Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Roma Sınırları: İşte Ziyaret Edilecek En Uzaktaki Roma Kalıntılarından 10'u

Roma İmparatorluğu, ziyaretçilerin bugün keşfedebileceği, İtalya dışındaki en iyi Roma kalıntılarını sergileyen, çok uzaklara yayılmış ileri karakollara ve şehirlere sahipti.

Ermenistan'daki Garni Tapınağı ve İskoçya'daki Antoninus Duvarı, antik imparatorluğun sınırlarının hemen dışındaki Roma yapılarının örnekleridir.

Almanya'daki Trier, İspanya'daki Herkül Kulesi ve Fas'taki Volubilis, kalıntıları hala iyi korunmuş olan diğer önemli Roma şehirleridir.

Roma İmparatorluğu bir zamanlar İskoçya'dan Suudi Arabistan'a, Ermenistan'dan Fas'a kadar uzanıyordu. Bugün, ziyaretçiler bu uzak karakollardan bazılarını (İskoçya'daki Antoninler Duvarı gibi) ve şehirleri (Fas'taki uzak Roma şehri Volubilis gibi) görebilirler. Çoğu zaman Roma İmparatorluğu'nun sınırlarının, Roma'nın gücünün ve nüfuzunun azaldığı sınırlar kadar sert sınırlardan daha az olduğu unutulmamalıdır.

İşte eski Roma İmparatorluğu çevresinde keşfedilecek en uzak Roma şehirlerinden bazıları; özünde İtalya dışındaki en iyi Roma kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

Garni Tapınağı, Ermenistan

Garni Tapınağı, günümüz Ermenistan'ında yeniden bir araya getirilmiş antik bir Roma tapınağıdır ve başkent Erivan'a kısa bir yolculuk mesafesindedir.

Garni-Roman-Temple-1-1920x960.jpg

Antik Ermenistan çeşitli zamanlarda Roma İmparatorluğu'nun bağımlı devletiydi. Garni Tapınağı, antik imparatorluğun sınırlarının hemen dışında Romalılar tarafından inşa edilen bir tapınak örneğidir.

Yapım Tarihi: MS Birinci Yüzyıl

Antoninus Duvarı, İskoçya

HW286H%20%20%20HOUSESTEADS%20CRAGS%20%20

İskoçya'daki kısa ömürlü toprak Antoninus Duvarı, İngiltere'deki daha ünlü taş Hadrian Duvarı'nın gölgesinde kalıyor. Romalılar bir dönem Hadrian Duvarı'nın kuzeyini İskoçya'nın derinliklerine kadar iterek denizden denize bu duvarı inşa ettiler.

Ancak kısa süre sonra daha savunulabilir olan Hadrian Duvarı'na geri çekildiler. Antoninler Duvarı'nın bazı kısımları ve kaleleri bugün görülebilmektedir.

Yapım Tarihi: MS 142

Trier, Almanya

trier800.png

Trier, Fransa sınırına yakın, Almanya'nın en eski şehridir ve eski Romalılar tarafından Augusta Treverorum olarak adlandırılmıştır. Ren Nehri kıyısındaki en önemli Roma şehirlerinden biriydi ve daha sonra Belçika Galya'sının eyalet başkenti oldu.

Trier'deki en ünlü Roma harabesi, iyi korunmuş Porta Nigra veya Kara Kapı'dır.

Yapım Tarihi: 16'dan itibaren

Herkül Kulesi, İspanya

imagen_arte_monumentos_torredehercules2.

Herkül Kulesi, bugün hala ayakta olan Roma deniz fenerinin çok nadir bir örneğidir. Modern İspanya'nın uzak Galiçya kıyısında yer almaktadır.

Dünyanın bilinen en eski deniz feneridir ve bugün hala çalışmaktadır. 2009'dan beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve yaklaşık 50 metre yüksekliğindedir.

Yapım Tarihi: MS 1. Yüzyıl

Volubilis, Fas

volubilis_romanruins-t.jpg?w=500&h=278

Fas'ta Roma İmparatorluğu'nun sınırları kıyı boyunca ve iç kısımlara doğru devam ettikçe bir nevi solmuştu. Buradaki en uzak Roma şehirlerinden biri Volubilis'ti (aynı zamanda Mauretania Krallığı'nın başkenti de olabilir).

2. yüzyılda çok sayıda Roma anıtını (tapınak ve zafer takı gibi) kazanmış bir Berberi-Roma şehriydi.

Yapım Tarihi: MS 1. yüzyıldan itibaren Roma yönetimi (M.Ö. 3. yüzyıldan beri mevcuttur)

Caerleon, Galler

Roman-Ampitheatre-at-Caerleon-Photo-Visi

Galler'in her yerinde Roma kalıntıları bulunsa da, İngiltere yakınındaki güneydoğu Galler'deki antik Roma kalesi ve Caerleon kasabası, bugün Galler'deki en etkileyici Roma yerlerinden biridir.

Galler'in çoğunda Roma yerleşimi azdı, ancak Caerleon önemli bir Roma lejyoner kalesine ev sahipliği yapıyordu. Özellikle iyi korunmuş amfitiyatrosu ile tanınır.

Yapım Tarihi: MS 75'ten itibaren

Jerash, Ürdün

shutterstock_174061010.jpg

Jerash, bugün görülmesi gereken en önemli Roma şehirlerinden biridir ve günümüz Ürdün'ünde bulunmaktadır (çevredeki en iyi korunmuş Greko-Romen şehirlerinden biri olarak kabul edilir).

Bu bölge, Büyük Pompey'in bölgedeki fetihleri kapsamında M.Ö. 63 yılında Roma egemenliğine girmiştir.

Yapım Tarihi: 63'ten itibaren Roma Kuralı (muhtemelen 331'de Yunanlılar tarafından kurulmuştur)

Palmira, Suriye

Palmyra-Syria-768x512.jpg

Palmira, Suriye'nin merkezinde yer alır ve nadiren ziyaret edilen büyük Roma şehirlerinden bir diğeridir. Roma'nın Sasani İmparatorluğu karşısında aldığı feci yenilginin ardından (Üçüncü Yüzyıl Krizini tetikleyen ve Roma İmparatorluğunu parçalayan) Roma İmparatorluğu'nun savunulmasında çok önemli bir rol oynadı.

Palmyra çölde, ticaret kervan yollarının üzerinde yer alan zengin bir şehirdi.

Yapım Tarihi: Antik Kent - MS 14'ten itibaren Roma Dönemi

El Jem Amfitiyatrosu, Tunus

arene_amphitheatre_el_jem.jpg

El Jem'deki Roma Amfitiyatrosu, boyut ve koruma açısından Kolezyum'a rakip oluyor. Tunus'un merkezinde bulunur ve ülkedeki en iyi Roma cazibe merkezlerinden biridir.

Ziyaretçiler bu amfitiyatroyu (ve tünellerini) keşfetme konusunda Kolezyum'dan çok daha fazla özgürlüğe sahiptir.

Yapım Tarihi: MS 230 ile 238 arası

Porolissum, Romanya

poro10.jpg

Tuna Nehri'nin ötesindeki Dacia toprakları (günümüz Romanya'sı), Romalılar tarafından fethedilen son ve ilk terk edilen bölgeler arasındaydı.

Porolissum MS 106 yılında bölgeyi fethederken askeri bir Roma kampı olarak kuruldu ve MS 124 yılında bölgenin başkenti oldu ve şu anda Romanya'daki en iyi Roma kalıntılarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Yapım Tarihi: MS 106'dan itibaren

Kaynak: The Travel

spartan-3696073.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.