Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Neandertal Genomunda Bilinmeyen İnsan Soyu Bulundu

Homo sapiens'in 70.000 yıldan daha uzun bir süre önce Avrasya'ya göç etmesiyle birlikte, kıtanın büyük bir kısmında bizimle aynı atayı paylaşan ancak yaklaşık yarım milyon yıl boyunca birbirlerinden ayrılarak zaman harcayan homininler olan Neandertaller zaten yerleşmişti.

Sonraki ilişkileri hakkında pek bir şey bilmiyoruz, ancak muhtemelen zaman zaman tartışmalıydı. Neandertaller 40.000 yıl önce ortadan kaybolmuşken, şu anda 8 milyar kişiyiz.

Bununla birlikte, Avrasya'daki Geç Pleistosen örtüşmeleri sırasında, iki hominin türünün bazen birbirleriyle çiftleştiğini biliyoruz, çünkü bugün birçok insan hala Neandertal DNA'sının izlerini taşıyor.

Ve yeni bir araştırmaya göre, bu ilişki düşündüğümüzden daha da geriye gidiyor; uzun zamandır unutulmuş eski bir bölüm, Neandertal genomundaki ipuçlarından yeniden ortaya çıkıyor.

Çalışma, modern insanlar Geç Pleistosen'de Avrasya'ya ulaştığında, orada yaşayan Neandertallerin zaten türümüzün DNA'sının izlerini taşıdığını, görünüşe göre çok daha eski, daha önce bilinmeyen, anatomik olarak modern insanların çok daha eski bir soyundan geldiğini öne sürüyor.

Araştırmanın yazarlarının raporuna göre bu, bazı Homo sapienslerin Avrasya'ya 250.000 yıldan daha uzun bir süre önce, kıtanın modern insana dair en eski kanıtlarından çok önce geldiği anlamına geliyor. Bağlam açısından, fosil kayıtları türümüzün yalnızca 300.000 yıl önce Afrika'da evrimleştiğini gösteriyor.

Pensilvanya Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Alexander Platt, "Eski modern insanlardan Neandertallere genlerin aktığı antik melezleşmenin bu yansımasını bulduk" diyor.
Platt, "Bu grup bireyler Afrika'yı 250.000 ila 270.000 yıl önce terk etti. Bugün yaşayan tüm insanların bir nevi kuzeniydiler ve Neandertallerden çok bize benziyorlardı" diyor.

Araştırmacılar, Avrasya'ya ulaşan ilk modern insanların daha sonra öldüğünü ve Neandertallerin yaklaşık 200.000 yıl daha kıtaya hakim olmaya devam ettiğini belirtiyor. Ancak Neandertal genomunda bu eski karşılaşmanın kalıntıları saklıydı.

Bunu ortaya çıkarmak için, çalışmanın yazarları ilk olarak, Afrika'daki günümüzdeki birçok insan popülasyonunda Neandertal-homolog bölgeleri (NHR'ler) olarak adlandırılan Neandertal benzeri DNA parçaları bulan başka bir yakın tarihli çalışmanın ortaya çıkardığı ipuçlarını takip etti.

Bu şaşırtıcıydı çünkü modern insanlarla Neandertaller arasındaki melezleşmelerin çoğu muhtemelen Avrasya'da gerçekleşti. Tipik olarak Avrasya atalarıyla ilişkilendirilen Neandertal DNA'sının Afrika'da nasıl bol miktarda bulunabileceğine dair soruları gündeme getirdi.

Ancak NHR'lerin Afrika genelindeki gerçek yaygınlığı hala belirsizdi. Yeni çalışmanın yazarlarına göre, önceki araştırmalar Batı ve Orta Afrika'da nispeten yeni bir ortak ataya sahip sınırlı sayıda genoma dayanıyordu.

Bunu ele almak için Botsvana, Kamerun, Etiyopya ve Tanzanya'daki genetik olarak farklı 12 popülasyondan 180 kişiyi temsil eden daha geniş bir modern genom yelpazesini analiz ettiler. Araştırmacılar bunları yaklaşık 120.000 yıl önce Rusya'nın Altay Dağları'nda yaşayan bir bireyin Neandertal genomuyla karşılaştırdılar.

Pensilvanya Üniversitesi'nden genetikçi ve kıdemli yazar Sarah Tishkoff, "Bu çalışma, etnik ve coğrafi olarak farklı popülasyonların insan genetiği ve genomik çalışmalara dahil edilmesinin önemini vurgulamaktadır" diyor.

Araştırmacılar yeni bir istatistiksel teknik kullanarak NHR'lerin bu popülasyonlara ne zaman ve nasıl girdiğini araştırdılar. Modern insanlar Neandertallerden gen alıp Afrika'ya mı getirdiler? Yoksa bizim türümüz bu genleri ilk etapta Neandertallere mi verdi?

Araştırmacılar, cevabın her ikisinden de olduğunu söylüyor, ancak esas olarak ikincisi.

Test edilen her popülasyonda NHR'lerin bulunması, bunların Afrika'da yaygın olduğunu gösteriyor. Ancak bu 'Neandertal benzeri' DNA'nın çoğu, Neandertallerden değil, yaklaşık 250.000 yıl önce Afrika'dan Avrasya'ya göç eden eski modern insanlardan kaynaklandı.

Yeni gelenler Neandertallerle çiftleştikçe bir miras bıraktılar: Araştırmacılar, Neandertal genomunun yüzde 6'ya kadarının türümüzün ilk üyelerinden geldiğini bildirdi.

Çalışma aynı zamanda belirli popülasyonlarda Neandertal genlerinin, atalarının muhtemelen Neandertallerle çiftleştiği Avrasya'dan Afrika'ya geri dönen insanlar tarafından taşındığına dair kanıtlar da buldu.

Araştırmacılar, Homo sapiens'e ait gen varyantlarının çoğunlukla Neandertal genomunun kodlamayan bölgelerinde bulunduğunu belirtiyor; bu da doğal seçilimin onları kodlama bölümlerinden ayıkladığını gösteriyor - muhtemelen DNA'mız Neandertallere yararlı olmadığından.

Kendi genomumuzun hala Neandertallerden gelen gen varyantlarını yavaş yavaş döktüğüne dikkat çekiyorlar.

Platt, "Yani bir Neandertal aleli, Neandertallerde işe yarayabilir, ancak onu modern insan genomuna yerleştirirseniz sorunlara neden olur. Hem modern insanlar hem de Neandertaller yavaş yavaş diğer grubun alellerinden kurtulurlar" diyor.

Platt, "oldukça kolay" melezleşmelerine rağmen, Neandertaller ve modern insanların yaklaşık 500.000 yıllık aralıkları boyunca bazı önemli farklılıklar geliştirdiklerini ve "farklı türler olma yolunda çok ilerledik" diyor.

Kaynak: ScienceAlert

skull-3960791.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.