Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın En Yerli 10 Kabilesi


Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın En Yerli 10 Kabilesi

Zamanın insanları geliştirdiği sıklıkla söylenir. İnsanlık, taş devri gibi dönemlerden bronz çağına, orta çağdan modern çağa kadar çağlar boyunca gelişmiştir. İnsanlar zamanla değişir ancak bu durumlarda dünyanın geri kalanından izole kalmayı seçen bazı insanlar vardır. İşte dünyadaki en ilkel 10 kabile.

samburu-4434184.jpg

1. Sentinel Kabilesi

Dünyanın en tenha kabilesi olarak kabul edilen Sentinelese, geniş çapta ilgi topladı. Aşağı yukarı Manhattan'la aynı büyüklükte ormanlık bir bölge olan Kuzey Sentinel Adası'nda yaşıyorlar ve yakınlarına gelen yabancılara karşı şiddete başvurarak her türlü temas girişimini şiddetle reddediyorlar. Kabile herhangi bir medeniyet istemediğini çok açık bir şekilde ortaya koymuş ama komşu kabileler ve köyler sözde “medeniyet” tarafından kısmen veya tamamen yok edildikten sonra onları kim suçlayabilir?

2. Jawara Kabilesi

Hindistan'daki Andaman Adaları'nın yerli sakinleri Jawara kabilesi olarak biliniyor. Andaman Adaları'nın güneyindeki çeşitli bölgelerde yaşıyorlar. Yaklaşık 250-400 kişiden oluşan kabile, çoğunlukla dış etkilerden kaçınmıştır. Sonuç olarak, kültürel miraslarının ve uygulamalarının önemli yönleri tam olarak anlaşılamamıştır.

3. Onge kabilesi

Onge kabilesi Hindistan'ın en eski kabilelerinden biri, Andamanese etnik grubunun bir parçası, 100'den fazla nüfusuyla tamamen çiftçilik, balıkçılık, avcılık ve toplayıcılığa bağımlı olan yarı göçebe bir kabiledir. Bugün bile izole kalıyorlar ama yavaş yavaş yabancıları kabul etmeye ve dış dünyayı görmeye gitmeye başladılar.

4. Ayoreo kabilesi

Gran Chaco bölgesinde yaşayan yerli bir topluluk olan Ayoreo halkı, Paraguay, Pilcomaypo, Parapeti ve Grande nehirlerinin çevrelediği bir bölgede yaşıyor. Toprakları zorla ele geçirildi ve yavaş yavaş kendi istekleri dışında büyükbaş hayvan yetiştiricilerine tahsis edildi. Avcılık ve toplayıcılığa dayalı bir yaşam tarzı sürüyorlar ve dış çevreden izolasyonlarını sürdürmeyi tercih ediyorlar.

5. Mbuti Kabilesi

Kongo'nun Ituri Yağmur Ormanı'nda bulunan bir kabile olan Mbuti, modern toplumla bütünleşmekten kaçınmayı seçti. Doğaları gereği öncelikle göçebedirler ve her 3-4 haftada bir bir yerleşim yerinden diğerine geçerler. Kullandıkları yerleşim yeri sayısı, bir bölgedeki mevcut kaynaklara bağlı olarak değişebilmektedir.

6. Piraha Kabilesi

Brezilya'nın bu Piraha Kabilesi, başlangıçta ormanın derinliklerinde yaşayan Mura Kabilesi'nin bir alt grubuydu. 1700’lü yılların başında Mura Kabilesi’nden ayrılmışlar ve çoktan izolasyonu seçmişler. Piraha kabilesi, modern uygarlığın faydalarını benimsememeyi tercih ediyor; bunun yerine komşu topluluklarla ticaret yapmayı tercih ediyor ve bu topluluklar da onlar için tekne üretiyor. Benimsedikleri tek düzenleme, kendi elleriyle hazırlanmış kıyafetleri giymeyi içeriyor.

7. Kalahari Orman Adamları

Kalahari Bushmenleri bir zamanlar Botswana'nın Kalahari Çölü'nde gelişen bir kabileydi. Bir zamanlar hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları tüm meyve ve ete ulaşabiliyorlardı ve disiplinli bir kültürleri vardı. Bununla birlikte, modernleşmenin ilerlemesiyle birlikte geleneksel Kalahari yaşam tarzı çöküşle karşı karşıya kaldı. Evlerini terk etmek zorunda kaldılar, toprakları koruma altına alındı. Kalahari topluluğu zorla yeni yerleşim yerlerine yerleştirildi. Bunlardan birkaçı, modernitenin gelişinin kendi refahlarına zarar verdiğini ileri sürerek geçmişi düşünmeye devam ediyor.

8. Huli Kabilesi

Huli Kabilesi Papua Yeni Gine'de bulunuyor ve bir grup güçlü yerli halktan oluşuyor. Binlerce yıldır Papua Yeni Gine'nin en ücra bölgelerinde yaşıyorlar, kültürel geleneklerini ve ritüellerini koruyup sonraki nesillere aktarıyorlar. Bir Huli adamını kaslı fiziğinden ve Birliği simgeleyen renkli yüz boyasından tanıyabilirsiniz. Huli halkı öncelikle avcıdır.

9. Korowai Kabilesi

Korowai, uzak Papua'da yaşayan ve yaklaşık 35 yıl önce keşfedilen yaklaşık 3000 kişilik bir kabiledir. Rumah Tinggi adı verilen, bazılarının yüksekliği yerden 50 metreye kadar çıkabilen ağaç evlerde yaşıyorlar. Avcı-toplayıcıdırlar ve 1975 yılına kadar izole bir yaşam sürdüler. Devlet tarafından inşa edilmiş bir köyleri var ve burada şömineli, iki veya üç odaya bölünmüş evlerde yaşıyorlar. Erkekler ve kadınlar ayrı yaşıyor. Korowai'lerin, 1992'de bir belgesel film ekibi onları ziyaret edene kadar dış dünyayla sınırlı bir teması vardı. Hükümet tarafından yönetilen iyileştirme yöntemleriyle tanışmış olmalarına rağmen, ağrıyı iyileştirmek için hala geleneksel yöntemleri kullanıyorlar ve büyük ölçüde ev yapımı aletlere güveniyorlar.

10. Himba Kabilesi

Kuzey Namibya'daki Ovahimba ve Ovazimba kabileleri, dış etkilere karşı dirençli, güçlü bir geleneksel kültüre sahiptir. Nüfusu 50.000'i aşan bölgede erkekler ava giderken kadınlar da inek sağmak, çocuklara bakmak gibi işlerden sorumlu. Kabile çokeşlidir ve bir üyenin zenginliği, sahip olduğu sığır sayısıyla ölçülür. "Okujepisa Omukazendu" uygulaması, bir erkeğin karısını bir misafire geceyi geçirmesi için teklif etmesini, kıskançlığı azaltmasını ve ilişkileri geliştirmesini içerir. Karar alma sürecinde kadının etkisi minimum düzeyde olup, öncelikle eşinin isteklerine uymaya öncelik vermesi beklenmektedir. Ancak misafirle yakın ilişkiye girmeyi reddetme seçeneğine de sahiptir.

 
İşte karşınızda dünyanın en ilkel 10 kabilesi. Bazılarının öğrenebileceğimiz ve takdir edebileceğimiz kültürleri var, diğerlerinin ise taklit edebileceğimiz değerleri var, ancak hepsinin kendi kabilesine ve kültürüne karşı ortak bir tutkusu ve sadakati var.

Kaynak: Finance Quick Fix

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.