Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

2023'te Sahip Olabileceğiniz En Güçlü Pasaportlar


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

2023'te Sahip Olabileceğiniz En Güçlü Pasaportlar

passport-2733068.jpg

Seyahat etmek stresli olabilir ancak dünyanın en iyi pasaportu cebinizdeyken sınırlardan ve kontrol noktalarından geçmek çocuk oyuncağıdır. Kullanışlı küçük belge kapıları açar, sağlık hizmetlerine erişim sağlar ve doğru vatandaşlığa sahip olmanız koşuluyla yurtdışında çalışma ve eğitim hakkı verir. Sadece resmi flaşlayın, adınızı tarayın ve yola çıkın, en azından eskiden böyleydi.

Bu yılın en güçlü pasaport ödülleri, 193 Vizesiz seyahat destinasyonuyla rekora sahip olan Singapur'a verildi. İkinci sırayı Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, İspanya ve İsveç paylaşıyor. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İsviçre ile beraber beşinci sırada yer alıyor.

İçindekiler

En Güçlü Pasaportlar Sıralandı
En Az Güçlü Pasaportlar Sıralaması
Henley Pasaport Endeksi nedir?
Metodoloji
Jeopolitik Güncellemeler
Genel SSS

En Güçlü Pasaportlar Sıralandı

Sıra       Ülke       Vizesiz Erişim
1 Singapur 192
2 Almanya 190
2 İtalya 190
2 İspanya 190
3 Avusturya 189
3 Finlandiya 189
3 Fransa 189
3 Japonya 189
3 Lüksemburg 189
3 Güney Kore 189
3 İsveç 189
4 Danimarka 188
4 İrlanda 188
4 Hollanda 188
4 Birleşik Krallık 188
5 Belçika 187
5 Çek Cumhuriyeti 187
5 Malta 187
5 Yeni Zelanda 187
5 Norveç 187
5 Portekiz 187
5 İsviçre 187
6 Avustralya 186
6 Macaristan 186
6 Polonya 186
7 Kanada 185
7 Yunanistan 185
8 Litvanya 184
8 Amerika Birleşik Devletleri 184
9 Letonya 183
9 Slovakya 183
9 Slovenya 183
10 Estonya 182
10 İzlanda 182

Bavulunuzu açıp, her biri farklı milliyet ve vatandaşlığa sahip kimlikler arasından seçim yapmadan önce, bunlardan birini puanlama olasılığı kesin olarak doğuma ve yere bağlıdır. Bununla birlikte vatandaşlık değişikliği yapılabilir, sadece biraz zaman ve çaba gerektirir.

Henley Pasaport Endeksi'ne göre bu yıl sahip olunabilecek en iyi pasaportlar şöyle:

En Az Güçlü Pasaportlar Sıralaması

Sıra   Ülke   Vizesiz Erişim
101 Suriye 30
102 Irak 29
103 Afganistan 27

Henley Pasaport Endeksi nedir?

Geleneksel olarak turist merkezli olmayan bölgelere giden veya bu bölgelerden gelen uluslararası gezginler için kısıtlamalar yeni bir şey değil. Pasaportunuzun verildiği ülkeye bağlı olarak, genellikle jeopolitik güncellemeler ve güvenlik kaygıları nedeniyle belirli bir bölgeye girişiniz engellenebilir.

İyi haber şu ki, dünya çapında pasaport gücünü takip etmeye adanmış çeşitli kuruluşlar var; bunlardan en yaygın olanı Henley Pasaport Endeksi'dir.

Uzman yorumları ve yaklaşık 20 yıla yayılan tarihsel veriler kullanılarak geliştirilen Henley Pasaport Endeksi, dünya pasaportlarının, sahiplerinin önceden vize almadan erişebilecekleri destinasyon sayısına göre bir sıralamasını sunuyor. Endeksteki bilgiler, dünyanın en büyük seyahat bilgileri veri tabanını barındıran ve 199 farklı pasaportun vizesiz erişimini 227 seyahat noktasıyla karşılaştıran Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) resmi verilerine dayanıyor.

Metodoloji

Kulağa oldukça basit gelse de burada bir puan sistemi kullanılıyor. Henley'e göre,

Vize gerekmiyorsa o pasaport için = 1 değerinde bir puan oluşturulur. Varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat otoritesi (ETA) alabiliyorsanız aynı fikir geçerlidir.

Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin ayrılmadan önce hükümet onaylı elektronik vize (e-Vize) alması gerektiği durumlarda, değeri = 0 olan bir puan atanır. Bu aynı zamanda varışta vize için ayrılmadan önce hükümet onayına ihtiyacınız olması durumunda da geçerlidir.

Buradan, her pasaport için vize gerektirmeyen varış noktalarının sayısına eşit olan toplam puan hesaplanır (değer = 1). Örneğin 40 ülke arasında vize gerekmeden ücretsiz seyahat imkanı sağlayan bir pasaport 40 puan alacaktır.

Jeopolitik Güncellemeler

Henley Pasaport Endeksi'nde yakın zamanda yapılan bir güncelleme, Ukrayna'daki son çatışmaların ışığında birçok AB ülkesinin Rus pasaportu sahipleri için seyahat seçeneklerini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Daha spesifik olarak Henley, hava sahasının Rus uçaklarına kapatıldığını, bazı bölgelerin ise vize ve altın pasaport başvurularını işlemeyi tamamen durdurduğunu öne sürüyor.

Buna karşılık, Dr. Christian'a göre, Ukrayna pasaportu sahipleri artık Avrupa'da üç yıla kadar yaşamak ve çalışmak için yeni haklara sahip ve bu da "çatışmaların bir sonucu olarak önümüzdeki aylarda daha da artması muhtemel bir boşlukla" mücadele edilmesine yardımcı oluyor. H. Kaelin, Henley & Partners'ın başkanı ve pasaport endeksi konseptinin mucidi.

Dr Kaelin, "Rus pasaportunun değeri hızla düşerken ve dünya kapılarını Ukraynalılara açarken, sahip olduğunuz pasaportun kaderinizi belirlediği ve fırsatlarınızı önemli ölçüde etkilediği çok açık" dedi. "Yeni bir Soğuk Savaş'ın gölgesinde dünyanın nasıl görüneceğini tahmin etmek imkansız olsa da, son endeks Rusya ile Batı dünyasının büyük kısmı arasındaki uçurumun daha da artacağını gösteriyor."

Ek olarak Dr Kaelin, iklim değişikliği ve göç gibi diğer dış faktörlerin de önümüzdeki yıllarda pasaport gücünde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Yerinden edilme, bu alandaki değişim için önemli bir katalizördür ve bu nitelikteki güncellemeler, vizesiz seyahatin ilerlemesini zorlaştırma potansiyeline sahiptir.

Genel SSS

Sahip olunacak en iyi pasaport hangisidir?

Henley Pasaport Endeksi'ne göre sahip olunabilecek en iyi pasaport Singapur'dur. Bu, pasaportun sunduğu diğer tüm ülkelerden daha fazla olan 193 vizesiz seyahat destinasyonu temel alınarak belirlendi.

Sahip olunabilecek en kötü pasaport hangisidir?

Henley Pasaport Endeksi'ne göre sahip olunabilecek en kötü pasaport Afganistan'dır. Yalnızca 27 vizesiz seyahat destinasyonuyla ülke, çalışmada analiz edilen tüm destinasyonlar arasında en az serbest dolaşıma sahip ülke.

Kaynak: Hanley

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.