Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Filistinlileri Destekleyen ve Onları Desteklemek için Konuşan Ünlüler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Filistinlileri Destekleyen ve Onları Desteklemek için Konuşan Ünlüler

Çok sayıda ünlü, İsrail ve Gazze'deki çatışmalarla ilgili düşüncelerini sosyal medyada paylaştı; bazıları Filistinlilere desteklerini ifade etti.

Filistinli militan grup Hamas, İsrail askeri ve güvenlik teşkilatlarını şaşırtan bir hareketle Cumartesi günü İsrail'e büyük bir saldırı başlattı ve ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şunları söyledi: "Savaştayız."

Associated Press'in haberine göre İsrail'de en az 700, Gazze'de ise 400'den fazla kişi öldürüldü. Cumartesi gününden bu yana İsrail, "Demir Kılıçlar Operasyonu"nu başlatarak Hamas'a karşı saldırılar gerçekleştiriyor.

ABD'nin Hamas'la birlikte terörist grup olarak kabul ettiği İran destekli örgüt Hizbullah, Pazar günü İsrail'e havan topları yağdırdı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan'a topçu ateşi açtı. Reuters'e göre her iki taraftan da herhangi bir kayıp bildirilmedi.

Çatışma uluslararası manşetlere taşınırken birçok ünlü, İsrail'e sempatilerini ve desteklerini ifade etmek için sosyal medyayı kullanıyor. Bazıları tarafsız mesajlar paylaşırken, diğerleri Filistin halkına destek gösterdi.

Mia Khalifa aralarında en çok ses çıkaran kişi oldu. Cumartesi günü, eski yetişkin film yıldızı, eski adı Twitter olan X'te, sihirli mantarlar üreten ve dağıtan Red Light Holland'daki danışman rolünden halkın kovulmasına yol açan bir mesaj paylaştı. Playboy'un onunla bağlarını kopardığı da bildirildi.

Khalifa'nın sosyal medya paylaşımında "Biri lütfen Filistin'deki özgürlük savaşçılarına telefonlarını çevirip yatay çekim yapmalarını söyleyebilir mi?" ifadesi yer aldı.

Duygularını açıklığa kavuşturmak isteyen Khalifa, Pazartesi günü bir X gönderisinde şunları yazdı: "Sadece şunu açıkça belirtmek istiyorum ki, bu açıklama hiçbir şekilde şiddetin yayılmasını teşvik etmiyor, özellikle özgürlük savaşçıları dedim çünkü Filistinlilerin yaptığı da bu." vatandaşlar... her gün özgürlük için savaşıyor."

Red Light Holland CEO'su Todd Shapiro, Khalifa'nın önceki gönderisine karşı konuşup X aracılığıyla kovulduğunu kendisine bildirdikten sonra şöyle yanıt verdi: "Filistin'i desteklemenin iş fırsatlarını kaybettiğini söyleyebilirim ama bunu yapmadığım için kendime daha çok kızgınım. Siyonistlerle iş yapıp yapmadığımı kontrol ediyorum. Benim hatam."

Lübnan doğumlu Khalifa ayrı bir gönderide şunları söyledi: "İnsanlarımın evlerinden zorla atıldıkları açık hava hapishanesinin duvarlarını yıkarken çekilmiş 4K görüntülerinin olduğundan emin olmak istiyorum, böylece iyi seçeneklere sahip oluruz. Apartheid'dan nasıl kurtulduklarını anlatan tarih kitapları.

"Lütfen adımı bir daha ağzınıza almadan önce üzgün küçük şirketinizin yön ve amaç eksikliğinden endişe edin. Ben baskıyla mücadele eden tüm insanların yanındayım, şimdi ve her zaman, küçük projenize yatırımım için yalvarmadan önce araştırmanızı yapın, ben Lübnanlıyım, benden sömürgecilik tarafında olmamı beklediğin için deli misin, seni kahrolası tuhaf adam."

Radyo sunucusu ve güreşçi Peter Rosenberg'in gönderisine yönelik eleştirisine yanıt veren Khalifa ayrıca şöyle yazdı: "Kimse özgürlük için savaşmayana kadar her yerde tüm ezilen insanların yanındayım." Ekran görüntüsünde Khalifa'nın yanıt verdiği görülüyor. "Lübnanlıyım, sizin küçük ayrıcalıklı beyninizin nasıl başa çıkılacağını bilemeyeceği kadar çok sayıda İsrail Savunma Kuvvetlerinin hava saldırılarına maruz kaldım.

"[Siz], size ait olmayan, sizin barışçıl, tanrı seven dininizle hiçbir ilgisi olmayan bir ordu tarafından yaratılan bir toprakla ilgili masallardan başka bir şey bilmiyorsunuz. Bana ve bu jeopolitik savaşla ilgili deneyimime asla saygısızlık etmeyin. yine sen misin erkek çocuk."

İsveçli şarkıcı Zara Larsson da çatışmaya yanıt verdi. Instagram Hikayesinde kendi fotoğrafını paylaşan Larsson, şu başlığı paylaştı: "Ah, demek ki Rusya işgal ettiğinde Ukrayna'nın yanında duruyor ama Filistin'i değil."

Son yıllarda pek çok ünlü de Filistin halkına desteklerini dile getirdi.

2021'de İsrail mahkemesinin, yetkililerin Yahudi yerleşimcilere yer açmak için Eski Şehir dışındaki Şeyh Jarrah semtindeki evlerinden birkaç Filistinliyi tahliye edip edemeyeceğine ilişkin gecikmeli kararı üzerine bölgede gerilim tırmanmıştı.

İngiliz kulübü Arsenal'de forma giyen Mısır doğumlu futbol yıldızı Mohamed Elneny, Filistin bayrağının yer aldığı üçlü fotoğraf paylaştı. Eşlik eden başlıkta şunu yazdı: "Kalbim, ruhum ve desteğim Filistin'e."

Babası Filistinli olan model Gigi Hadid, o dönem Instagram Story gönderilerinde bir sanatçının eserini şu sözlerle paylaşmıştı: "Filistin'i Silemezsiniz."

Hadid ayrıca gazeteci ve aktivist Noor Tagouri'nin gerilimi anlatan bir gönderisini paylaştı.

Gönderinin bir kısmı şöyle: "Askeri bir devlet tarafından ailenizin evinden, inşa ettiğiniz evlerden aniden kovulmanın suç ve insanlık dışı olduğu konusunda hepimiz kesinlikle hemfikir olmalıyız."

Tagouri, "Bu bir din meselesi değil" diye devam etti. "Duyduğunuz bu olsa bile, bu hiçbir zaman dini bir mesele olmadı. Hikaye böyle daha iyi geliyor. Bu siyasi bir mesele. Hem Filistinliler hem de İsrailliler için çözümü hak eden bir mesele."

Hadid'in kız kardeşi, model arkadaşı Bella Hadid, o sırada aynı Instagram Hikayesi gönderilerinden bazılarını kendi hesabında paylaşmıştı. Ayrıca ablaları Alana Hadid'in kendi Instagram hesabında paylaştığı bir hikayeyi de yeniden yayınladı.

Bella Hadid, kız kardeşinin gönderisine şunları ekledi: "Kız kardeşlerim ve ben, her gün aile grup sohbetinde konuşuyoruz. Çoğunlukla Filistin ve olup bitenler hakkında konuşuyoruz. Nasıl hissettiğimi kelimelere dökmek çok zor."

"Atalarımın acısını hissediyorum. Onlar için ağlıyorum. Şu anda orada olan Filistinli kardeşlerim için ağlıyorum, kendimi güvende hissetmiyorum ve korkuyorum. Bunun durması gerekiyor, 2021'de buna yer YOK!!!! [Alana] bugün nasıl hissettiğimi mükemmel bir şekilde yazdı. Filistinli olmaktan gurur duyuyoruz ve Filistin'in yanındayız."

O dönemde Hadid kardeşlerin küçük kardeşi Anwar Hadid ile birlikte olan şarkıcı Dua Lipa, Instagram hikayelerinde #SaveSheikhJarrah etiketini ve tasarımcı ikilisi Mothanna Hussein ve Hadi Alaeddin'in sanat eserlerini paylaşarak desteğini gösterdi.

Lipa ve Hadid kardeşlerin kamusal tutumuna yanıt veren Dünya Değerler Ağı başkanı Haham Shmuley Boteach, yıldızları "İsrail'i etnik temizlikle suçlayan" ve "Yahudi Devleti'ni karalayan" "mega etkileyiciler" olarak nitelendirdi. The New York Times'ta yayınlanan tam sayfa bir reklam.

Karşılık veren Lipa, bir X gönderisinde Dünya Değerler Ağı tarafından kendisine karşı ileri sürülen "yanlış ve dehşet verici iddiaları reddettiğini" yazdı.

"Bu tutumu benimsiyorum çünkü herkesin -Yahudi, Müslüman ve Hıristiyanların- kendi seçtikleri bir devletin eşit vatandaşları olarak barış içinde yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyorum" diye ekledi. "Tüm ezilen halklarla dayanışma içerisindeyim ve ırkçılığın her türlüsünü reddediyorum."

Gigi Hadid'le bir çocuğu olan eski One Direction şarkıcısı Zayn Malik, 2014 yılında X hesabında sıklıkla kullanılan "#FreePalestine" hashtag'ini paylaşarak bilinen gerilimlere ilişkin duruşunu ortaya koymuştu.

Aynı yıl müzisyen Rihanna ve basketbolcu Dwight Howard, X'te aynı hashtag'i paylaştı. Vox'a göre her iki yıldız da daha sonra paylaşımlarını sildi.

Harry Potter yıldızı Emma Watson, Ocak 2022'de paylaşılan bir Instagram gönderisiyle sohbete dahil oldu. Gönderide "dayanışma bir fiildir" sözleriyle süslenmiş bir kolaj görülüyordu. Arka planda Filistin bayrakları taşıyan protestocular vardı.

Feminist akademisyen Sara Ahmed'e atfedilen bir alıntıda, "Dayanışma, mücadelelerimizin aynı mücadeleler olduğunu, acılarımızın aynı acı olduğunu ya da umudumuzun aynı gelecek için olduğunu varsaymaz" dedi. "Dayanışma, bağlılığı ve çalışmanın yanı sıra aynı duygulara, aynı hayatlara veya aynı bedenlere sahip olmasak bile ortak zeminde yaşadığımızın kabulünü içerir."

Bu gönderi, Watson'ı antisemitizmle suçlayan bazı İsrailli yetkililerin kınamasıyla karşılandı.

Daha sonra Watson, aralarında Susan Sarandon, Mark Ruffalo, Gael García Bernal ve Viggo Mortensen'in de bulunduğu bir dizi yıldız tarafından savunuldu; bu yıldızların tümü, Instagram gönderisinden günler sonra kamuoyuna duyurulan bir mektup için güçlerini birleştirdi.

Kendisini "Filistin hakları için birlikte durmak" olarak tanımlayan kültürel bir ağ olan Artists for Filistin Birleşik Krallık tarafından düzenlenen mektupta şunlar yazıyordu: "Filistinlilerle anlamlı dayanışmayı da içeren, 'dayanışma bir fiildir' şeklindeki basit ifadeyi desteklemek için Emma Watson'a katılıyoruz. uluslararası hukuk çerçevesinde insan hakları için mücadele ediyorlar."

Kaynak: Newsweek

gaza-3829414.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.