Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Neandertaller Her Zaman Düşündüğümüz Ayrı Türler Olmayabilir

Kambur sırtlı, kalın kaşlı, maymun benzeri homurtularla iletişim kuran Neandertal'in, evrim merdiveninde modern insanın birkaç adım altında basit fikirli bir hayvan olduğu izlenimi, 19. yüzyılın ortalarında keşfedilmelerinden bu yana varlığını sürdürüyor.

skull-3960791.jpg

Genetik ve kültürel benzerliklerini detaylandıran sayısız bulguya rağmen, nesli tükenmiş 'kuzenlerimiz' hâlâ sıklıkla kendi türlerine, yani Homo neanderthalensis'e sürgün ediliyor.

Son yirmi yılını Portekiz'in merkezindeki mağara alanı Gruta da Oliveira'da toz ve çakıl katmanlarını kazarak geçiren bir araştırmacı ekibine göre, bu sınıflandırmanın değişmesi gerekiyor.

71.000 yıldan fazla bir süre önce Neandertal ailelerine neyin ev sahipliği yaptığına dair onlarca yıllık araştırmayı özetleyen yakın tarihli bir çalışmanın başyazarı olan Trento Üniversitesi'nden arkeolog Diego Angelucci, "Farklı türlerden ziyade, farklı insan formlarından bahsediyorum" diyor.

Angelucci ve ekibi, Neandertallerin 93.000 ila 71.000 yıl önce mağarada kurtlar, aslanlar, boz ayılar ve vaşaklarla aralıklarla zaman paylaştığı Gruta da Oliveira'nın işgalini ayrıntılarıyla anlattı.

Dağılan taş aletler ve hayvan kalıntıları arasında, ateşin kontrollü kullanıldığına dair güçlü kanıtlar sağlayacak şekilde yakılmış kemikler de vardı.

Keçi, geyik ve atların da aralarında bulunduğu çeşitli etleri nadiren yerinden çıkan bir ocakta pişirirken, ateşin Gruta da Oliveira'daki günlük Neandertal yaşamının merkezi bir parçası olduğu açıktı.

İnsansı aile ağacının dallarının en az 250.000 yıldır iyi bir yangına değer verdiği bir sır değil. Bu sürenin önemli bir bölümünde, bu alevler kasıtlı olarak yakıldı, iyi yönetildi ve sıcak kalma ve yırtıcı hayvanları uzak tutma olmasa da yemek pişirme amacıyla kontrol altına alındı.

Ancak Neandertaller, anatomik olarak modern insanlar fark edilebilir derecede farklılaştığında, ortak atasal soyumuzdan çoktan ayrılmışlardı; bazıları 800.000 yıldan daha uzun bir süre önce kendi yollarına gittiklerini öne sürüyor.

Kalıntılarının 1864 yılında bir taş ocağında ilk keşfi, bilimde yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyordu; bir zamanlar başka insan türlerinin de var olduğuna dair ilk işaret.

İngiliz-İrlandalı jeolog William King, anatomideki belirgin farklılıklara dayanarak bunların kendi türlerine ait olduklarını, bizim gibi dik duran, ancak daha kambur ve daha sağlam bir görünüme sahip olduklarını öne sürdü. Uzun zaman önce ölmüş, mağarada yaşayan bu akrabanın, Viktorya dönemi antropolojisinin merceğinden bakıldığında modern insanlarla karşılaştırıldığında entelektüel bir ahmak olduğu varsayılmıştı.

Keşifler arttıkça ve analitik araçlar geliştikçe Neandertal hakkındaki izlenimlerimiz yavaş yavaş değişti. Arkaik kamburluk ve hayvani homurdanmalar geride kaldı. Bugün 'ilkel' akrabalarımızın kasıtlı olarak ölülerini gömdüğü, mücevherler yaptığı ve hatta sanat eserleri bile yarattığı görülüyor.

Teknolojilerinde ateşi dikkatli bir şekilde kullandıklarına dair kanıtlar, Neandertal kültürünün basit olmaktan çok uzak ve bizimkine çok daha yakın olduğu iddiasını daha da güçlendiriyor.

Angelucci, "Arkeologlar arasında ateşi nasıl kullanacaklarını bildikleri konusunda genel bir fikir birliği var" diyor.

"Ancak, yıldırım gibi doğal süreçlerle başlatılan ateşi kullanmak başka şey, onu yapmak, odunla beslemek ve yemek pişirmek, ısınmak ve savunma amaçlı kullanmak başka."

Yangınları nasıl başlatmış olabilecekleri henüz belli değil; ancak Angelucci, bunun Buz Adam Ötzi'nin kullandığı çakmaktaşı ve kav yöntemi gibi diğer Neolitik uygulamalardan çok da farklı olmayabileceğini düşünüyor.

Neandertallerin tarih boyunca birçok kez kendi atalarımızla çiftleştiğini doğrulayan genetik analizlerle, onların ayrı bir tür olduğu iddiası daha da zayıflıyor.

Homo neanderthalensis sınıflandırmasının yakın zamanda belirsizliğe gömüldüğünü görmemiz pek olası değil. Dağınık, kafa karıştırıcı ve ne kadar tutucu olsa da taksonomi, tarihsel biyoloji anlayışımız için yararlı ve temel olmaya devam ediyor.

Yine de kuzenden çok kardeş olarak zavallı yaşlı Neandertal, Homo sapien aile portresinde yanımızda oturmayı hak ediyor gibi görünüyor.

Kaynak: ScienceAlert

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.