ölçüde ilişkilidir.

Yıldız ve hilal

Yıldız ve hilal, Osmanlı İmparatorluğu'nun sembolü de dahil olmak üzere çeşitli tarihi bağlamlarda kullanılmaktadır. Bugün yaygın olarak İslam'ın sembolü olarak kabul edilmektedir.

mandala

Batı'da boyama kitaplarında sıklıkla rastlanan, Budizm'de daire anlamına gelen mandala, evreni ve bilgeliği temsil eden geometrik bir desendir.

Kurukafa ve kırık kemikler (Skull and crossbones)

Kafatası ve çapraz kemik sembolünü ne zaman görsek aklımıza muhtemelen zehirli maddeler, korsanlık ve ölüm oranlarıyla ilgili uyarı etiketleri gelir. Bugün gördüğümüz tasarım, ölümün sembolü olarak Geç Orta Çağ'da ortaya çıktı.

Hayat Ağacı

Sonsuz yaşamın, enerjinin ve yenilenmenin sembolü olan hayat ağacı, Orta Asya'da ortaya çıkmış ve daha sonra diğer kültürler tarafından benimsenmiş olabilir. İskandinav mitolojisi ve Altay şamanizmi gibi çeşitli din ve felsefelerde tasvir edilmiştir.

Ve işareti

"Ve işareti" olarak da bilinen ve işareti, Latince et harflerinin birleştirilmesinden kaynaklanmıştır, tahmin edebileceğiniz gibi "ve" anlamına gelir.

ANKA Kuşu

Evrensel olarak yeniden doğuşu, dirilişi ve ölümsüzlüğü temsil eden efsanevi "ateş kuşu", Aztek güneş tanrısı Huitzilopochtli'ye tapınmayla bağlantılıdır.

Çevreler

Ay ve Güneş'te gözlemlenen basit daire, kayıtlı tarihin başlangıcından beri bilinmektedir. Matematikte dairenin incelenmesi geometrinin, astronominin ve hesabın gelişmesine ilham kaynağı olmuştur.

Ejderhalar

Asya kültürünün en saygın sembollerinden biri olan ejderha, gücü, gücü, bilgeliği, şansı ve büyüyü temsil eder.

Güvercin

Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslam gibi büyük dünya dinleri tarafından evrensel olarak kullanılan beyaz güvercin, barışı, zarafeti ve tanrısallığı temsil eder. Sembolizminin kökeni eski Mezopotamya'ya kadar uzanabilir.

Aslan

"Ormanın kralı" olarak bilinen aslan, geleneksel olarak cesareti, asaleti, krallığı ve gücü simgeler. Aynı zamanda Yahudi-Hıristiyan sembolizmine de sahiptir.

Baykuş

Pek çok kültürde bir sembol olarak görülen baykuşun tarihsel popülaritesi, büyük ölçüde Yunan bilim tanrıçası Athena'ya her zaman eşlik edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle baykuş derslerle, zekayla ve bilgelikle oldukça ilişkilidir.

Kare ve Pusulalar

Masonluğun en tanınabilir tek sembolü olan kare ve pergel, mimarların araçlarıdır ve Mason ritüellerinde sembolik derslerin amblemi olarak kullanılır.

Kaynak: StarsInsider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.