Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Dünyanın En Çok Karpuz Üreten Ülkesi

Karpuzla ilgili pek çok önemli gerçek var; 

melons-197025.jpg

Ancak dünyanın önde gelen karpuz üreticisiyle karşılaştırıldığında ABD sadece kovada bir damla. Çin, 2021 yılında 67.2 milyon ton üreterek karpuzun güç merkezidir. Ve başka hiçbir ülke onun yanına bile yaklaşamaz; En yakın rakibi ise aynı zaman diliminde yaklaşık 3.9 milyon tonluk üretimle Türkiye'dir.

Karpuz Çin'in her yerinde hasat edilirken, karpuz çiftçiliğinin büyük bir kısmı ülkenin kuzey-orta bölgesindeki Gansu eyaletine atfediliyor. Gansu'nun iklimi, çok miktarda güneş alması ve sıcaklık ortalamalarının 53-61 Fahrenheit derece civarında olması nedeniyle her türden kavun yetiştirmek için özel olarak hazırlanmış gibi görünüyor. Bölge oldukça kurak olmasına rağmen çiftçiler karpuzun mükemmel şekilde büyümesine olanak sağlayan ekim ve sulama teknikleri geliştirmiştir. Ve sadece yüksek kalitede meyve üretmiyorlar: Çevresel koşullar aynı zamanda başka yerlerde daha fazla büyüme için mükemmel tohumlar da yaratıyor.

Çin Aynı Zamanda Önde Gelen Karpuz Tüketicisi

Çin her yıl gerçek anlamda tonlarca karpuz ürettiğinden, bölge sakinlerinin bu meyveyi oldukça fazla tüketmesi mantıklı olabilir (buna ek olarak Çin'in 1,4 milyar insanla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olduğu da eklenebilir). 2020 yılında Çin'in kişi başına tüketimi 49 kg oldu. Ve her meyvenin ortalama ağırlığının 10-12 kg arasında olması, her kişinin bir takvim yılında dört ila beş tam karpuz yediği anlamına geliyor.

Ayrıca sürpriz de yok: Diğer ülkeler de bu kategoride Çin'in yanında yer alamaz. Karpuz üretiminde Çin'in en yakın rakibi olan Türkiye'de kişi başı 22 kg bulunuyor. 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'nde kişi başına tüketim 6.8 kg; bu, yılda bir karpuzdan azdı. Ve pahalı kare şekilli karpuzlarda uzmanlaşmış bir ülke olan Japonya'da kişi başına ortalama sadece sekiz kilo geliyor.

Yalnızca rakamlara bakıldığında Çin'in dünyanın karpuz başkenti olduğu açıkça görülüyor. Ancak meyveyle basit matematiğin ötesine geçen kültürel bir bağlantı da var.

Karpuz Çin Kültürünün Önemli Bir Parçasıdır

Karpuzlar Güney Afrika'ya özgüdür ve MS 10. yüzyılda Çin'e taşınmıştır. Sadece zenginlere ayrılmış bir yiyecek olarak başladılar ve ürettikleri kıtlık, onları eline geçirebilen herkes için değerli bir nesne haline getirdi. Bu eğilim yüzyıllar boyunca devam etti ve karpuz egzotik, lüks bir meyve olarak Çin kültürüne yerleşti. Şimdi bile, Çin'de yaygınlaşması onu elde etmeyi çok daha kolay hale getirdiğinden, meyve hâlâ bazı kültürel hazineleri taşıyor.

Bu tarihle iç içe geçmiş birkaç Çin geleneği vardır. Çin'de bir evi ziyaret ederken ev sahiplerine bir hediye getirmek gelenekseldir. Karpuz, kısmen aristokratik bir yiyecek olarak önceki statüsünden dolayı çok popüler bir seçim olmuştur. Tohumların çokluğu, yuvarlak şekli ve kırmızı iç kısmı Çin kültüründe de önem taşıyor; refahı ve şansı temsil etmeye geldiler. Bu aynı zamanda karpuzun herhangi bir Ay Yeni Yılı kutlamasında popüler bir katılım olmasını sağlar.

Tek başına karpuz yemek, Çin'de yaz sıcağını yenmenin popüler bir yoludur, ancak meyve, Çin mutfağına başka şekillerde de aşılanmıştır. Karpuzlu tavuk, çorba için servis kasesi olarak kutsal bir kabuk kullanır. Xi gua lao, karpuz ve kirazdan yapılan popüler bir Pekin jöle tatlısıdır ve kabuğu, çeşitli tavada kızartma yemeklerinde bile kullanılır.

Kaynak: Food Republic

watermelon-3584717.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.