Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İsviçre Gittikçe Bölünen Dünyada Taraf Olmayı Reddediyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İsviçre Gittikçe Bölünen Dünyada Taraf Olmayı Reddediyor

(Bloomberg) -- Tıpkı Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaların bağlantısız bir duruşun sürdürülmesini zorlaştırması gibi, İsviçre'nin en büyük siyasi partisi de tarafsızlığını iki katına çıkarmak istiyor.

AA1icjPu.img?w=768&h=686&m=6

Bu ayın sonlarında yapılacak seçimlerde en büyük oy payını almaya hazırlanan sağcı İsviçre Halk Partisi, anayasada “sonsuz” tarafsızlığın yer alıp almayacağına ilişkin bir oylamayı tetiklemek için Mayıs ayına kadar 100.000 imza toplamayı hedefliyor. Bu, ABD Başkanı Joe Biden'ın övgüsünü alan Rusya'ya yönelik yaptırımların geri alınmasına olanak tanıyacak.

Öte yandan Kremlin, İsviçre'nin artık tarafsız bir devlet olmadığını söylüyor ve bu 8,9 milyon nüfuslu ülkenin sinirlerini bozan bir eleştiri.

Nüfusun yüzde 90'ından fazlası hâlâ tarafsızlığı destekliyor. Tarafsızlığın tarihi hakkında birkaç cilt yazan Edgar Bonjour'a göre, İsviçreliler için tarafsız bir duruş, "neredeyse dini kutsamanın ulusal bir efsanesidir". Finlandiya yakın zamanda NATO askeri ittifakına katılırken ve İsveç de aynısını yapmaya çalışırken, İsviçre için bu ihtimal düşünülemez.

Bununla birlikte, Kremlin'in Ukrayna'ya saldırısı ve Hamas'ın İsrail'e saldırısı, İsviçre'nin tarafsızlığının çelişkilerini açığa çıkarıyor; bunun kökeni ortaçağ kantonlarının savaşan Avrupa devletlerine taraf tutmadan paralı askerler kiralamasına kadar uzanıyor. Bu hafta hükümet Hamas'ın terör örgütü olarak etiketlenmesine destek vererek Hamas'ın bağlantısız statüsünden bir adım daha uzaklaştı.

Bazı İsviçreli yorumcular İsviçre'nin daha da ileri gitmesini istiyor ve katı tarafsızlığın yabancı yatırımı caydırabileceği konusunda uyarıyor.

1990'ların sonlarında hükümetin İsviçre bankacılığını inceleyen çalışma grubuna liderlik eden eski bir İsviçreli diplomat olan Thomas Borer, "Tarafsızlık ancak Avrupa'daki komşularımız sürekli savaş halindeyken mantıklıydı ve bu nedenle artık İsviçre'nin çıkarına değil" dedi. Nazi dönemindeki rolü. "Yaptırımları desteklemeseydik, o zaman gerçekten işimizi kaybederdik."

Napolyon'un yenilgisinden sonra 1815'teki Paris Antlaşması'nda İsviçre'nin daimi tarafsızlığı güvence altına alındı. İsviçre, 1907 Lahey Sözleşmelerinin tarafsız devletlere dayattığı yasal yükümlülüklere uymaktadır.

switzerland-1282508.jpg

İsviçre'nin Nazi Almanya'sına kredi vererek ve silah satarak kendi tarafsızlığını ihlal ettiği II. Dünya Savaşı'ndan zar zor kurtulan siyasi çitleme geçmişi. Tarafsız ulus, yaralı askerlere ve çocuklara yardım ederken, sınırlarını da binlerce Yahudi mülteciye kapattı.

Daha önce ülkenin Nazilerden kaçan en az 20.000 kişiyi geri çevirme kararını savunan Halk Partisi, tarafsızlık savunuculuğunu desteklemek için tarihten alıntı yapıyor.

Partinin yaklaşan ulusal seçimlere ilişkin programında "Tarih şunu gösteriyor: İsviçre dış ilişkilere karışmadı ve II. Dünya Savaşı'ndan büyük ölçüde kurtuldu" diyor.

En büyük siyasi partilerin hiçbiri tarafsızlığa karşı çıkmasa da Sosyal Demokratlar, İsviçre'nin bunun arkasına saklanmaması ve uluslararası hukuk ile insan haklarının savunucusu olması gerektiği konusunda uyardı. Muhafazakar Merkez İttifakı da benzer duyguları dile getirerek ülkenin tarafsızlık bahanesi altında saldırganların ekmeğine yağ sürmemesi gerektiğini söyledi.

Halk Partisi'nin tarafsızlık girişimi, İsviçre hükümetinin Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına uyma kararına karşı çıkmasıyla teşvik edildi.

Parti milletvekili Roger Koeppel geçen ay parlamento tartışmasında "İsviçre'yi fiilen kendi ülkemizdeki yabancı çıkarların uşağı haline getiriyorsunuz" dedi. “Refahı aşındırıyorsunuz, orta sınıfa saldırıyorsunuz ve ülkemizin itibarına ve itibarına zarar veriyorsunuz.”

St. Gallen Üniversitesi Hukuk ve Ekonomi Enstitüsü vergi ve ticaret politikası başkanı Stefan Legge'e göre, yaptırım uygulamak ikili ticaret maliyetlerini artırmak anlamına gelirken, tarafsız olmak bu maliyetleri düşürür çünkü herkesle iş yapabilirsiniz. Aynı zamanda, ticaretinin yarısından fazlasının Batılı müttefik ülkelerle olması nedeniyle İsviçre'nin tamamen tarafsız olmayı göze alamayacağını söyledi.

Legge, "Tarafsız olmak faydalıdır, siyasi bağlılıkların ise bir bedeli vardır" dedi. "İsviçre'ye yardım eden şey dünyayı şekillendirmek ya da eğitmek değil, sadece iş yapmaktı."

Daha Fazlası İçin: Credit Suisse Çöktü, İsviçre Para Kazanmaya Geri Döndü

Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bazı işletmeler için İsviçre'nin tarafsızlığının risklerini ortaya çıkardı. İsviçre, uzun süredir devam eden tarafsızlık kurallarının bir parçası olarak yerel üretim silahların alıcılar tarafından çatışma bölgelerine gönderilmesine izin vermiyor. İkinci Dünya Savaşı'ndaki ihlallerin aksine, ülkenin Almanya, İspanya ve Danimarka'dan Ukrayna'ya silah sevkiyatını engellemesi uluslararası eleştirilere yol açıyor.

Bu, ülkenin sözde silahlı tarafsızlığının temel taşı olan İsviçre'nin küçük ama sembolik açıdan önemli silah endüstrisinin yaşayabilirliğini tehdit ediyor.

İsviçre endüstrisini temsil eden ekonomi suisse dış ticaret şefi Jan Atteslander, "Bu bir ip yürüyüşü, ancak şu anda savunma sektöründe önemli teknolojilere sahip şirketlerin ülkeyi terk etmesi riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

Devamını Oku: İsviçre'nin Ruag Şefi Tarafsızlık Tartışmasının Ardından Silah Üreticisinden Çıktı

Tarafsızlıkla ilgili son tartışmalar aynı zamanda daha geniş güvenlik kaygıları ve İsviçre'nin dost Avrupa ülkeleri tarafından kuşatılmış olması nedeniyle coğrafi olarak iyi bir şansa da sahip. Sovyet birliklerine karşı iki savaş yürüten Finlandiya'nın aksine, Alp ülkesi Rusya'nın ön hatlarından uzakta.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Jacob Kirkegaard, "Ortalama bir İsviçreli, hayatın rahat olduğunu ve İsveçlilerin ve Finlilerin zihnini meşgul eden büyük, kötü Rus ayısının aslında İsviçre çevresinde yer almadığını düşünüyor" dedi. . "İsviçreliler başka tarafa bakmaya istekli ama bu yeni bir şey değil."

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.